
Η Hyundai σκέφτεται να φύγει από το WRC το 2027 – Για ποιο λόγο;
Η Hyundai εξετάζει την αποχώρησή της από το WRC το 2027, μετά από 13 συνεχόμενες σεζόν.
Οι νέοι κανονισμοί μειώνουν το κόστος των αγωνιστικών στα 345.000 ευρώ.
Η Hyundai ζητά περισσότερη ηλεκτροκίνηση και τεχνολογική ελευθερία στους αγώνες.
Δεν θα κατασκευάσει νέο αγωνιστικό WRC27, αλλά μπορεί να συνεχίσει με το i20 N Rally2.
autoagora Team
Η Hyundai θέλει υβριδική τεχνολογία, αλλά το WRC επιλέγει απλούστερους κινητήρες
Η βασική διαφωνία αφορά τα συστήματα κίνησης των νέων αγωνιστικών. Οι κανονισμοί WRC27, που θα εφαρμοστούν από το 2027, προβλέπουν αρχικά κινητήρες εσωτερικής καύσης με βιώσιμα καύσιμα, χωρίς υποχρεωτικό υβριδικό σύστημα.
Η Hyundai θεωρεί ότι αυτή η επιλογή περιορίζει την τεχνολογική σημασία των αγώνων για έναν κατασκευαστή που επενδύει στα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα.
Ο τεχνικός διευθυντής της Hyundai Motorsport, François-Xavier Demaison, έχει εκφράσει την επιθυμία να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής κινητήρων. Δεν ζητά απαραίτητα να γίνουν όλα τα αγωνιστικά ηλεκτρικά, αλλά να μπορούν οι εταιρείες να εξελίσσουν τεχνολογίες που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα που διαθέτουν στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι το υβριδικό σύστημα είχε ήδη αφαιρεθεί από τα κορυφαία αγωνιστικά του WRC για τις σεζόν 2025 και 2026.
Τα νέα αγωνιστικά θα κοστίζουν έως 345.000 ευρώ – Μείωση άνω του 50%
Η FIA προχωρά σε σημαντικές αλλαγές για να κάνει το πρωτάθλημα πιο οικονομικά προσβάσιμο.
Το κόστος ενός έτοιμου αγωνιστικού WRC27 θα περιορίζεται στα 345.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση μεγαλύτερη του 50% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.
Τα νέα αυτοκίνητα θα έχουν απλούστερη κατασκευή, ενώ οι ομάδες θα διαθέτουν μεγαλύτερη ελευθερία στη σχεδίαση του αμαξώματος.
Επιπλέον, αγωνιστικά Rally2 με εγκεκριμένο αεροδυναμικό κιτ θα μπορούν να συμμετέχουν στην κορυφαία κατηγορία το 2027 και το 2028. Το κόστος του συγκεκριμένου κιτ περιορίζεται στα 7.500 ευρώ.
Στόχος είναι να αυξηθούν οι συμμετοχές, επιτρέποντας την παρουσία περισσότερων ανεξάρτητων ομάδων.
Για τη Hyundai, όμως, το χαμηλότερο κόστος δεν αρκεί από μόνο του για να δικαιολογήσει μια μακροχρόνια εργοστασιακή επένδυση.
Δεν θα φτιάξει νέο αγωνιστικό το 2027 – Τα τρία σενάρια
Η Hyundai έχει αποκλείσει την ανάπτυξη ολοκαίνουργιου αυτοκινήτου προδιαγραφών WRC27 για την πρώτη χρονιά των νέων κανονισμών. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποχωρήσει.
Η εταιρεία συνεχίζει την εξέλιξη του Hyundai i20 N Rally2, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη συμμετοχή της το 2027.
Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι τρία: συνέχιση της εργοστασιακής παρουσίας με το i20 N Rally2, συμμετοχή μέσω υποστηριζόμενης ιδιωτικής ομάδας ή πλήρης αποχώρηση από το πρωτάθλημα.
Η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από τον αγωνιστικό σχεδιασμό και την αξία που αποδίδει η Hyundai στη συνέχιση της συμμετοχής της.
Η Ford επιστρέφει, ενώ η Hyundai σκέφτεται να φύγει
Η Hyundai συμμετέχει στο WRC από το 2014, έχοντας κατακτήσει δύο πρωταθλήματα κατασκευαστών. Το 2024 ο Thierry Neuville κατέκτησε επίσης τον τίτλο οδηγών.
Μια ενδεχόμενη αποχώρηση θα αποτελούσε σημαντική απώλεια, την ώρα που η FIA επιχειρεί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
Η Toyota εξελίσσει νέο αγωνιστικό, ενώ, όπως έχουμε ήδη παρουσιάσει στο Autoagora, η Ford επιστρέφει εργοστασιακά στο WRC το 2028, με ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο προγραμματισμένο για το 2029.
Παράλληλα, από το 2027 καθιερώνονται ξεχωριστά πρωταθλήματα κατασκευαστών και ομάδων, με στόχο περισσότερες συμμετοχές.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ένα φθηνότερο WRC μπορεί να παραμείνει τεχνολογικά ελκυστικό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Για τη Hyundai, η απάντηση θα καθορίσει αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται ή αν θα ολοκληρώσει την παρουσία της στο πρωτάθλημα μετά το 2026.
