Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Διαφορετικός... δυναμίτης: 448.000 χλμ με 50 άλογα

9/11/2020

Τα καλοδιατηρημένα FIAT Panda έχουν γίνει πραγματικά συλλεκτικά κομμάτια. Για παράδειγμα, αυτό το Panda 4x4 είναι ένας… χιλιομετροφάγος, αφού έχει ήδη διανύσει 448.000 χιλιόμετρα.

Το FIAT Panda είναι cult! Το Panda, που σχεδίασε ο Giorgio Giugiaro ήρθε στην αγορά το 1980 και έγινε αμέσως best seller. Σήμερα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της FIAT μέχρι στιγμής και είναι δημοφιλές στους συλλέκτες. Τα τετρακίνητα μοντέλα "Panda 4x4" είναι ιδιαίτερα περιζήτητα. Μάλιστα, επί του παρόντος πωλείται στην Ιταλία ένα Panda 4x4 Sisley, το οποίο έχει καταγράψει ήδη τον απίστευτο αριθμό των 448.000 χιλιομέτρων στο κοντέρ του!
 
Το FIAT Panda κατασκευαζόταν μεταξύ 1980 και 2003 και πωλήθηκε πάνω από 4.000.000 φορές! Στην Ευρώπη, με εξαίρεση την ιταλική «εγχώρια» αγορά, εξαιτίας των όλο και αυστηρότερων προτύπων εκπομπών καυσαερίων και προδιαγραφών ασφαλείας προσφερόταν μόνο μέχρι το 1996. Αρχικά, λοιπόν, υπήρχε το Panda, που «εσωτερικά» ονομαζόταν Type 141, και εφοδιαζόταν με έναν από τους τρεις κινητήρες: ένα δικύλινδρο, χωρητικότητας 650 cm3 και με ισχύ 30 PS, που προερχόταν από το προκάτοχο μοντέλο, το ιστορικό FIAT 126, αλλά και δύο τετρακύλινδρους με 34 ή 45 PS. Η πιο σύγχρονη γενιά των κινητήρων Fire κυκλοφόρησε μόνο με τη δεύτερη γενιά του Panda, η οποία κυκλοφόρησε το 1986 και ήταν ισχύος έως και 55 PS.



Πάνω από 20 ειδικές εκδόσεις του Panda
 
Το Panda σχεδιάστηκε ως ένα φθηνό μικρό αυτοκίνητο για όλες τις περιπτώσεις και έτσι χρησιμοποιήθηκε. Εδώ και μερικά χρόνια, όμως, έχουν βάλει στο μάτι τους και οι συλλέκτες αυτό το cult… κουτάκι. Πάνω από όλα σε ζήτηση βρίσκονται μοντέλα των πρώτων ετών κατασκευής, ειδικές εκδόσεις και η τετρακίνητη εκδοχή "4x4". Μιλώντας για ειδικές εκδόσεις: Καθόλη την περίοδο κατασκευής του υπήρχαν περισσότερες από 20 διαφορετικές ειδικές εκδόσεις του Panda. Το 1983 οι Ιταλοί παρουσίασαν το «εκτός δρόμου» Panda 4x4, το οποίο κατασκευαζόταν από την Steyr Puch στην Αυστρία. Η τετρακίνηση και η χαμηλή τιμή του το κατέστησαν ιδιαίτερα δημοφιλές σε χειμερινές και αγροτικές περιοχές.

Τα Panda 4x4 είναι επιθυμητά και ακριβά
 
Σήμερα, τα καλοδιατηρημένα Panda 4x4 είναι σπάνια και ακριβά. Ωστόσο, ένα εξαιρετικό Panda πωλείται επί του παρόντος στη Ρώμη. Πρόκειται για την ειδική έκδοση "Sisley", που κυκλοφόρησε το 1987, και έφερε standard σχάρα οροφής, αισθητήρα κλίσης και διακοσμητικές λωρίδες. Αρχικά, το 4x4 Sisley προοριζόταν να κατασκευαστεί σε μόνο 500 κομμάτια, αλλά στη συνέχεια πέρασε στο μόνιμο «χαρτοφυλάκιο» των εκδόσεων του Panda. Το πραγματικά ιδιαίτερο στοιχείο για το συγκεκριμένο μοντέλο, πάντως, είναι τα απίστευτα πολλά χιλιόμετρα, που έχει διανύσει, τα οποία φτάνουν τον αριθμό "448.923" - και όλα αυτά, μάλιστα, με κινητήρα μόλις 50 PS!


 
Φυσικά, τόσο πολλά χιλιόμετρα δεν είναι ασυνήθιστα σε παλαιότερα αυτοκίνητα, αλλά συνήθως τα περισσότερα είναι λιμουζίνες, όπως εκείνη η χαρακτηριστική Mercedes E-Class, που έχει διανύσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα! Μικρά αυτοκίνητα, που έχουν διανύσει πάρα πολλά χιλιόμετρα είναι πολύ σπάνια! Σύμφωνα με την αγγελία, το συγκεκριμένο Panda βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παρά την υπερβολικά μεγάλη απόσταση, που έχει διανύσει, και δεν έχει σημαντικά προβλήματα σκουριάς. Μόνο η οροφή και το πλαίσιο των παραθύρων έχουν ξεθωριάσει από την ηλιακή ακτινοβολία. Το εσωτερικό φαίνεται επίσης εκπληκτικά καλό, λαμβάνοντας υπόψη το μισό εκατομμύριο χιλιομέτρων του Panda. Δυστυχώς, η αγγελία δεν παρέχει καθόλου περαιτέρω πληροφορίες, όπως το ιστορικό συντήρησης ή τον αριθμό των προηγούμενων κατόχων. Φαίνεται, όμως, ότι έχει εγκατασταθεί ρεζερβουάρ αερίου.
 
Ιστορικά Panda είναι διαθέσιμα για λιγότερο από 1.000 ευρώ



Για το Fiat Panda 4x4 Sisley με τα 448.923 χιλιόμετρα ο Ιταλός έμπορος ζητά 4.400 ευρώ. Δεν πρόκειται απαραίτητα για ένα… κελεπούρι, καθώς ακόμα ένα Sisley 4x4 με σημαντικά λιγότερα χιλιόμετρα πωλείται κι αυτό στην Ιταλία για 2.750 ευρώ. Ωστόσο, στη Γερμανία η διαθεσιμότητα μεταχειρισμένων "Panda 141" είναι μάλλον μικρή. Τα φθηνότερα μοντέλα ξεκινούν κάτω από τα 1.000 ευρώ, αλλά συχνά έχουν τεράστια προβλήματα με τη σκουριά ή δεν είναι πια δυνατό να οδηγηθούν. Άλλο ένα δεδομένο σχετικά με τα χιλιόμετρα: το διαθέσιμο Panda με τη δεύτερη μεγαλύτερη διανυθείσα απόσταση στην Ευρώπη έχει φτάσει τα 292.000 km. Από αυτήν την άποψη, το προς πώληση Panda 4x4 Sisley είναι πραγματικά υπέροχο!
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις