Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Λίγα λόγια για το εργοστάσιο της Nissan στο Βόλο
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Λίγα λόγια για το εργοστάσιο της Nissan στο Βόλο

Διαβάστηκε από 5148 αναγνώστες - 29/11/2023

Με αφορμή την αναφορά μας στο θρυλικό Nissan Sunny, αξίζει να αναφερθούμε στην ιστορία της μίας και μοναδικής γραμμής παραγωγής της Nissan που πέρασε ποτέ από τη χώρα μας. Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1979, όταν στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου θεμελιώθηκαν οι εγκαταστάσεις της ΤΕΟΚΑΡ. Πρόκειται για μία υπερσύγχρονη μονάδα συναρμολόγησης της Nissan, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε με τη συναρμολόγηση του μικρού φορτηγού Datsun Pick Up 1600.

Στη μονάδα του Βόλου ακολούθησε και το Nissan Cherry, ενώ η παραγωγική διαδικασία προσαρμοζόταν συνεχώς στα καινούρια μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας και, παράλληλα με άλλες μονάδες, κάλυπτε τις ανάγκες όλων των χωρών της Ευρώπης. Μέσα σε βάθος 15 ετών, όπου παρέμεινε λειτουργικό το εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ, η επιχείρηση κατάφερε και συναρμολόγησε 45 διαφορετικές εκδοχές Pick-Up, αλλά και αρκετές εκδόσεις του Nissan Sunny, μεταξύ των οποίων και η «sportive» έκδοση Sunny 106.



Τέλος αξίζει να τονίσουμε ότι το εργοστάσιο της Nissan στο Βόλο απασχολούσε περίπου 600 εργαζόμενους και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες της Nissan παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το βαφείο του εργοστασίου ήταν το πιο σύγχρονο που υπήρξε μέχρι τότε στην Ευρώπη, μιας και διέθετε υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου των βαμμένων επιφανειών. Εν έτει 1995, η μονάδα της Nissan στο Βόλο «κατεβάζει ρολά» μια για πάντα, με τα εμπόδια της ελληνικής νομοθεσίας να στρέφουν την εταιρεία σε άλλη μονάδα στην Αγγλία. Στη διάρκεια της λειτουργίας του εργοστασίου, από τη γραμμή παραγωγής πέρασαν συνολικά περίπου 170.000 αυτοκίνητα.

Σελ.
1
Nissan Sunny: Ο θρύλος που κατασκευαζόταν στην Ελλάδα
Σελ.
2
Λίγα λόγια για το εργοστάσιο της Nissan στο Βόλο