Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Σε ποιές χώρες και πότε θα καταργηθεί η πώληση αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης?

Διαβάστηκε από 6586 αναγνώστες - 27/2/2019

Οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν ημερομηνίες απαγόρευσης κυκλοφορίας και πώλησης στις πόλεις τους! Το 2025 η χρονιά ορόσημο, τι θα συμβεί στην χώρα μας?

Ο πόλεμος με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μαίνεται...
Πολλές κυβερνήσεις έχουν βγει μπροστά, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και πώλησης αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες. Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση?
Η αλήθεια είναι πως στην συντριπτική τους πλειονότητα, τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται αυτή την στιγμή σε όλο τον πλανήτη, εξακολουθούν να είναι με κινητήρες βενζίνης και diesel. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χέρι-χέρι με τις κυβερνήσεις, προχωρούν σε στρατηγικές εναλλακτικών και οικολογικών κινητήριων συστημάτων, με στόχο να μειώσουν τις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον, και τα συμβατικά αυτοκίνητα να γίνουν μια ανάμνηση. Σε έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσετε, η αυτοκίνηση δεν θα μπορούσε να υστερεί. Ίσα-ίσα που ο ρόλος της είναι να πρωτοστατεί!



Πολλές είναι οι χώρες που ανακοινώνουν την πρόθεση τους να απαγορεύσουν την κυκλοφορία και πώληση αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Από την άλλη, σύσσωμες οι βιομηχανίες δείχνουν την διάθεση τους να εξηλεκτρίσουν όλα τους τα μελλοντικά μοντέλα, και να προλάβουν τις εξελίξεις. Ας δούμε όμως ποιες πόλεις και χώρες έχουν προγραμματίσει να το κάνουν.
 
Νορβηγία: 2025
Η χρονιά που θα ξεκινήσουν όλα θα είναι το 2025. Η Νορβηγία την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων που θα εφοδιάζονται με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Σε 6 χρόνια από σήμερα...
Βέβαια στην Νορβηγία έχουν σαν επιχείρημα το τεράστιο ποσοστό πώλησης υβριδικών ή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Από το 2025 και έπειτα, θα επιτρέπεται να πωλούνται μόνο αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών.
 
Ολλανδία: 2030
Στην χώρα της τουλίπας, είναι ιδιαιτέρως εξοικειωμένοι με την κουλτούρα της κίνησης χωρίς αυτοκίνητο. Αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για την χώρα όπου έχει ως πιο λαοφιλές μεταφορικό μέσο το ποδήλατο, τότε είναι λογικό να περιμένεις πως θα πρωτοστατήσουν στις εξελίξεις.

Δανία: 2030
Η Δανία είναι άλλη μια χώρα της Ευρώπης που ανακοίνωσε τις προθέσεις της, να ξεκινήσει η απαγόρευση από το 2030 και έπειτα. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως η Δανία σκοπεύει να εξαλείψει την εξάρτηση της σε ενέργεια από ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιεί έως το 2050, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 


Γαλλία: 2040
Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει βαθιά οικολογική συνείδηση και παίρνουν το ρίσκο να ανακοινώσουν την απαγόρευση πώλησης βενζινοκίνητων και ντίζελ αυτοκινήτων έως το 2040. ¶ξιο απορίας είναι πως τελικά θα τα καταφέρουν, αφού τα οικολογικά οχήματα στην Γαλλία δεν ξεπερνούν το 4% των συνολικών πωλήσεων. Το Παρίσι πάντως θα προηγηθεί του στόχου της γαλλικής κυβέρνησης, μιας και έχει ανακοινώσει πως θα απαγορεύσει τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου να κινούνται στους δρόμους της έως το 2030.


Γερμανία: Υπό σκέψην
Μερικές μέρες πριν διαβάσατε εδώ για την μικρή νίκη που έκαναν στην Γερμανία οι πωλήσεις αυτοκινήτων diesel και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για την αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας. Σε αντίθεση με πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση. Και ενώ η καγκελάριος Angela Merkel έχει κάνει ήδη επίσημη δήλωση πως πρέπει να καταργηθούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι πολίτες μάλλον έχουν άλλη άποψη και πράττουν διαφορετικά. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με τις βιομηχανίες να τις ενθαρρύνει να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες και να εξασφαλίσουν μαζί μια «ομαλή μετάβαση» στο αύριο.
 
 
Ελλάδα: Αγνωστον
Στην Ελλάδα δεν έχουμε διαβάσει κάποια ανακοίνωση, από κανέναν φορέα, αλλά πως θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο... Οι υποδομές μας είναι σε πολύ κακό επίπεδο για να μπορέσουμε έστω και να σκεφτούμε τον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί επίσημα, είναι η πρόθεση του Δημάρχου Αθήνας πως θέλει έως το 2025 να απαγορεύσει την κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών σε όλους τους δρόμους της Αθήνας, με στόχο την μείωση των ρύπων στην πρωτεύουσα της χώρας.

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις