Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
10 εντολές οικονομίας

10 εντολές οικονομίας

7/4/2023

Οι 10 εντολές για να μην χαλάς όλα τα λεφτά σου σε καύσιμα! Απλά καθημερινά και εύκολα πραγματάκια για να πετύχεις και εσύ την οικονομικότερη οδήγηση.

Δεκάλογος οικονομικής οδήγησης

Χωρίς πολλά-πολλά, αυτές είναι οι 10 συμβουλές για να μην καίτε τσάμπα κάυσιμο:
1. Σωστή πίεση ελαστικών

Προσέξτε την πίεση στα ελαστικά του αυτοκίνητου σας. Η σωστή πίεση βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως 5%.

2. Σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου
Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, όπως την ορίζει ο κατασκευαστής, δίνει στο όχημά σας καλύτερη απόδοση έως 30% σε σχέση με ένα μη συντηρημένο ΙΧ.

3. Σωστές στροφές
Πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε τις στροφές που αποδίδεται η ροπή του κινητήρα, έτσι ώστε να επιταχύνει το αυτοκίνητο χωρίς να ζορίζεται.

4. Σωστή ταχύητα
Σε ανοιχτούς δρόμους και κατηφόρες επιλέγουμε μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο και ποτέ νεκρά ταχύτητα, καθώς έτσι σταματάει η παροχή καυσίμου (στα πιο σύγχρονης τεχνολογίας μοτέρ).

5. Ζέστανε τον κινητήρα
Εφόσον είναι παλιό κάνε προθέρμανση του κινητήρα. Τα σύγχρονα οχήματα δεν θέλουν προθέρμανση, απλά μην ξεκινάτε με ξερόγκαζα.

6. Όχι έξτρα βάρη στο αυτοκίνητο
Κατεβάστε από το όχημά σας, ότι δε χρειάζεστε. Επίσης αφαιρέστε την μπαγκαζιέρα οροφής ή τις σχάρες. Κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση του οχήματος με 100 κιλά, αυξάνει την κατανάλωση κατά 5-10%.

7. Air condition
Ρυθμίστε τον κλιματισμό στο ECO. Αν έχετε μηχανικό A/C, τότε αποφύγετε τη χρήση του στη μεγαλύτερη σκάλα. Κάτω από τα 50-60 χλμ/ώρα είναι προτιμότερο να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα αντί του a/c, ενώ σε υψηλότερες ταχύτητες είναι πιο οικονομικό να έχετε κλειστά τα παράθυρα και να χρησιμοποιείτε -σε μικρή σκάλα- τον κλιματισμό.

8. Κρατήστε σταθερή μέση ταχύτητα
Σε υψηλές ταχύτητες κίνησης αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τις πολύ χαμηλές ταχύτητες, με μεγάλη σχέση στο κιβώτιο, γιατί ο κινητήρας «ζορίζεται» να διατηρήσει την επιθυμητή ταχύτητα και δεν κάνει καλή καύση.

9. Αποφύγετε την κίνηση. Προτίμησε διαδρομές που έχουν λιγότερη κίνηση, για να κερδίζεις χρόνο και να αποφύγεις το σταμάτα-ξεκίνα. Αρκετές φορές μια μεγαλύτερη σε απόσταση διαδρομή, μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά, αλλά και πιο γρήγορη

10. Επιλογή καυσίμου
Τέλος, η επιλογή ενισχυμένης βενζίνης μπορεί σε βάθος χρόνου να είναι οικονομικότερη, παρόλο που είναι  πιο ακριβή, αφού προσφέρει καθαρότερη και αποδοτικότερη καύση.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις