Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Κυβέρνηση: Εξετάζει μειώσεις στους φόρους των καυσίμων

Κυβέρνηση: Εξετάζει μειώσεις στους φόρους των καυσίμων

10/3/2022

Η κυβέρνηση συζητάει το ενδεχόμενο των φόρων στα καύσιμα προκειμένου να πέσουν οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα πρατήρια, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Μείωση των φόρων καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται απ΄ ότι φαίνεται η μείωση των φόρων στα καύσιμα όπως και σε άλλα βασικά είδη, ώστε να μπει κάπου ένα τέλος στην ενεργειακή κρίση των τελευταίων ημερών. Στις πιθανές λύσεις αναμένεται να καταλήξουν μέσα της επόμενης εβδομάδας, μετά την Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Παρίσι. Παρόλα αυτά η Κομισιόν ήδη έχει ανακοινώσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Επίδομα ακρίβειας» για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Οι πρώτες πληροφορίες για πιθανό σχέδιο της κυβέρνησης, κάνουν λόγο για «επίδομα ακρίβειας» ύψους 200 ή 300 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο  μείωσης του ΦΠΑ ή άλλων ειδικών φόρων στα καύσιμα και σε άλλα βασικά είδη.

Τα «ζυγίζει» η κυβέρνηση

Τα στοιχεία που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην καταληκτική απόφαση της κυβέρνησης είναι τα δεδομένα για τους τομείς που θα αυξηθούν ο τιμές τους στο εγγύς μέλλον, το πως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις ο κρατικός προϋπολογισμός, τι περιθώρια υπάρχουν για παροχές και πώς μπορούν να διαμορφωθούν τα έσοδα του κράτους στην περίπτωση που μειωθεί ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Σε αυτό οδήγησε η άποψη ότι αντί για «υπερείσπραξη» λόγω της αυξημένης τιμής των καυσίμων, ο προϋπολογισμός «μπαίνει μέσα» λόγω μείωσης της κατανάλωσης, χωρίς να «επιστρέφει φόρους» στους καταναλωτές. Βάζοντας τα παραπάνω σε μία πρόταση, το κράτος χάνει περισσότερα σε ΕΦΚ από όσα κερδίζει σε ΦΠΑ. Μια εξισορρόπηση στους φόρους, είτε ΦΠΑ είτε ΕΦΚ, μπορεί να τονώσει τόσο την κατανάλωση, όσο και τα συνολικά έσοδα του κράτους από φόρους στα καύσιμα, αποτελώντας εν ολίγοις στρατηγικής σημασίας κίνηση.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε