Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Ήξερες ότι με το κρύο αυξάνεται η κατανάλωση;

Ήξερες ότι με το κρύο αυξάνεται η κατανάλωση;

Διαβάστηκε από 1719 αναγνώστες - 15/2/2023

Ακούγεται παράδοξο ωστόσο το χειμώνα αυξάνεται η κατανάλωση του καυσίμου. Οι λόγοι έχουν αν κάνουν και με το ίδιο το καύσιμο και με το κρύο, αλλά και με τις συνήθειές σου.

Χειμώνας και αυξημένη κατανάλωση

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου, όπως το στυλ οδήγησης κυρίως ή το έξτρα βάρος, ωστόσο εδώ θα ασχοληθούμε με τις αιτίες που ευθύνονται για την αυξημένη κατανάλωση τον χειμώνα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Άλλη η βενζίνη το χειμώνα και άλλη το καλοκαίρι

Τα διυλιστήρια έχουν δύο διαφορετικά μίγματα βενζίνης, τη θερινή κα την χειμερινή.  Η «χειμερινή» βενζίνη έχει την ιδιότητα να κάνει ανάφλεξη πιο εύκολα όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή και εξατμίζεται πιο γρήγορα. Από την πλευρά του το καλοκαιρινό μείγμα έχει κατά 2% καλύτερη ενεργειακή απόδοση.  

Άλλο ποσοστό μίξης στην καύση

Για να γίνει η καύση στον κύλινδρο, ο κινητήρας χρησιμοποιεί οξυγόνο και βενζίνη. Το καλοκαίρι, τα μόρια οξυγόνου διαστέλλονται, αραιώνοντας τον αέρα μέσα στον κινητήρα. Έτσι το σύστημα αντισταθμίζει το χαμηλότερα επίπεδο οξυγόνου χρησιμοποιώντας λιγότερο καύσιμο.

Από την άλλη το χειμώνα τα μόρια συστέλλονται και κάνουν πιο πυκνό το οξυγόνο, συνεπώς και ο κινητήρας αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει περισσότερο καύσιμο.

Μεγαλύτερες τριβές

Η κατανάλωση του καυσίμου μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 15% όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Ο λόγος της αύξησης είναι πως τα λιπαντικά γίνονται πιο παχύρευστα και έτσι αυξάνονται οι τριβές στον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων. Συνεπώς αυτό σημαίνει και περισσότερος χρόνος για να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας και έτσι ο κινητήρα δουλεύει με μεγαλύτερο φόρτο.

Περισσότερες τριβές από τα ελαστικά

Αντίστοιχα με τον αέρα στον κινητήρα, το ίδιο ισχύει και για τον αέρα των ελαστικών. Συστέλλεται ο αέρας στο εσωτερικό και προκαλείται μείωση της πίεσης, η οποία ,με τη σειρά της συνεπάγεται  με μεγαλύτερη αντίσταση στην κύλιση. Όπως καταλαβαίνεται αυτό σημαίνει πως ο κινητήρας θα χρειαστεί να παράξει περισσότερο έργο .

Ακόμα και το καλοριφέρ καίει

Όλοι γνωρίζουμε πως το A/C αυξάνει την κατανάλωση, το ίδιο όμως ισχύει και για το καλοριφέρ. Σίγουρα δεν απαιτεί την ίδια ενέργεια, αλλά θέλει το κατιτίς του και αυτό, καθώς οι ανεμιστήρες καλοριφέρ χρησιμοποιούν ενέργεια, την οποία παίρνουν από τα καύσιμα.

Παράλληλα και τα υπόλοιπα κομφόρ, όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα και τα τζάμια, συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις