
Είναι πιθανό ένα νυχτερινό blackout λόγω των e-cars;
Οδήγηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, φόρτιση την νύχτα λόγω των χαμηλών χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή είναι η έξυπνη «συνταγή» που προτείνεται για να γεμίζουν με την απαραίτητη ενέργεια οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι αρκετά διαφορετική και πολλές φορές κρύβει μεγάλους κινδύνους. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία η ηλεκτροκίνηση είναι σε πρώιμο στάδιο, δεν μπορούμε προς το παρόν να φανταστούμε πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης του συστήματος ηλεκτροδότησης, αν εκατοντάδες αυτοκίνητα φορτίζονται μαζικά κατά την διάρκεια της νύχτας.
Η Auto Bild παρουσιάζει το πώς έχει η κατάσταση στην Γερμανία, όπου εδώ και πολλά χρόνια τα EV είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αυτοκινητιστικής καθημερινότητας. Αν και μιλάμε για ένα προηγμένο κράτος, δεν υπάρχουν προς επαρκείς υποδομές φόρτισης. Δεν μπορεί να εγγυηθεί κάποιοες ότι οι υποδομές είναι αυτή στην στιγμή ικανές να ανταποκριθούν πλήρως και χωρίς προβλήματα στις ανάγκες ηλεκτροδότησης μίας πιθανής «επίθεσης» πολλών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε οικιακές πρίζες και wall boxes. Εξάλλου, πέρα από τα e-cars και τα plug-in hybrids, υπάρχουν εκατομμύρια νοικοκυριά που εξακολουθούν να λειτουργούν το βράδυ και τα οποία χρειάζεται να τροφοδοτηθούν από το ηλεκτρικό δίκτυο για να καλύψουν δικές τους ενεργειακές ανάγκες.

Η πιθανότητα ενός γενικού blackout σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πάντα στο τραπέζι. Πλάνο ενίσχυσης και επέκτασης των μονάδων ηλεκτρικού ρεύματος στην Γερμανία δύσκολα θα υλοποιηθεί λόγω υψηλού κόστους επένδυσης, επομένως χρειάζεται να προταθεί μία διαφορετική λύση. Η σκέψη που γίνεται αφορά την νομοθέτηση ενός ορίου ισχύος φόρτισης στις ώρες αιχμής, όταν και το ηλεκτρικό δίκτυο δέχεται αρκετές πιέσεις εξαιτίας των e-cars, των οποίων η φόρτιση θα σταματά σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας (BMWi) θέλει να ρυθμίσει το συγκεκριμένο ζήτημα για να προλάβει καταστάσεις, όμως το ζήτημα είναι πολυεπίπεδο, με διαφορετικές απόψεις να έχουν διαμορφωθεί.
Ο αντίστοιχος Συνήγορος του Καταναλωτή στην Γερμανία (Verbraucherschützern) εκφράζει έντονες αντιρρήσεις στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο άτυπου «ενεργειακού πλαφόν», ενώ αντίστοιχες αμφιβολίες έχουν και άλλοι φορείς. «Ενώ πραγματοποιείται μία τεχνικά τεκμηριωμένη συζήτηση, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε με ακρίβεια την συμπεριφορά των χρηστών και των πελατών. Αναφέρεται ευρέως πως το βράδυ υπάρχουν ώρες αιχμής όταν όλοι φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα.
Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί ούτε σε περιοχές προπύργια των EV» δηλώνει ο Andreas Radics, στέλεχος συμβουλευτικής εταιρείας στον κλάδο της αυτοκίνησης (Berryls). «Όσο πιο αξιόπιστη είναι η τεχνολογία και οι υποδομές, τόσο λιγότερη είναι η κατανάλωση», προσθέτει.
Εξάλλου, δεν είναι δεδομένο ότι μελλοντικά θα αυξηθούν και οι ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος. Σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Συστημάτων και Καινοτομίας (ISI) του Fraunhofer το επιβεβαιώνει. Χαρακτηριστικά, κάνει λόγο για μείωση της καθαρής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στα 502,2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ως το 2025 (517,8 δις kWh το 2019), παρά την προσδοκώμενη άυξηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Για να συμβεί αυτό, αφενός η θα υπάρχει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από τις βιομηχανίες, αφετέτου οι οικιακές συσκευές θα είναι περισσότερο αποδοτικές τα επόμενα χρόνια.
Η Γερμανία, λοιπόν, ίσως αποτελέσει ένα πρότυπο αντιμετώπισης μίας πιθανής υπερφόρτωσης του ηλεκτρικού της δικτύου. Προς το παρόν, μοιάζει δύσκολο να επιβληθεί ένα εκ του νόμου «πλαφόν» κατανάλωσης ενέργειας τις τις νυχτερινές ώρες για να αποτραπεί ένα νυχτερινό blackout. Μπορεί όμως κάποιος να αποκλείσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο για το μέλλον;
Σχολιάστε |