Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Toyota GR Super Sport: Ένα supercar με ισχύ 1000+ PS

10/5/2021

Στην κορυφή των GR μοντέλων της Toyota θα βρίσκεται το GR Super Sport, ένα supercar βασισμένο στο αγωνιστικό του Le Mans, το οποίο θα έχει ισχύ άνω των 1000 ίππων και θα έρθει αντιμέτωπο με κατασκευές όπως η Mercedes-AMG One και η Aston Martin Valkyrie.

Η Toyota έχει επιστρέψει στη δημιουργία «καυτών» μοντέλων, τα οποία ανταποκρίνονται στους λάτρεις της sport οδήγησης. Μετά το GR Yaris και τη GR Supra, είδαμε την παρουσίαση του GR 86, ενώ παράλληλα το GR Corolla αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του. Οι «πολεμικές» κατασκευές με την υπογραφή της Gazoo Racing δεν σταματούν εδώ όμως, αφού στην κορυφή της γκάμας θα βρίσκεται το GR Super Sport, ένα supercar που έχει τις ρίζες του στους αγώνες Le Mans και έχει στόχο να ανταγωνιστεί την Aston Martin Valkyrie και την Mercedes-AMG One.

Η πρώτη επαφή που είχαμε με το μοντέλο ήταν το 2018, όταν ο ιαπωνικός κολοσσός είχε παρουσιάσει το concept GR Super Sport, το οποίο ουσιαστικά αποτελούσε το προοίμιο για το αγωνιστικό Toyota GR 010 Hybrid που αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο και θα διαγωνίζεται στην φετινή σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής, στην κατηγορία Le Mans Hypercar (LMH).



Οι κανονισμοί του LMH που απαιτούσαν την κατασκευή 20 τουλάχιστον μοντέλων για κυκλοφορία στο δρόμο, προκειμένου να πάρουν έγκριση (homologation) τα αντίστοιχα αγωνιστικά οχήματα της κατηγορίας έχουν αλλάξει, και κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον απαραίτητο. Παρόλα αυτά, η Toyota θα προχωρήσει κανονικά σε παραγωγή του σκληροπυρηνικού αυτοκινήτου.

Το κεντρομήχανο supercar αναμένεται να κινείται από ένα υβριδικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί ως βάση ένα θερμικό μοτέρ V6 2,4 λίτρων και στο concept του 2018 απέδιδε 999 ίππους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ιπποδύναμης και τη χρήση ενός μηχανικού συνόλου που θα αποτελείται από 3 κινητήρες. Λόγω κανονισμών, το αγωνιστικό GR 010 Hybid έχει περιορισμένη ισχύ στα 680 PS, ενώ ο θερμικός κινητήρας είναι V6 3,5 λίτρων.

Από τη στιγμή που η εταιρεία πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε παραγωγή του οχήματος ενώ πλέον δεν είναι απαραίτητο, και δεδομένου του κόστους αλλά και του χρόνου που έχει επενδυθεί για την εξέλιξή του, υπάρχει πιθανότητα να δούμε το επερχόμενο supercar της Toyota σε περισσότερα από 20 αντίτυπα, ενώ αναμένουμε να επιβεβαιώσουμε αν η τελική ονομασία του μοντέλου θα είναι GR Super Sport ή GR 010, όπως η αγωνιστική έκδοση.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις