Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Δολοφονία το λάθος δέσιμο των παιδιών στο αυτοκίνητο!

Δολοφονία το λάθος δέσιμο των παιδιών στο αυτοκίνητο!

11/6/2022

Σκληρό αλλά δυστυχώς αλήθεια! Πάνω από 400 παιδιά το χρόνο στην Ελλάδα πέφτουν θύματα τροχαίου μέσα σε αυτοκίνητο, με τα μισά από αυτά να είναι δεμένα λάθος ή και καθόλου! Εγκληματική αμέλεια ή άγνοια?

Μπορεί να ακούμε συχνά ότι τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικά καθισματάκια και οι ενήλικες να αφιερώνουν τον κατάλληλο χρόνο για να τα δένουν σωστά και άνετα, αλλά δυστυχώς οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις αμέλειας, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να τραυματίζονται ή να χάνουν τη ζωή τους. 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Το 27% των παιδιών που πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος είναι παιδιά-επιβάτες 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, πάνω από 400 παιδιά κάθε χρόνο στην Ελλάδα εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα ως επιβάτες, με το 1 στα 2 να είναι δεμένο λάθος ή καθόλου. Μάλιστα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν το παιδί δεν κάθεται σε ειδικό κάθισμα ή δεν έχει δεθεί σωστά, ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού τριπλασιάζεται.
 

Τα μικρά παιδιά πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικό καθισματάκι που κοιτά προς τα πίσω 

Τα παιδιά έως 2 ετών πρέπει να τοποθετούνται σε καθίσματα ανάποδης τοποθέτησης, όπου δηλαδή το παιδί κοιτάει αντίθετα της φοράς του αυτοκίνητου. Τα συγκεκριμένα καθίσματα προσφέρουν έως 5 φορές μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης και μειώνουν έως 75% τη πιθανότητα τραυματισμού ή θανάτου. Μάλιστα στις σκανδιναβικές χώρες, όπου τα ποσοστά τροχαίων με θύματα παιδιά είναι στο ναδίρ, συνιστάται το παιδί να κάθεται σε κάθισμα ανάποδης τοποθέτησης έως και τα 4 έτη του.
 

Μέχρι 8 ετών  τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε παιδικό κάθισμα που κοιτάει μπροστά

 Έως 8 ετών τα παιδιά θα πρέπει ιδανικά να  κάθονται σε κάθισμα που κοιτάει μπροστά και σε περίπτωση που ξεπεράσουν το όριο βάρους του καθίσματος, πρέπει να τοποθετούνται σε ειδική παιδική θέση μέχρι να φτάσουν το ύψος (συνήθως 1,35μ) και το μέγεθος στο οποίο οι ζώνες των ενηλίκων θα τους ταιριάζουν απόλυτα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου το 50% των τραυματισμών παιδιών σε τροχαίο οφείλεται στους γονείς, οι οποίο ή δεν έχουν τοποθετήσει σωστά το παιδικό κάθισμα ή δεν έχουν δέσει επαρκώς τα παιδιά ή έχουν επιλέξει λάθος μέγεθος καθίσματος.     
 

Μέχρι τα 13  ετών μόνο πίσω, σε ειδική θέση, μέχρι να φτάσει το ύψος και το μέγεθος στο οποίο οι ζώνες των ενηλίκων του ταιριάζουν κατάλληλα.

Ο ΚΟΚ ορίζει ότι τα παιδιά μέχρι 12 ετών ή ύψους 1,35 m, πρέπει να κάθονται πίσω και σε ειδικό κάθισμα για να εφαρμόζει σωστά η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου. Το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να κάθονται μόνο στο πίσω κάθισμα έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα, που αναφέρει ότι το 35% των παιδιών που σκοτώθηκαν σε τροχαίο κάθονταν στην μπροστά θέση. Η ίδια έρευνα παραθέτει ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα προέρχεται από δύο πηγές, μιας κι εκτός της σύγκρουσης μπορούν να τραυματιστούν θανάσιμα κι από το αερόσακο, ακόμα και σε μικρές ταχύτητες.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε