Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ελαστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Συμβατικά ή χρειάζονται ειδικά?
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ελαστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Συμβατικά ή χρειάζονται ειδικά?

Διαβάστηκε από 33716 αναγνώστες - 14/10/2021

Χαμηλή αντίσταση, σκληρό πέλμα, μικρή απόσταση φρεναρίσματος και υψηλό δείκτη φορτίου θα πρέπει να έχουν τα ελαστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όλα αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα συναντάμε και σε συμβατικά ελαστικά! Γιατί τότε οι εταιρίες έχουν ξεκινήσει ένα rally παραγωγής ειδικών σειρών για τα ηλεκτρικά?

Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές βγάζουν στην αγορά, ελαστικά που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για e-αυτοκίνητα. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα δεν χρειάζονται ειδικά ελαστικά και μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με τα ήδη υπάρχοντα. Τότε γιατί βγάζουν ειδικές σειρές ελαστικών?  Το πιο σημαντικό είναι η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πας 20 χιλιόμετρα πιο μακριά με ελαστικά χαμηλής αντίστασης

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η αυτονομία τους. Ένα ελαστικό με χαμηλή αντίσταση κύλισης μπορεί να προσφέρει μέχρι και 20 χιλιόμετρα παραπάνω αυτονομία. Συγκεκριμένα ένα συμβατικό καλοκαιρινό ελαστικό (που έχουν μικρή αντίσταση λόγω αυλακώσεων) έχει αντίσταση κύλισης γύρω στα 8kg/τόνο, την ίδια στιγμή ένα eco ελαστικό έχει αντίσταση περίπου 6kg/τόνο. Συμφώνα με έρευνες που έχουν γίνει, η μείωση αντίσταση ενός 1kg/τόνο φέρνει 4% περισσότερη αυτονομία.


Τα ηλεκτρικά θέλουν ελαστικά με σκληρό πέλμα, λόγω βάρους και υψηλής ροπής

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ζυγίζουν αρκετά κιλά και έχουν υψηλή ροπή από την αρχή. Οι δυο αυτές συνιστώσες σημαίνουν ότι τα ελαστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φθείρονται γρηγορότερα από ότι σε αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου, κάνοντας κακό και στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι του οδηγού. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου είναι τα ελαστικά να έχουν σκληρό πέλμα, ώστε να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η φθορά του, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το στυλ οδήγησης του οδηγού.


Τα ελαστικά των ηλεκτρικών αυτοκίνητων πρέπει να σηκώνουν μεγάλο βάρος

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ζυγίζουν περισσότερο από 300 κιλά σε σχέση με τα «κανονικά» αυτοκίνητα. Επομένως, τα ελαστικά χρειάζονται να έχουν μεγαλύτερο δείκτη φορτίου. Ο συγκεκριμένος δείκτης δείχνει μέχρι πόσα κιλά μπορεί να «σηκώσει» ένα ελαστικό ώστε να λειτουργεί σωστά. Συνήθως αναφέρεται στο πλαϊνό του ελαστικού, μετά την διάσταση του και είναι ένας διψήφιος αριθμός, που ξεκινάει από το 80 και φτάνει μέχρι το 124. (όσο πιο μεγάλος, τόσο πιο μεγάλο βάρος σηκώνει). Σημαντικό είναι και η πίεση των ελαστικών, γιατί μια λάθος πίεση επηρεάζει αρνητικά τις δυνατότητες του ελαστικού.

Λόγω βάρους του αυτοκινήτου, τα ελαστικά θα πρέπει να διασφαλίζουν μικρή απόσταση φρεναρίσματος

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι τα ελαστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μπορούν να διασφαλίσουν ότι το αυτοκίνητο θα φρενάρει σε μικρή απόσταση, παρά του αυξημένου βάρους του. Αν και συνήθως χαμηλή αντίσταση και γρήγορα φρενάρισμα δεν πάνε μαζί, με την τεχνολογία των ελαστικών να εξελίσσεται ραγδαία και οι χαράξεις να γίνονται όλο και πιο ειδικευμένες, έχει αρχίσει να πετυχαίνεται μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στα δυο σημεία.
  ...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε