Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Όταν ανοίγει το VTEC...

Διαβάστηκε από 7233 αναγνώστες - 13/1/2021

Τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού είναι πλέον αρκετά διαδεδομένα. Το δημοφιλέστερο όλων, όμως, είναι το VTEC της Honda. Γνωρίζετε πώς λειτουργεί και σε ποιο αυτοκίνητο της εταιρείας έκανε το ντεμπούτο του;

Αν υπάρχει μία τεχνολογία με την οποία η Honda έχει ταυτίσει το όνομά της περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία, αυτή είναι αναμφισβήτητα τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων. Σήμερα τα συναντάμε σχεδόν σε κάθε σύγχρονο κινητήρα εσωτερικής καύσης, στο παρελθόν όμως η ιαπωνική φίρμα κατάφερε να κάνει το VTEC σήμα κατατεθέν των κινητήρων της. Η εν λόγω τεχνολογία ενσωματώθηκε αρχικά σε κινητήρες μοτοσυκλετών της εταιρείας, ενώ λίγο αργότερα την είδαμε και σε αυτοκίνητα. Πιο συγκεκριμένα, το επίσημο ντεμπούτο του VTEC έγινε πίσω στο 1989. Οι πρώτοι κινητήρες με VTEC είχαν τον δικό τους χαρακτήρα, ενθουσίασαν τους λάτρεις της αυτοκίνησης στη δεκαετία του 90, κυρίως λόγο του ξεχωριστού ήχου, και είναι σίγουρα ένας από τους αμέτρητους λόγους που η Honda σήμερα έχει φανατικό κοινό. Συστήματα μεταβλητού χρονισμού υπάρχουν πολλά, το VTEC όμως ήταν ένα και ήρθε η ώρα να δούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.



Μερικές βασικές πληροφορίες
Πριν φτάσουμε στο VTEC, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες, ώστε στη συνέχεια να είναι πιο κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του. Κάθε θερμικός κινητήρας εξοπλίζεται με βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής. Οι πρώτες είναι υπεύθυνες για την είσοδο του μείγματος στον κινητήρα και οι δεύτερες για την έξοδο των καυσαερίων προς την εξάτμιση. Το άνοιγμα, το κλείσιμο, καθώς και το βύθισμα των βαλβίδων ελέγχεται από τους εκκεντροφόρους. Η λειτουργία ενός κινητήρα, λοιπόν, έχει ως εξής: Οι βαλβίδες εισαγωγής ανοίγουν, το καύσιμο μείγμα εισέρχεται στον θάλαμο καύσης και στη συνέχεια κλείνουν. Μόλις ολοκληρωθούν οι φάσεις συμπίεσης και εκτόνωσης, οι βαλβίδες εξαγωγής ανοίγονται από τον αντίστοιχο εκκεντροφόρο και τα καυσαέρια απομακρύνονται. Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι βαλβίδες, αλλά και αναλυτικότερες πληροφορίες για τους εκκεντροφόρους μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό μας κείμενο.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις