Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
23 φωτογραφίες »

Test χειμερινών ελαστικών: Δοκιμάζουμε 51 σετ 245/45 R 18

Διαβάστηκε από 41621 αναγνώστες - 3/12/2020

Δοκιμάζουμε 51 χειμερινά ελαστικά διαστάσεων 245/45 R 18 σε πραγματικές οδηγικές συνθήκες και κάθε επιφάνεια. Ποια προκρίθηκαν στην τελική 20άδα και τι πρέπει να προσέξουμε;

Η οδήγηση την χειμερινή περίοδο απαιτεί την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το αυτοκίνητό μας. Θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες, ίσως και ακραίες, καιρικές συνθήκες, επομένως πρέπει να γνωρίζουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε. Ο αποτελεσματικότερος και πιο ασφαλής τρόπος είναι η πρόληψη. Στην περίπτωση του αυτοκινήτου τα κατάλληλα ελαστικά είναι απαραίτητος εξοπλισμός. Μπορεί στην χώρα μας να μην υπάρχει νομοθεσία που υποχρεώνει για χρήση χιονολάστιχων, ωστόσο πολλοί, ανάμεσά τους και κάτοικοι ορεινών περιοχών, προτιμούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο όταν οδηγούν σε χιονισμένο οδόστρωμα. Για τον λόγο αυτό, επιλέγουν χειμερινά ελαστικά και όχι την λύση των αντιολισθητικών αλυσίδων (άρθρο 19, περίπτωση 3, παράγραφος 2 στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας).
 
Τι πρέπει να προσέξουμε στα χειμερινά ελαστικά
Στις χώρες που τα χειμερινά ελαστικά είναι υποχρεωτικά υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σύμβολο των Άλπεων, μία εικόνα ενός βουνού και στο εσωτερικό της σχέδιο νιφάδας χιονιού, όπως ακριβώς στην εικόνα που ακολουθεί.  Ελαστικά All Weather με το παραπάνω σύμβολο επίσης μπορούν να θεωρηθούν με εξειδίκευση στην χειμερινή περίοδο. Σε παλαιότερα ελαστικά υπάρχει ταυτοποίηση «M + S», δηλαδή «mud and snow» (λάσπη και χιόνι). Το πότε φτιάχτηκε ένα ελαστικό το δείχνει ο αριθμός DOT (DOT= Department of Transportation, Υπουργείο Μεταφορών στις ΗΠΑ). Τα ελαφρώς διαχωρισμένα τελευταία τέσσερα ψηφία του αριθμού υποδεικνύουν την περίοδο παραγωγής του ελαστικού: Τα δύο πρώτα ψηφία ισχύουν για την εβδομάδα, το δεύτερο ζεύγος ψηφίων για το έτος κατασκευής. Εάν στο τέλος του αριθμού DOT υπάρχουν, για παράδειγμα, τα ψηφία 0517, το ελαστικό δημιουργήθηκε την 5η εβδομάδα του 2017.


 
Test σε ελαστικά SUV και μικρομεσαίων μοντέλων
Οι διαστάσεις ενός ελαστικού διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του εκάστοτε αυτοκινήτου. Η Auto Bild έχει δοκιμάσει ελαστικά κάθε διάστασης, προκειμένου να καλύψει πλήρως ευρύτερο φάσμα ενδιαφερόμενων οδηγών. Αν έχετε SUV και ψάχνετε ποιο σετ χειμερινών ελαστικών (225/55 R 17) πρέπει να αγοράσετε η απάντηση είναι εύκολη, αρκεί να διαβάσετε την δοκιμή της συγκεκριμένης κατηγορίας.
 
Αντίστοιχα, υπάρχουν ελαστικά που βρίσκουμε στα μικρομεσαία μοντέλα με διαστάσεις 225/40 R 18. Τέτοιο είδος χρησιμοποιεί το Golf GTI, συνεπώς αν έχετε αυτοκίνητο παρόμοιου μεγέθους είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς αποδίδουν σε πραγματικές συνθήκες τα χειμερινά ελαστικά του.
 
Πού χρησιμοποιούνται τα ελαστικά 245/45 R 18
H Auto Bild συνεχίζει να δουλεύει για εμάς και δοκιμάζει συνολικά 51 ελαστικά μεγέθους 245/45 R 18. Πρόκειται για διαστάσεις που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα κατηγορίας luxury class, όπως για παράδειγμα το BMW 5 Series το οποίο και επιλέχθηκε στην δοκιμή. Για τα πολυτελή μοντέλα συστήνουμε την προτίμηση στα κλασικά χιονολάστιχα, διότι τα All Weather ελαστικά που γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλή είναι μια αξιόπιστη και ασφαλής εναλλακτική λύση για ελαφρύτερα οχήματα, από μικρά έως μεσαία μοντέλα.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις