Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Πρέπει να βάλεις αλυσίδες; Βήμα-βήμα πως να το κάνεις
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πρέπει να βάλεις αλυσίδες; Βήμα-βήμα πως να το κάνεις

28/1/2023

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι εδώ. Σε πολλές περιοχές δεν μετακινείσαι χωρίς αλυσίδες. Δες πως να τις βάλεις με 5 βήματα!

5 κινήσεις για να μην αποκλειστείς!

Πολλές περιοχές της χώρας βρέθηκαν... στρωμένες, με τις αλυσίδες να καλούνται ξανά να βοηθήσουν. Τι κάνω σε περίπτωση που βρεθώ στο δρόμο και πρέπει να βάλω αλυσίδες για να φτάσω στον προορισμό μου;
 
Oι αλυσίδες χιονιού πρέπει να βρίσκονται πάντα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, ειδικότερα όταν οι καιρικές συνθήκες στο μέρος που ζείτε είναι συχνά κακές αλλά ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνετε κάποιο ταξίδι. Οι αλυσίδες που θα αγοράσετε από το εμπόριο θα πρέπει να ταιριάζουν στις διαστάσεις των ελαστικών σας και να μην είναι μεγαλύτερες αφού είναι πολύ πιθανό να βγουν ενώ οδηγείτε ή ακόμα και να δημιουργήσουν προβλήματα στο ίδιο το αυτοκίνητο και συγκεκριμένα στην ανάρτηση ή και στα φρένα. Αφού λοιπόν αγοράσετε τις αλυσίδες, θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιους τροχούς πρέπει να τοποθετηθούν. Φυσικά αυτοί είναι οι κινητήριοι τροχοί του αυτοκινήτου που σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο θα πρέπει να τοποθετηθούν εμπρός και στο πισωκίνητο πίσω, ενώ στα 4κίνητα και εφόσον έχετε μόνο ένα ζευγάρι αλυσίδων, μπαίνουν στο εμπρός άξονα. 
 
Αν για οποιοδήποτε λόγο δε γνωρίζετε πού μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον που γνωρίζει αφού είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με αλυσίδες πίσω ή πισωκίνητα με αλυσίδες εμπρός! Στα τετρακίνητα αυτοκίνητα προτείνεται να τοποθετούνται στους εμπρός τροχούς που ευθύνονται και για τη διεύθυνση του οχήματος. 
 
Απαραίτητο στοιχείο για την τοποθέτηση τους αποτελούν ένα ζευγάρι γάντια τα οποία θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας. Στην περίπτωση που ταξιδεύουμε νύχτα ένας φακός είναι επίσης απαραίτητος, ενώ δεν πρέπει να παραλείπουμε να έχουμε σταθμεύσει το αυτοκίνητό μας σε ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου και να ειδοποιούμε τους επερχόμενους οδηγούς με την τοποθέτηση του σχετικού τριγώνου και την ενεργοποίηση των αλάρμ.


Ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου σας με ένα σετ αλυσίδων στο χώρο αποσκευών είναι υποχρεωτικός κατά τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με την Tροχαία.

Ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου σας με ένα σετ αλυσίδων στο χώρο αποσκευών είναι υποχρεωτικός κατά τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με την Tροχαία.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πώς οδηγώ με αλυσίδες;

  • Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας, μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή στον πάγο και να κινήσει το όχημα.
  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.
  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Με τις αντιολισθητικές αλυσίδες οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές, διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δε συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
  • Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες, δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 με 40 χλμ./ώρα.
  • Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.
  • Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε