Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Πληρώνεις τον άνθρακα... θησαυρό

Πληρώνεις τον άνθρακα... θησαυρό

Διαβάστηκε από 1248 αναγνώστες - 23/2/2023

Tα καύσιμα είναι πανάκριβα στην ελληνική αγορά και ένας από τους λόγους είναι η αυξημένη φορολογία. Τεράστια η διαφορά με τις γειτονικές μας χώρες.

Τιμές καυσίμων που ζαλίζουν

Τα καύσιμα στη χώρα μας είναι από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη, όπως δείχνουν και τα στοιχεία από την Πανευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών καυσίμου. Κόστος που καλούμαστε να χωρέσουμε στον οικογενειακό μας προυπολογισμό.

Η επίσκεψη στα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι κάτι που τρομάζει ολοένα και περισσότερους Έλληνες, που βλέπουν τις τιμές να επιδίδονται σε ράλλυ ανόδου και μάλιστα χωρίς σταματημό. Αυτό άλλωστε
 
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

5η πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη

Η  χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των 42 χωρών της Ευρώπης στην τιμή της βενζίνης και στην 12η στο πετρέλαιο.  Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων η 95άρα κοστίζει  2,02  ευρώ και το diesel στα 1,82 ευρώ ανά λίτρο. Χαρακτηριστικά οι χώρες με πιο ακριβή βενζίνη είναι η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία.

Πιο ακριβή από Λουξεμβούργο και Ελβετία, τις πιο πλούσιες χώρες

Το πιο εκνευριστικό είναι πως πληρώνουμε πιο ακριβά καύσιμα και από χώρες που οι κάτοικοι έχουν πολλαπλάσιους μισθούς συγκριτικά με τους δικούς μας. Πόσο πληρώνουν στην Ελβετία το λίτρο της αμόλυβδης; 1,96 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και με το Λουξεμβούργο εκεί το κόστος είναι 1,67 ευρώ.  

1,39 ευρώ στη Βουλγαρία, 0,69 στη Ρωσία

Τι γίνεται στις γειτονικές μας χώρες. Η Βουλγαρία, η μοναδική χώρα εντός ευρωζώνης με μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, έχει μέση τιμή αμόλυβδης 1,39 ευρώ και ντίζελ 1,54. Ακόμα πιο χαοτική η διαφορά με τη Ρωσία, που ως παραγωγός έχει τις χαμηλότερες τιμές, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να είναι στα 0,69 ευρώ και του diesel 0,77 ευρώ.

Πάνω από τα μισά είναι φόροι

Οκ σαφώς και παίζει ρόλο πόσο ακριβά πουλάνε οι παραγωγοί τα καύσιμα. Αλλα αυτό ισχύει για όλους. Παράλληλα υπάρχει και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών και των πρατηριούχων, το οποία προστίθεται για να καταλήξουμε στην τιμή της αντλίας.

Από εκεί και πέρα αυτό που εκτοξεύει την τιμή και «γονατίζει» οικονομικά τους Έλληνες είναι η φορολογία στα καύσιμα. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, σχεδόν το 55% της τιμής είναι φόροι, με τη χώρα μας να έχει από τους ψηλότερους Ε.Φ.Κ. στην Ευρώπη.

Άρα κάθε φορά που λες βάλε ένα εικοσάρικο, πάνω από τα 10 ευρώ είναι φόροι.


 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις