Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Test μεταχειρισμένου Kia Picanto 2017-
5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Test μεταχειρισμένου Kia Picanto 2017-

2/4/2024

Αξιόπιστοι κινητήρες. Ο χιλιάρης των 67 ίππων καίει 5,6 λτ/100 χλμ.
Φθορές από την πόλη στο δίσκο συμπλέκτη και στην εμπρός ανάρτηση.
Πίσω χωράνε 2 ενήλικες αλλά με δυσκολία 2 μεγάλα παιδικά καθίσματα.
Είναι σχεδιασμένο για την πόλη, άρα μην περιμένετε καλή ηχομόνωση.

Αξιόπιστοι κινητήρες. Ο χιλιάρης των 67 ίππων καίει 5,6 λτ/100 χλμ

Το Kia Picanto παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2003, με την τρίτη γενιά του μοντέλου να βρίσκεται σε παραγωγή από το 2017. Το 2020 η εταιρεία ανανέωσε στα σημεία το Picanto, προκειμένου να το «φρεσκάρει» και να το διατηρήσει ανταγωνιστικό. Για να δούμε πόσο καλά διατηρείται το κορεάτικο mini στο πέρασμα των ετών, δοκιμάζουμε ένα μεταχειρισμένο Kia Picanto 7 ετών, το οποίο εφοδιάζεται με τον κινητήρα της βασικής έκδοσης με 67 άλογα, και καταγράφουμε ποιες είναι οι ζημιές και οι φθορές που παρουσιάζει.
Ο εισαγωγικός κινητήρας έχει χωρητικότητα 1 λίτρο και όπως είπαμε αποδίδει 67 ίππους και 96 Nm ροπής. Μπορεί τα συγκεκριμένα νούμερα να ακούγονται λίγα, όμως αν αναλογιστούμε πως το Picanto ζυγίζει κάτω από 1 τόνο (935 κιλά), το μοτέρ είναι επαρκές για τις καθημερινές μετακινήσεις. Η χαμηλή κατανάλωση είναι το «ατού» του εν λόγω μοντέλου, αφού κατά τη δοκιμή του μεταχειρισμένου Kia Picanto η μέση κατανάλωση που μετρήσαμε ήταν 5,6 λτ/100 χλμ.

Παρά τις μέτριες επιδόσεις του (0-100 χλμ/ώρα σε 14,3 δλ.) το Picanto με τους 67 ίππους είναι αρκετά «ζωντανό» στην κίνηση της πόλης. Το σύστημα διεύθυνσης είναι άμεσο, ωστόσο το χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων έχει λίγο ασαφή αίσθηση.
Το συγκεκριμένο μοτέρ είναι απροβλημάτιστο, αφού δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα και ζημιές. Η καδένα χρονισμού μειώνει το μακροπρόθεσμο κόστος συντήρησης.

Αντίστοιχα αξιόπιστοι είναι και οι υπόλοιποι κινητήρες στη γκάμα του Kia Picanto, οι οποίοι είναι και πιο σβέλτοι. Ο ατμοσφαιρικός 1.200αρης αποδίδει 84 άλογα, ενώ στην κορυφή βρίσκεται ο turbo χιλιάρης με ισχύ 100 ίππους. Όλοι πληρούν προδιαγραφές ρύπων Euro 6 και εκτός από το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων, υπάρχει η επιλογή αυτόματου 4 ταχυτήτων, το οποίο μάλιστα έχει αρμονική λειτουργία. Το 2020 η Kia προσέθεσε ένα αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο (AMT), οι αλλαγές του οποίου όμως γίνονται ελαφρώς καθυστερημένα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν υπάρχουν ανακλήσεις στο ιστορικό του Kia Picanto παραγωγής από το 2017 και έπειτα.

Φθορές από την πόλη στο δίσκο συμπλέκτη και στην εμπρός ανάρτηση

Οι «μαζεμένες» διαστάσεις του Kia Picanto (μήκος 3,6 μέτρα) και ο μικρός κύκλος στροφής των 9,6 μέτρων καθιστούν το κορεάτικο mini εξαιρετικό για την καθημερινή κίνηση στα στενά της αστικής «ζούγκλας».
Οι μετακινήσεις εντός πόλης ωστόσο προκαλούν πρόωρες φθορές σε συγκεκριμένα μηχανικά εξαρτήματα, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του Picanto. Πιο συγκεκριμένα, ο συμπλέκτης μπορεί να είναι αρκετά «κουρασμένος» εξαιτίας της συνεχούς διαδικασίας «σταμάτα-ξεκίνα», που επιβαρύνει αρκετά τον δίσκο.

Πέραν αυτού, αν οι προηγούμενοι κάτοχοι ακουμπούσαν συχνά βίαια τους τροχούς στο κράσπεδο του πεζοδρομίου, τόσο κατά τη διάρκεια της στάθμευσης όσο και κατά την κυκλοφορία σε μικρά στενά, θα υπάρχει εκτεταμένη φθορά στο σύστημα διεύθυνσης ή στα εξαρτήματα της ανάρτησης του εμπρόσθιου άξονα. Αν ελέγξετε οπτικά τον τροχό και παρατηρήσετε σημάδια επαφής με το πεζοδρόμιο, αυτά θα είναι ένδειξη απρόσεκτου παρκαρίσματος και θα χρειαστεί να κάνετε έναν εκτεταμένο έλεγχο πριν από την αγορά του μοντέλου.
Όπως και σε όλα τα αυτοκίνητα, οι φθορές που προκύπτουν από συνεχόμενα κακή μεταχείριση από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες δεν αποτελούν λόγο για να πληγεί η αξιοπιστία του οχήματος.

Η χρήση του κλιματιστικού στερεί αισθητά την απόδοση του εισαγωγικού κινητήρα των 67 ίππων. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί με αναβάθμιση λογισμικού.
Η Kia προσφέρει στα αυτοκίνητά της εγγύηση 7 ετών, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και τα πιο παλιά μοντέλα του Picanto τρίτης γενιάς, δηλαδή αυτά που κατασκευάστηκαν το 2017, βρίσκονται ακόμα εντός αυτής. Η εταιρεία ορίζει οι εργασίες συντήρησης να γίνονται κάθε 12 μήνες ή κάθε 15.000 χιλιόμετρα.
Όσον αφορά στη σκουριά, δεν υπάρχει ζήτημα ανησυχίας, αφού ακόμα και σε μοντέλα που προέρχονται από τη Γερμανία δεν έχουν εντοπιστεί σημάδια διάβρωσης. 

Πίσω χωράνε 2 ενήλικες αλλά με δυσκολία 2 μεγάλα παιδικά καθίσματα

Το Kia Picanto είναι ένα εύκολο στη χρήση αυτοκίνητο, το οποίο στοχεύει στην άνετη μετακίνηση εντός της πόλης.
Εντός της καμπίνας έχει γίνει χρήση σκληρών πλαστικών, τα οποία είναι ανθεκτικά στις φθορές από τη χρήση. Στο Picanto που δοκιμάζουμε ως μεταχειρισμένο δεν παρατηρούνται σημάδια και γρατζουνιές στις επενδύσεις, ενώ παράλληλα οι διακόπτες διατηρούν το χρώμα τους, χωρίς να έχουν ξεβάψει.
Παρά τις μικρές διαστάσεις, στο Kia Picanto υπάρχει επαρκής χώρος για τα κεφάλια των επιβατών, ακόμα και για ενήλικες με ύψος 1,90 μέτρα.
Στο πίσω κάθισμα ο «αέρας» για τα γόνατα είναι πιο περιορισμένος, όμως μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της κατηγορίας. Όσον αφορά στο πλάτος του πίσω καθίσματος, ο χώρος είναι αρκετός για δύο ενήλικες επιβάτες. Παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζετε πως ίσως αντιμετωπίσετε δυσκολία στην τοποθέτηση δύο παιδικών καθισμάτων μεγάλου μεγέθους.
Το πορτ-μπαγκάζ έχει ωφέλιμο όγκο 255 λίτρα, ο οποίος με την αναδίπλωση της πλάτης του πίσω καθίσματος μετατρέπεται σε 1.010 λίτρα.

Είναι σχεδιασμένο για την πόλη, άρα μην περιμένετε καλή ηχομόνωση

Το Kia Picanto είναι αρκετά στιβαρό. Οι αναλογίες των διαστάσεών του όμως, καθώς και ο αστικός «χαρακτήρας» που έχει το αυτοκίνητο, σημαίνει πως σε ταξίδι σε αυτοκινητόδρομο με υψηλές ταχύτητες οι πλευρικοί άνεμοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Στις ίδιες συνθήκες ο θόρυβος που εισέρχεται στην καμπίνα είναι αυξημένος λόγω της ηχομόνωσης που είναι περιορισμένη, αφού το αυτοκίνητο είναι εξελιγμένο για κύρια χρήση εντός της πόλης.
Το χαμηλό βάρος του Picanto σε συνδυασμό με την αμεσότητα του συστήματος διεύθυνσης καθιστά το αυτοκίνητο απολαυστικό σε δρόμους με στροφές.
 

Συμπέρασμα: Το Kia Picanto αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή για mini αυτοκίνητο πόλης

Το Kia Picanto είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και αποτελεί μια τίμια επιλογή για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου για αστική χρήση. Το όχημα είναι ευρύχωρο και στιβαρό για τα δεδομένα της κατηγορίας του και τα μηχανικά σύνολα αξιόπιστα.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων Kia Picanto 2017- διαμορφώνονται ως εξής, με τον μέσο όρο για κάθε χρονιά να εξαρτάται από τα διαθέσιμα οχήματα και τις εκδόσεις κινητήρα και εξοπλισμού αλλά και των διανυθέντων χιλιομέτρων του εκάστοτε μοντέλου.
Χρονολογία μοντέλου Μέσος όρος τιμής μεταχειρισμένου
Kia Picanto 2017 10.300 ευρώ
Kia Picanto 2018 10.700 ευρώ
Kia Picanto 2019 10.600 ευρώ
Kia Picanto 2020 12.000 ευρώ
Kia Picanto 2021 13.300 ευρώ
Kia Picanto 2022 12.800 ευρώ
Kia Picanto 2023 15.000 ευρώ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε