Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Στο νέο Hyundai i30, η Κορεάτικη εταιρεία έχει βάλει στον βασικό εξοπλισμό, μια σειρά από τεχνολογίες που κάνουν τις μετακινήσεις από λίγο έως πολύ πιο ασφαλείς.

Το πακέτο με τις λειτουργίες που «υποστηρίζονται» από τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου, ονομάζεται S10 –μια και αποτελείται από 10 στοιχεία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το κόστος του πακέτου είναι 1.600 ευρώ και αποτελεί μέρος της εξαιρετικής τιμολογιακής πολιτικής που καλύπτει το νέο Hyundai i30, το οποίο διατίθεται και με προσφορά λανσαρίσματος και έχει τιμή εκκίνησης τα 14.990 ευρώ.

Το i30 χαρίζει 1.600 ευρώ σε εξοπλισμό ασφαλείας

Διαβάστηκε από 7356 αναγνώστες - 13/7/2017

Το νέο Hyundai i30 έχει έρθει και στην ελληνική αγορά με πολύ καλή τιμή βάσης για τα δεδομένα της μικρομεσαίας κατηγορίας αλλά και με ένα μακρύ κατάλογο στοιχείων εξοπλισμού ασφαλείας που περιλαμβάνονται στην τιμή.

Οι αισθητήρες με τους οποίους εφοδιάζονται τα σημερινά αυτοκίνητα, προσφέρουν βοήθεια σε πολλά επίπεδα. Στο νέο Hyundai i30, η Κορεάτικη εταιρεία έχει βάλει στον βασικό εξοπλισμό, μια σειρά από τεχνολογίες που κάνουν τις μετακινήσεις από λίγο έως πολύ πιο ασφαλείς. Το πακέτο με τις λειτουργίες που «υποστηρίζονται» από τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου, ονομάζεται S10 –μια και αποτελείται από 10 στοιχεία- και είναι τα εξής.
 
  1. Σύστημα Προειδοποίησης Απόσπασης Προσοχής Οδηγού (DAA)
Όταν για αρκετή ώρα ο οδηγός δεν κουνήσει το τιμόνι και κρατάει σταθερό το γκάζι, το DAA φροντίζει με ηχητικό και οπτικό σήμα στον πίνακα των οργάνων να τον «αφυπνίσει». Έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο να έχει αποσπαστεί η προσοχή του οδηγού από το δρόμο. Αξίζει να σημειώσουμε, πως μέσα από το menu των ρυθμίσεων, ο οδηγός μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία ενεργοποίησης του συστήματος.    
 
  1.  Σύστημα Προειδοποίησης Εκτροπής Λωρίδας (LDWS)
Οι αισθητήρες του συστήματος εντοπίζουν και «παρακολουθούν» τη διαγράμμιση του δρόμου που ορίζει τη λωρίδα κυκλοφορίας που κινείται το αυτοκίνητο, με ταχύτητα πάνω από τα 60 χλμ./ώρα. Όταν οι τροχοί της μιας πλευράς πατήσουν πάνω στην αντίστοιχη διαγράμμιση, ένας ήχος και μια φωτεινή ένδειξη ειδοποιούν.
 
  1. Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας (LΚΑS)
Στην ίδια λογική με το προηγούμενο σύστημα ανήκει και το LΚΑS, το οποίο κάνει διακριτικά «διορθώσεις» στην πορεία του αυτοκινήτου αλλάζοντας τη γωνία του τιμονιού. Έχει δύο στάδια λειτουργίας : είτε με το πάτημα της διαγράμμισης στη μια πλευρά, είτε με την προσέγγισή της. Η ενεργοποίηση γίνεται όταν μικρύνει η απόσταση από τη μια πλευρά του αυτοκινήτου προς τη διαγράμμιση.
 
  1. Σύστημα Προειδοποίησης Μετωπικής Πρόσκρουσης (FCWS)
Με ηχητική αλλά και οπτική ειδοποίηση, όταν εντοπιστεί κίνδυνος, ο οδηγός προειδοποιείται για να πάρει τα μέτρα του. Αυτό γίνεται όταν πλησιάζει με φόρα το σταματημένο εμπρός όχημα και ο οδηγός δεν φρενάρει ή δεν στρίβει για να αποφύγει τη σύγκρουση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το να ξέρει κανείς πως το σύστημα λειτουργεί από τα 9 έως τα 175 χλμ./ώρα.
 
  1. Σύστημα Αυτόματης Έκτακτης Πέδησης- χαμηλών ταχυτήτων (AEB City)
Η Hyundai όπως και άλλοι κατασκευαστές, «χωρίζουν» τις λειτουργίες του συστήματος αυτόματου φρεναρίσματος ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης του οχήματος. Το AEB City, λειτουργεί όταν υπάρξει εμπόδιο και ο οδηγός δεν αντιδράσει, ενώ το i30 κινείται με 30 έως 75 χλμ./ώρα. Από τα 9 χλμ./ώρα και μέχρι τα 75 χλμ./ώρα, το i30 μπορεί μέχρι και να σταματήσει. Αν το εμπόδιο «προκύψει» ξαφνικά και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη το φρενάρισμα γίνεται για να περιοριστούν οι συνέπειες της σύγκρουσης.
 
  1. Σύστημα Αυτόματης Έκτακτης Πέδησης- μεσαίων ταχυτήτων (AEB Urban)
 Στο αυτόματο φρενάρισμα μεσαίων ταχυτήτων, το σύστημα προσθέτει δύναμη στο πεντάλ του φρένου, στην περίπτωση που οι αισθητήρες δίνουν σήμα πως η δύναμη που βάζει ο οδηγός δεν είναι η απαραίτητη για να αποφευχθεί κάποια σύγκρουση. Και αυτό, έχει ως στόχο την αποφυγή του ατυχήματος αλλά και τον περιορισμό των συνεπειών όταν αυτή είναι αναπόφευκτη.  
 
 
  1. Σύστημα Αυτόματης Ρύθμισης Υψηλής Σκάλας Φώτων (ΗΒΑ)
Τα φώτα στο i30 έχουν αυτόματη λειτουργία από τη βασική έκδοση του αυτοκινήτου, που σημαίνει πως όταν σκοτεινιάσει, ενεργοποιούνται μόνα τους. Με το HBA το αυτοκίνητο κατεβάζει τη μεγάλη σκάλα, όταν εντοπίσει αντίθετα ερχόμενο όχημα προκειμένου να μην έχει πρόβλημα ορατότητας ο απέναντι.
 
  1. Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης σε Ανηφόρα (ΗAC)
 Με το HAC το νέο i30 δεν τσουλάει πίσω όταν έχει σταματήσει ο οδηγός σε ανηφόρα και θέλει να ξεκινήσει. Τα φρένα μένουν πατημένα για 2 δευτερόλεπτα αφού ο οδηγός έχει πάρει το πόδι του από το πεντάλ του φρένου και έτσι έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει χωρίς άγχος.
 
  1. Σύστημα Περιοριστή Ταχύτητας (SL)
Χρήσιμος για τα ταξίδια, ο περιοριστής ταχύτητας κρατάει ένα όριο που έχει τεθεί από τον οδηγό και δεν επιτρέπει την υπέρβασή του- ή ειδοποιεί όταν ο οδηγός επιμείνει στο γκάζι και το ξεπερνάει.
 
  1. Στατικά Φώτα Στροφής (SBL)
 Μια επιπλέον λάμπα ανάβει προς την κατεύθυνση που θα στρίψει το αυτοκίνητο, για να έχει ο οδηγός καλύτερη ορατότητα της πορείας στην οποία θα συνεχίσει.
 
Τα παραπάνω 10 στοιχεία που εξηγήσαμε, είναι αυτά που αποτελούν το «S10» το οποίο προσφέρει δωρεάν η Hyundai στο νέο i30. Σύμφωνα με την εταιρεία, το κόστος του πακέτου είναι 1.600 ευρώ και αποτελεί μέρος της εξαιρετικής τιμολογιακής πολιτικής που καλύπτει το νέο Hyundai i30, το οποίο διατίθεται και με προσφορά λανσαρίσματος και έχει τιμή εκκίνησης τα 14.990 ευρώ για την έκδοση με τον 1,4 ατμοσφαιρικό κινητήρα απόδοσης 100 ίππων.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις