Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Test μεταχειρισμένου: Fiat Panda (2011-2024)
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Test μεταχειρισμένου: Fiat Panda (2011-2024)

3/7/2024

Το μοτέρ των 69 ίππων δεν βγάζει ζημιές και καίει 6,2 λτ/100 χλμ.
Αδυναμίες: Διαρροή λαδιών από τον κινητήρα και πρόωρη φθορά στην ανάρτηση.
Τα πλαστικά στο ταμπλό του Fiat Panda είναι ανθεκτικά.
Είναι ιδανικό για την πόλη, έχει χώρους για 4 και πορτ-μπαγκάζ 225 λτ.

Το μοτέρ των 69 ίππων δεν βγάζει ζημιές και καίει 6,2 λτ/100 χλμ

Το Fiat Panda είναι ένα αυτοκίνητο που έχει γίνει συνώνυμο του όρου «mini πόλης», με την ευελιξία και το χαμηλό κόστος χρήσης να το καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλές. Η τρίτη γενιά του μοντέλου έκανε το ντεμπούτο της το 2011 και έμεινε σε παραγωγή μέχρι και φέτος, με την εταιρεία να παρουσιάζει πρόσφατα τον διάδοχο του Panda.
Για να δούμε πόσο καλή περίπτωση αποτελεί το ιταλικό mini για αγορά μεταχειρισμένου, δοκιμάζουμε ένα Fiat Panda εξαετίας και καταγράφουμε πώς τα πηγαίνει στους τομείς ζημιών και φθορών.

Κάτω από το καπό του Fiat Panda που δοκιμάζουμε ως μεταχειρισμένο βρίσκεται ο εισαγωγικός τετρακύλινδρος κινητήρας 1,2 λίτρων που έχει ισχύ 69 άλογα. Το συγκεκριμένο μοτέρ δεν μαστίζεται από εκτεταμένες ζημιές και βλάβες και είναι αξιόπιστο. Μάλιστα, ακόμα και στην περίπτωση άκρως ελλιπούς συντήρησης, αν κοπεί ο ιμάντας χρονισμού λόγω αμέλειας του ιδιοκτήτη, τα πιστόνια δεν έρχονται σε επαφή με τις βαλβίδες.
Κατά τη δοκιμή του μεταχειρισμένου Fiat Panda των 69 ίππων μετρήσαμε μέση κατανάλωση 6,2 λτ/100 χλμ.

Εκτός από το συγκεκριμένο μοτέρ, το Fiat Panda τρίτης γενιάς εφοδιάζεται και με κινητήρα πετρελαίου απόδοσης 85 και 90 ίππων, με την κατανάλωση να είναι 4,5 λτ/100 χλμ, καθώς και με μοτέρ φυσικού αερίου. Το 2020 το αυτοκίνητο έγινε διαθέσιμο με ήπια υβριδικό κινητήρα 1 λίτρου με ισχύ 70 άλογα.

Αδυναμίες: Διαρροή λαδιών από τον κινητήρα και πρόωρη φθορά στην ανάρτηση

Κατά τον οπτικό έλεγχο του μεταχειρισμένου Fiat Panda, δεν παρατηρήθηκαν διαρροές λαδιών από τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων. Οδηγώντας το αυτοκίνητο τα πάντα λειτουργούν σωστά, με τις αναρτήσεις να απορροφούν τις κακοτεχνίες του δρόμου και ταυτόχρονα να μην εμφανίζουν τάσεις πλεύσης στο αμάξωμα, ούτε να παράγουν τριγμούς. Το σύστημα διεύθυνσης βρίσκεται σε αντίστοιχα καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με αναφορές ιδιοκτητών, στα Fiat Panda 2017-2024 υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν διαρροές λαδιών από τα μηχανικά σύνολα ενώ εμφανίζονται πρόωρες φθορές στο σύστημα ανάρτησης. Επίσης, ενδέχεται να παρουσιαστούν πρόωρα σημάδια «κόπωσης» στις μπαταρίες.

Τα πλαστικά στο ταμπλό του Fiat Panda είναι ανθεκτικά

Περνώντας στην καμπίνα του μεταχειρισμένου Fiat Panda που έχουμε στη διάθεσή μας, διαπιστώνουμε πως τα πλαστικά, που είναι σκληρά στην αφή, είναι ανθεκτικά στη φθορά και δεν έχουν σημάδια από τη χρήση. Τα καθίσματα βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τις υφασμάτινες ταπετσαρίες να μην έχουν αμυχές και φθορές και το αφρώδες υλικό να διατηρεί σωστά τη φόρμα του.
Οι διακόπτες δεν έχουν ξεβάψει και τα σημεία που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα χέρια του οδηγού, όπως το στεφάνι του τιμονιού και ο επιλογέας ταχυτήτων, δεν έχουν «γυαλίσει».

Το αυτοκίνητο διαθέτει ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, air condition και κεντρικό κλείδωμα. Δεν παρατηρούνται δυσλειτουργίες κατά τη χρήση. Αν κάποιος θέλει ένα Panda με πιο πλούσιο εξοπλισμό, θα πρέπει να επιλέξει ένα μοντέλο από το 2020 και έπειτα, με την εταιρεία να προσφέρει πακέτο με έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών για το infotainment «Uconnect», αυτόματο κλιματισμό, αισθητήρες φωτός και βροχής, καθώς και πολυλειτουργικό τιμόνι.

Είναι ιδανικό για την πόλη, έχει χώρους για 4 και πορτ-μπαγκάζ 225 λτ

Μπορεί οι εξωτερικές διαστάσεις του Fiat Panda 2011-2024 να είναι μικρές, ωστόσο οι κάθετες κολώνες και η ψηλή οροφή αυξάνουν την αίσθηση ευρυχωρίας και καθιστούν το ιταλικό μοντέλο ικανό να φιλοξενήσει 4 ενήλικες επιβάτες.
Το εσωτερικό διακατέχεται από εργονομία και διαθέτει πρακτικές θέσεις για μικροαντικείμενα, ενώ ο επιλογέας ταχυτήτων βρίσκεται σε βολική για τον οδηγό θέση.

Όσον αφορά στο χώρο αποσκευών του Fiat Panda, αυτός έχει ωφέλιμο όγκο 225 λίτρα. Αν αναδιπλωθεί η πλάτη του πίσω καθίσματος η χωρητικότητα μετατρέπεται στα 870 λίτρα. Η ψηλή οροφή σημαίνει πως θα μπορέσετε να μεταφέρετε ογκώδη αντικείμενα, όπως ένα πλυντήριο ρούχων.


Συμπέρασμα: Το Fiat Panda είναι αξιόπιστο ως μεταχειρισμένο

Το Fiat Panda τρίτης γενιάς, παραγωγής από το 2011 μέχρι το 2024, είναι αξιόπιστο και ιδιαίτερα ευέλικτο στην πόλη. Η χαμηλή κατανάλωση του βενζινοκινητήρα, σε συνδυασμό με την έλλειψη βλαβών, σημαίνει πως το αυτοκίνητο αποτελεί μια απροβλημάτιστη και οικονομική επιλογή για κάποιον που αναζητά μεταχειρισμένο mini πόλης.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων Fiat Panda διαμορφώνονται ως εξής, με τον μέσο όρο για κάθε χρονιά να εξαρτάται από τα διαθέσιμα οχήματα και τις εκδόσεις κινητήρα και εξοπλισμού αλλά και των διανυθέντων χιλιομέτρων του εκάστοτε μοντέλου.
Χρονολογία Μοντέλου Μέσος όρος τιμής μεταχειρισμένου
Fiat Panda 2012 7.600 ευρώ
Fiat Panda 2013 7.800 ευρώ
Fiat Panda 2014 8.800 ευρώ
Fiat Panda 2015 8.300 ευρώ
Fiat Panda 2016 9.000 ευρώ
Fiat Panda 2017 9.300 ευρώ
Fiat Panda 2018 10.000 ευρώ
Fiat Panda 2019 10.300 ευρώ
Fiat Panda 2020 11.800 ευρώ
Fiat Panda 2021 12.000 ευρώ
Fiat Panda 2022 13.700 ευρώ
Fiat Panda 2023 14.200 ευρώ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε