Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε είναι υποχρεωτικές από 1η Οκτωβρίου

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε είναι υποχρεωτικές από 1η Οκτωβρίου

30/9/2022

Το Υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το πότε ακριβώς θα είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα μέσα και πόσο είναι το πρόστιμο.

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες από 1η Οκτωβρίου

Από τις 1η Οκτωβρίου και μέχρι τον Απρίλιο, θα είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντίστοιχα αντιολισθητικά σε όλα τα οχήματα πανελλαδικώς, μόνο όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τι ανακοινώνει το Υπ. Μεταφορών

Προς αποφυγή παρερμηνειών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας διευκρινίζεται πως επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S), μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.
 

Το πρόστιμο για τους παραβάτες ορίζεται στα 80 ευρώ.

Τα αντιολισθητικά μέσα πρέπει:

  • να είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.
  • να είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.
  • να βρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα.
  • να αναφέρουν στη συσκευασία τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε