Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
CNG: Εξακολουθεί να είναι το φθηνότερο καύσιμο με διαφορά.

CNG: Εξακολουθεί να είναι το φθηνότερο καύσιμο με διαφορά.

19/12/2022

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να εκτόξευσε για κάποιο χρονικό διάστημα την τιμή του, αλλά πλέον το φυσικό αέριο έχει αρχίσει πάλι να φθηναίνει, παραμένοντας το πιο οικονομικό και συμφέρον καύσιμο σε βάθος χρόνου.

Το φυσικό αέριο συμφέρει ακόμα

Αν και στην Ελλάδα, το φυσικό αέριο δεν γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη μέχρι να έρθουν αυτοκίνητα με εργοστασιακά συστήματα κίνησης φυσικού αερίου και κινητήρες ειδικά τροποποιημένους για να «καίνε» με ασφάλεια και να εκμεταλλεύονται όλα τα θετικά στοιχεία του συγκεκριμένου καυσίμου, όπως το Seat Arona, πλέον όλο και περισσότεροι κάτοχοι αυτοκινήτων στρέφονται προς τα αυτό. Η χαμηλή κατανάλωση που προσφέρει, η φιλικότητα του προς το περιβάλλον και η τιμή του είναι τα πλεονεκτήματα που υπερνικούν το αραιό δίκτυο ανεφοδιασμού, ενώ ακόμα και τώρα που όλα ακριβαίνουν εξακολουθεί να είναι το φθηνότερο καύσιμο με διαφορά.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τι είναι όμως το CNG ή φυσικό αέριο;

Το φυσικό αέριο κίνησης ή CNG, είναι ένα αέριο μίγμα υδρογονανθράκων, το οποίο εξάγεται από υπόγειες κοιλότητες και εξαιτίας των ιδιοτήτων του θεωρείται το πλέον οικολογικό καύσιμο. Βασικό συστατικό του φυσικού αερίου είναι το μεθάνιο (CH4), ενώ συνυπάρχουν σε αυτό σημαντικές ποσότητες αιθανίου, προπανίου, και βουτανίου, οι οποίες αφαιρούνται έπειτα από εκτεταμένη επεξεργασία εκτός από το μεθάνιο.
 

Γλιτώνεις έως και 770€ σε σχέση με άλλα καύσιμα

Το φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της καύσης του παράγει την περισσότερη ενέργεια. Συγκεκριμένα ένα κιλό φυσικού αερίου ισοδυναμεί ενεργειακά με 1,5 λίτρα βενζίνης, 1,3 λίτρα diesel και 2 λίτρα υγραερίου. Έχουμε δηλαδή 50% καλύτερη κατανάλωση σε σχέση με τη βενζίνη , 30% σε σχέση με το πετρέλαιο και σχεδόν 100% σε σχέση με το υγραέριο, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία στο κόστος καυσίμου ανά χιλιόμετρο. Αναλυτικά ένας οδηγός με CNG γλιτώσει 770* ευρώ το χρόνο από το να έκαιγε βενζίνη, 600* ευρώ αν χρησιμοποιούσε πετρέλαιο κι 200* ευρώ αν το αυτοκίνητο του εφοδιάζοντας με LPG παρόλο που αυτή τη χρονική στιγμή είναι και πιο φθηνό.

(*16/12 τιμή βενζίνης: 1,7 ευρώ/λτ. με μέση κατανάλωση 7λτ./100 χλμ., τιμή πετρελαίου: 1,6 ευρώ /λτ. με μέση κατανάλωση 6,5 λτ./100 χλμ, τιμή LPG: 0.8 ευρώ /λτ. με μέση κατανάλωση 9λτ./100χλμ., τιμή CNG: 1.23 ευρώ/kg με μέση κατανάλωση 4,5kg/100χλμ.)

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε