Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Γιατί καίει περισσότερο ο κινητήρας;
7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Γιατί καίει περισσότερο ο κινητήρας;

Διαβάστηκε από 22044 αναγνώστες - 23/6/2022

Πηγαίνετε στο βενζινάδικο και πληρώνετε διαρκώς περισσότερα; Αν το αυτοκίνητό σας χρειάζεται περισσότερο καύσιμο ίσως χρειάζεται να πάτε σε συνεργείο.

Η κατανάλωση καυσίμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το πόσο καίει ο κινητήρας διαφέρει αν οδηγούμε σε χαμηλές ταχήτητες μέσα σε αστικό περιβάλλον ή σε περιπτώσεις που ταξιδεύουμε στην επαρχία σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίες με το πόδι πατημένο στο γκάζι.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Αντίστοιχα, επηρεάζεται από τις συνθήκες (καλοκαίρι ή χειμώνας), αλλά το πόσες αποσκευές έχουν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό μας. Ενδεικτικά, σε ένα αυτοκίνητο με χαμηλή αεροδυναμική το οποίο είναι... υπεργεμάτο, η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί έως και 50%!



Γενικότερα, η διαπίστωση αυτή ισχύει και για τα δύο είδη κινητήρα, diesel και βενζίνης, ακόμη και αν στην κατανάλωση καυσίμου των βενζινοκινητήρων υπάρχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε απόλυτους όρους από εκείνη των κινητήρων ντίζελ.
 
Εφόσον διαπιστώσουμε ότι το αυτοκίνητό μας χρειάζεται περισσότερο καύσιμο, ενώ η χρήση που του κάνουμε γίνεται απόλυτα στο πλαίσιο της καθημερινότητάς μας, χτυπά το πρώτο καμπανάκι. Ο γρηγορότερος και πιο απλός τρόπος για να μειώσουμε την κατανάλωση βενζίνης ή πετρελαίου είναι να αφήσουμε το γκάζι. Οι υψηλές ταχύτητες μόνο οικονομικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως η λύση δεν είναι τόσο προφανής. Είναι πιθανό  η αιτία της αυξημένης κατανάλωσης καυσίμου να σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα στο αυτοκίνητο. Η αναζήτησή του μόνο εύκολη δεν είναι. Παρεμπιπτόντως, το πόσο αυξημένη είναι η κατανάλωση καυσίμου δεν μπορεί να προσδιορίσει-υποδείξει και το ποια είναι η ακριβής αιτία.
 
Η κατανάλωση μπορεί να διαφέρει σε ελάχιστη κατά τοις εκατό ποσόστοση και ως εκ τούτου να είναι δύσκολα αντιληπτή. Βέβαια, δεν αποκλείεται να είναι και διπλάσια από το συνηθισμένο. Συνήθως γίνεται αισθητή όταν κάνουμε την ίδια διαδρομή, με τον ίδιο όγκο κυκλοφορία, ο ίδιος οδηγός και με το ίδιο στυλ οδήγησης. Αν δίνουμε περισσότερα χρήματα για να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ, πρέπει να προβληματιστούμε και να αναζητήσουμε τον λόγο της αύξησης κατανάλωσης.

Μπορούμε να ελέγξουμε κι εμείς για τυχόν πρόβλημα



Πριν πάτε σε συνεργείο, μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να είναι η αιτία της αυξημένης κατανάλωσης. Μεταξύ άλλων, τσεκάρετε τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών. Εάν είναι σημαντικά χαμηλότερο από το καθορισμένο, η αναζήτηση του προβλήματος ολοκληρώνεται γρήγορα. Αν η πίεση των ελαστικών είναι χαμηλή, τότε μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 30% έξτρα κατανάλωση καυσίμου.
 
Η συμβούλη ξεκάθαρη: ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών. Όταν το κάνετε, να γνωρίζετε πως τα ελαστικά μπορούν να φουσκωθούν περισσότερο, το πολύ 0,5 bar πάνω από τις προδιαγραφές που γράφει το βιβλίο συντήρησης. Η μείωση της αντίστασης κύλισης που προκύπτει μειώνει την κατανάλωση καυσίμου.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις