Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Πώς θα προστατεύσετε το αυτοκίνητό σας από τη σκουριά

17/2/2021

Ένας από τους χειρότερους εχθρούς του αυτοκινήτου, ειδικά του αμαξώματος, είναι η μισητή σκουριά. Δείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε οι ίδιοι να προστατεύσουμε τα οχήματά μας από αυτή.

Για αρκετά χρόνια η σκουριά ήταν ένα στοιχείο που ενδιέφερε ελάχιστα κατασκευαστές και αγοραστές. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει επανέλθει αρκετά υψηλά στη λίστα ελέγχου κάθε μοντέλου και αναδεικνύεται σε ένα σημαντικό θέμα. Βέβαια συνήθως πρόκειται για επιφανειακή σκουριά που κυρίως προβληματίζει για οπτικούς λόγους, όμως μετά από καιρό, εάν η οξείδωση συνεχιστεί, μπορεί να πλήξει καίρια μέρη του αυτοκινήτου, κλονίζοντας την ασφάλεια του.

Η δική μας πρόταση είναι η προστασία των σημειών και μοντέλων που είναι γνωστό πως έχουν μία παραπάνω ευαισθησία στην σκουριά. Η σφράγιση μερικών σημείων (κυρίως κοιλοτήτων) με ειδικό υλικό αλλά και η θωράκιση του κάτω μέρους του οχήματος, μπορεί να κοστίζουν, όμως είναι μία επένδυση που πραγματικά αξίζει. Ειδικά για περιοχές με μεγάλο χειμώνα.

Που και γιατί προκαλείται συνήθως σκουριά;
Η σκουριά είναι προιόν διάβρωσης που δημιουργείται, όταν το μέταλλο πραμένει βρεγμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιδρώντας με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Η διαδικασία ονομάζεται οξείδωση και τα περισσότερα μοντέρνα αυτοκίνητα για την προστασία τους από αυτή, προστατεύονται με γαλβανισμό (στρώση με ψευδάργυρο). Όμως σε οποιοδήποτε σημείο, είτε η στρώση αυτή είτε η βαφή, έχει το παραμικρό ελάττωμα, σχεδόν με βεβαιότητα δημιουργείται σκουριά. Μάλιστα το φαινόμενο είναι πιο σύνηθες και πιο έντονο κατά τον χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ εάν υπάρχει και αλάτι στο δρόμο για πρόληψη της χιονόστρωσης, τότε δημιουργείται σχεδόν αστραπιαία.



Αν και η αφαίρεση μερικών κηλίδων σκουριάς είναι δυνατή, αποτελεί μία διαδικασία ιδιαίτερα κοστοβόρα και χρονοβόρα, για αυτό και εμείς προτείνουμε εύλογα προληπτικά μέτρα απέναντι στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Εάν το μοντέλο σας είναι γνωστό πως έχει σημεία που είναι επιρρεπή στη δημιουργία σκουριάς, φροντίστε να σφραγίσετε με ειδικό υλικό τις εκτεθειμένες κοιλότητες και ενισχύστε το κάτω μέρος του. Φυσικά είναι προτιμότερο να το κάνετε πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια διάβρωσης.

Οποιοδήποτε σημείο του αυτοκινήτου μπορεί να φρακάρει από εξωτερικούς παράγοντες όπως φύλλα και βρωμιά, και να μην επιστρέπει στο νερό να κυλίσει και να απομακρυνθεί σύντομα από το αυτοκίνητο, πρέπει να καθαρίζεται αμέσως. Εάν το νερό μείνει στάσιμο, τότε η σκουριά δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση της, όπως επίσης και εαν το χρώμα είναι κατεστραμμένο σε μερικά σημεία, δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν οι καφέ κηλίδες.  Τα πιο συνηθισμένα και ευάλωτα σημεία είναι οι δίαυλοι αποστράγγισης, οι κοιλότητες στο χώρο του κινητήρα, το εσωτερικό των θυρών και οι θόλοι των τροχών. Η σκουριά μερικές φορές μπορεί να κρύβεται και πίσω από μία πλαστική επένδυση όπου μπορεί να καταστρέψει μία επιφάνεια χωρίς να δείχνει ιδιαίτερης έκτασης ζημιά. Ουσιαστικά όλα τα μέρη που δεν είναι γαλβανισμένα είναι το ίδιο ευαίσθητα και ενώ το κυρίως σώμα του αυτοκινήτου συνήθως μένει αλώβητο, άξονες, μεντεσέδες και κλειδαριές, είναι συνήθως τα κυριότερα θύματα.
 
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις