Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
10 φωτογραφίες »

10 sedan με επιδόσεις supercar

Διαβάστηκε από 7605 αναγνώστες - 1/1/2021

Τα τετράθυρα αυτοκίνητα συχνά αντιμετωπίζονται ως «οικογενειακά» και «βαρετά». Ορισμένα όμως είχαν εξωφρενικές επιδόσεις και παρά την εμφάνισή τους ήταν οι βασιλιάδες της αριστερής λωρίδας. Ας δούμε τους τετράπορτους κυνηγούς των supercars.

Στις μέρες μας είναι σύνηθες να βλέπουμε τετράθυρα μοντέλα με εξωφρενική ιπποδύναμη, αλλά τις προηγούμενες δεκαετίες αυτό ήταν κάτι σπάνιο. Λίγα ήταν τα sedan που μπορούσαν να κυνηγούν τα supercars στις εθνικές οδούς, και για αυτό έχουν μείνει μέχρι και σήμερα ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μας.

Ας δούμε τα πιο τρανά παραδείγματα των τετράπορτων πυραύλων.



1) Opel Lotus Omega
Ή Lotus Carlton, αν είστε Αγγλοτραφείς. Η εξωφρενική και ιδιαίτερα σπάνια έκδοση του Opel Omega, αποτελεί ίσως την επιτομή των ψυχεδελικών sedan της δεκαετίας του 1990.

Το αυτοκίνητο ήταν εξελιγμένο από την Lotus και είχε κινητήρα 3600 κυβικών, ο οποίος με την προσθήκη δύο turbo της Garrett απέδιδε 377 ίππους. Σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά μοντέλα των BMW, Audi και Mercedes, που είχαν ηλεκτρικά περιορισμένη την τελική τους ταχύτητα στα 250km/h, το Lotus Omega μπορούσε να επιταχύνει αδιάκοπα έως τα 290km/h.
Αυτή η λεπτομέρεια έκανε το αυτοκίνητο να είναι ιδιαίτερα μισητό από πολλές επιτροπές υγείας και ασφαλείας, ενώ ακόμα και η Βρετανική κυβέρνηση έκανε προσπάθειες για να απαγορευθεί η πώλησή του.

Ο τετράθυρος τιμωρός των supercars έμοιαζε εξωτερικά με ένα ταπεινό Opel Omega το οποίο είχε πρησμένα φτερά, μεγάλους προφυλακτήρες και μια ευμεγέθη πίσω αεροτομή, ενώ ήταν βαμμένο αποκλειστικά στην πράσινη απόχρωση «Imperial Green».

Το συγκεκριμένο μοντέλο πέρασε στη σφαίρα του θρύλου το 1993, όταν ένα Lotus Carlton με τη χαρακτηριστική πινακίδα 40RA εκλάπη από ένα σπίτι στα West Midlands της Αγγλίας. Τους επόμενους μήνες το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε για ληστείες σε μαγαζιά, ένα εκ των οποίων πολύ κοντά σε αστυνομικό τμήμα. Τα περιπολικά δεν μπορούσαν να το πιάσουν, και το Carlton με την πινακίδα 40RA δεν βρέθηκε ποτέ.
Ο αστικός θρύλος λέει μάλιστα πως ήταν τόσο γρήγορο, που ούτε το ελικόπτερο της αστυνομίας δεν μπορούσε να το ακολουθήσει.

Το Opel Lotus Omega είχε για χρόνια τον τίτλο του δεύτερου γρηγορότερου sedan στον κόσμο. Το πρώτο ήταν ένα αυτοκίνητο που καταγόταν από μια κωμόπολη της Βαυαρίας.
 
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις