Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Μικρά SUV | Μικρά | Electric
Πώς να προετοιμάσετε σωστά το αυτοκίνητο σας για το χειμώνα

Πώς να προετοιμάσετε σωστά το αυτοκίνητο σας για το χειμώνα

Διαβάστηκε από 11390 αναγνώστες - 9/1/2023

Ο χειμώνας είναι η πιο απαιτητική περίοδος για ένα αυτοκίνητο. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε τις κακοτοπιές και να έχετε το αυτοκίνητό σας «ετοιμοπόλεμο» για παν ενδεχόμενο.


Το καλοκαίρι εδώ και καιρό αποτελεί παρελθόν και έχει δώσει τη θέση του στο φθινόπωρο. Ήδη τα πρωτοβρόχια έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά τα τελευταία χρόνια και εμφανίζονται απροειδοποίητα, υπενθυμίζοντας μας πως οι εποχές αλλάζουν. Μαζί τους πρέπει να αλλάξετε και τις συνήθειές σας, καθώς επίσης και να προετοιμάσετε το όχημά σας κατάλληλα, ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χειμερινή περίοδος αποτελεί το δυσκολότερο κομμάτι της χρονιάς για το αμάξι σου, καθώς η πιθανότητα για βλάβη διπλασιάζεται. Η προετοιμασία ενόψει του χειμώνα που θα ακολουθήσει είναι μια απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί πιστά για να αποφύγετε τυχόν ζημιές που μπορεί να προκύψουν. Εξάλλου η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση και επειδή τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με το παρελθόν έχουν αλλάξει, τώρα είναι που επιβάλλεται να προλάβετε αναποδιές που θα σας κοστίσουν ακριβά.  Αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξετε.

Κοινοποίησέ το »

Έλεγχος αντιψυκτικού


Η σωστή λειτουργία του συστήματος ψύξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αντιψυκτικό υγρό, καθώς περιέχει πρόσθετα που προλαμβάνουν τη διάβρωση αλλά και βελτιώνουν την ψύξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το χειμώνα, γιατί το αυτοκίνητο είναι εκτεθειμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες, διατρέχει τον κίνδυνο να παγώσει το υγρό και να καταστραφεί το σύστημα ψύξης. Υπάρχει επίσης κίνδυνος ζημιάς στον κινητήρα, στην αντλία νερού και στον ιμάντα χρονισμού εάν ξεκινήσετε το αυτοκίνητο ενώ το υγρό στο σύστημα ψύξης έχει παγώσει. Επομένως, το ψυγείο και το αντιψυκτικό πρέπει να ελέγχονται πριν εμφανιστούν θερμοκρασίες σε... χαμηλά ύψη. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με το σωστό αντιψυκτικό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητό σας. Στην αγορά υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αντιψυκτικών και η λάθος επιλογή ή η μίξη τους θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στον κινητήρα.

Αντικατάσταση υαλοκαθαριστήρων


Τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλιώς η ορατότητα μειώνεται σημαντικά. Ο ήλιος τα ξεραίνει (ειδικά αν δεν είχατε φροντίσει να τα προστατεύσετε με λίγη βαζελίνη ή ειδικά προϊόντα) και σε συνδυασμό με τη σκόνη, αλμύρα και μυγάκια είναι σίγουρο πως έχουν ταλαιπωρηθεί. Αν έχουν φθαρεί υπερβολικά είναι σίγουρο πως τώρα με τις πρώτες βροχές θα έχετε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα ορατότητας.Οι φθαρμένοι και γεμάτοι χαρακιές δε θα καθαρίζουν σωστά το τζάμι. Κάντε το σχετικό έλεγχο λοιπόν και αν χρειαστεί τοποθετείστε καινούργια μάκτρα. Τα φθαρμένα μάκτρα εκτός από ταλαιπωρία είναι πιθανόν να γρατζουνίσουν το τζάμι σας και να χρειαστείτε πολλά περισσότερα χρήματα για την επισκευή του. Βεβαιωθείτε επίσης ότι στο δοχείο του πλυστικού υγρού υπάρχει αντιψυκτικό. Αν προβλέπεται χιονόπτωση «ανεβάστε» τα ώστε να τα προφυλάξετε από τον πάγο.

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα για να αντιμετωπίσετε «γλιστερές» καταστάσεις με το αυτοκίνητο, σε ότι αφορά στην κίνηση σε χιόνι και πάγο. Ένα ζευγάρι αντιολισθητικές αλυσίδες θα σας βοηθήσει σημαντικά. Παράλληλα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, είστε υποχρεωμένοι να έχετε στο όχημά σας αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, ή εναλλακτικά να «φοράτε» χιονολάστιχα. Όπως γνωρίζουμε, ακόμη και τα καλύτερα ελαστικά γίνονται άχρηστα όταν το αυτοκίνητο κληθεί να κινηθεί πάνω σε χιονισμένο-παγωμένο οδικό δίκτυο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιο αντιολισθητικό σύστημα, ώστε να μπορέσει το αυτοκίνητο να έχει καλύτερη πρόσφυση στο οδόστρωμα αλλά και να μπορεί φυσικά να φρενάρει, αν χρειαστεί, πιο αποτελεσματικά.  Τα δύο πιο γνωστά αντιολισθητικά συστήματα είναι οι αλυσίδες και οι χιονοκουβέρτες, αφού η τοποθέτηση τους είναι θέμα ελαχίστων λεπτών, γι αυτό και τις προτιμούν όλο και περισσότεροι οδηγοί.  Φυσικά, πρέπει να γνωρίζετε πώς να τις τοποθετήσετε, οπότε καλό θα ήταν να έχετε εξασκηθεί στο σπίτι.

Κουκούλα προστασίας


Αναζητώντας μέτρα προστασίας θα καταλάβετε ότι οι κουκούλες αυτοκινήτου είναι η πιο γρήγορη και οικονομική λύση. Καλύπτουν όλο το αυτοκίνητο και προστατεύουν από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (βροχή, δυνατό αέρα, χιόνι κλπ). Μάλιστα, πέρα από τη φυσική προστασία που προσφέρουν, αποθαρρύνουν τους κλέφτες και προστατεύουν από τυχόν γρατζουνιές από κακοήθεις. Θα πρέπει, πριν τοποθετήσετε την κουκούλα, να καθαρίσετε το αυτοκίνητο, διότι οι κόκκοι σκόνης θα δημιουργήσουν γρατσουνιές, καταστρέφοντας με τον καιρό το χρώμα.

H εταιρεία ΓΛΥΚΑΣ σήμερα διαθέτει πάνω από 200.000 κωδικούς μεταχειρισμένων αλλά και καινούριων Aftermarket ανταλλακτικών αυτοκινήτων,  οι οποίοι καλύπτουν όλη την γκάμα των αυτοκινήτων ΚΑΘΕ μάρκας, χρονολογίας και κυβισμού.

Μη χάνετε άλλο χρόνο και επισκεφθείτε το e-shop τους www.glykas-shop.gr  και παραγγείλτε τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν αμέσως!

Κεντρικό κατάστημα: Λ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΕΞΩ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ  : 22210-44797
E-MAIL: [email protected] 
WEBSITE: www.glykas-shop.gr 

Υποκατάστημα  : Λ. ΚΗΦΙΣΟΥ 60Α, 12241 ΑΙΓΑΛΕΩ
ΤΗΛ :  2105440055  
E-MAIL:  [email protected] 
WEBSITE: www.glykas-shop.gr