Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Cupra Tavascan Extreme E: Ηλεκτρικό για Παρίσι-Ντακάρ;

8/9/2021

Το Cupra Tavascan Extreme E είναι ένα αγωνιστικό πρωτότυπο με ηλεκτρικό κινητήρα, το οποίο έχει κατασκευαστεί από... φυτικά υλικά, και πιο συγκεκριμένα από ίνες λιναριού. Το όχημα επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ/ώρα μέσα σε 4 δευτερόλεπτα.

Το νέο πρωτότυπο από την Cupra με όνομα Tavascan Extreme E, είναι προϊόν συνεργασίας της Cupra, με την γνωστή στο χώρο του Group VAG εταιρεία βελτιώσεων, ABT sportsline. Η Cupra έχει χρησιμοποιήσει ίνες από το φυτό λινάρι, αντικαθιστώντας το carbon-fiber, στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Το αμιγώς ηλεκτρικό όχημα θα κάνει το ντεμπούτο του στην πειραματική κατηγορία αγώνων εκτός δρόμου Extreme-E στο προσεχές μέλλον.


Το πρωτότυπο Cupra Tavascan έχει κατασκευαστεί από εξαρτήματα με χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης

Το πρωτότυπο Cupra Tavascan έχει κατασκευαστεί από εξαρτήματα με χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »


Στο συγκεκριμένο πρωτότυπο λοιπόν βλέπουμε να γίνεται εκτενής χρήση φυσικών υλικών για την κατασκευή του και έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Tavascan προεικονίζει το πώς οι κατασκευαστικές διαδικασίες των αυτοκινητοβιομηχανιών μπορούν να καταστηθούν βιώσιμες και στο μέλλον. Έτσι λοιπόν ενώ σε όλα τα υπερελαφρά αγωνιστικά οχήματα, βλέπουμε να γίνεται εκτενής χρήση ινών άνθρακα (carbon), εδώ έχουν χρησιμοποιηθεί ίνες λιναριού, ένα φυτό του οποίου ίνες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στην κλωστοϋφαντουργία, αλλά υπάρχουν και ποικιλίες οι οποίες είναι ελαιοδοτικές και χρησιμοποιούνται σε διαφορετικού τύπου εφαρμογές. H Cupra ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί πολύ εύκολα να υιοθετηθεί και σε οχήματα παραγωγής.

Το όχημα επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 km/h, μέσα σε περίπου 4 δευτερόλεπτα

Το όχημα επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 km/h, μέσα σε περίπου 4 δευτερόλεπτα

 
Το πρωτότυπο Cupra Tavascan, έχει κατασκευαστεί από πολλαπλά εξαρτήματα τα οποία δημιουργήθηκαν με την χρήση εκτύπωσης τριών διαστάσεων. Ένα από αυτά είναι και το σασί του οχήματος. Με την χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης, αναμένεται ο χρόνος παραγωγής ανταλλακτικών να μειωθεί δραστικά, ενώ ταυτόχρονα ένα ακόμα πλεονέκτημα που προσφέρουν, είναι ότι τα αρχικά σχέδια μπορούν να τροποποιηθούν γρήγορα χωρίς να απαιτούνται δαπανηρές και χρονοβόρες αλλαγές στα εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Το CupraTavascan Extreme E είναι προϊόν συνεργασίας της Cupra, με την γνωστή στον χώρο εταιρεία βελτιώσεων, ABT sportsline

Το CupraTavascan Extreme E είναι προϊόν συνεργασίας της Cupra, με την γνωστή στον χώρο εταιρεία βελτιώσεων, ABT sportsline

 
Το πρωτότυπο Cupra Tavascan τροφοδοτείται από μία μπαταρία 54 kWh τοποθετημένη στον πίσω άξονα, η οποία επιταχύνει το όχημα από σταση μέχρι τα πρώτα 100 km/h, μέσα σε περίπου 4 δευτερόλεπτα. Ο επικεφαλής τεχνικής ανάπτυξης της Cupra Racing, Xavi Serra, δήλωσε ότι: «Το Cupra Tavascan Extreme E, είναι η εξέλιξη του αμιγώς ηλεκτρικού εκτός δρόμου αγωνιστικού μας αυτοκινήτου, με ακόμα περισσότερο DNA Cupra και σχεδιαστικές λεπτομέρειες που υποδηλώνουν τη μελλοντική κατεύθυνση της εταιρείας, παρέχοντας όμως και την αντίστοιχη τεχνική εξέλιξη».
 
Το πρωτότυπο φαίνεται να είναι μία προεπισκόπηση ενός επερχόμενου Tavascan  με προσανατολισμό για χρήση δρόμου, με την παραγωγή να φημολογείται ότι θα ξεκινήσει κάπου μέσα στο 2024. Βασισμένο στην πλατφόρμα MEB της Volkswagen, η «δρομίσια» έκδοση, θα μοιράζεται λίγα από τα μηχανολογικά στοιχεία με το πρωτότυπο, υπάρχει όμως περίπτωση κάποια στοιχεία του αρχικού σχεδιασμού να βρουν το δρόμο τους και σε αυτή.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε