autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Γιατί δεν πρέπει να πετάμε τις αποδείξεις από το βενζινάδικο;

Γιατί δεν πρέπει να πετάμε τις αποδείξεις από το βενζινάδικο;

Διαβάστηκε από 5349 αναγνώστες - 13/11/2024

Οι περισσότεροι δεν ζητάμε απόδειξη στο βενζινάδικο ή την πετάμε αμέσως στα σκουπίδια. Ωστόσο υπάρχει μία περίπτωση που η απόδειξη μπορεί να αποδειχθεί «χρυσάφι».

Αν πέσεις θύμα νοθείας καυσίμου, η απόδειξη θα σου χρησιμεύσει

Όταν έρχεται η στιγμή της πληρωμής στο βενζινάδικο, πολλοί οδηγοί δεν ζητάνε καν απόδειξη ή την πετάνε αμέσως στα σκουπίδια. Με τα περιστατικά παραβατικότητας να έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα, πρέπει ως οδηγός να είσαι «καλυμμένος» σε περίπτωση που πέσεις θύμα. Αν το αυτοκίνητό σου πάθει μηχανική βλάβη, η απόδειξη πληρωμής καυσίμων σου δίνει τη δυνατότητα να προβείς σε καταγγελία εις βάρος του επιτήδειου πρατηριούχου.

Την τριετία 2020-2022 καταγράφηκαν 276 περιστατικά νοθείας

Οι ελεγκτικές αρχές της Α.Α.Δ.Ε. έχουν αρκετή δουλειά τα τελευταία χρόνια, αφού το φαινόμενο της νοθείας καυσίμων αποδεικνύεται λερναία ύδρα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, κατά την τριετία 2020-2022, το Γενικό Χημείο του Κράτους ανέλυσε 8.820 δείγματα, διαπιστώνοντας 276 νοθευμένα.

Το νοθευμένο καύσιμο μπορεί να διαβρώσει τα ελαστικά μέρη του κινητήρα

Η νοθεία γίνεται συνήθως με προσθήκη άλλου τύπου καυσίμου, ενώ παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις που έγινε πρόσμειξη με νερό. Στόχος φυσικά είναι το περισσότερο κέρδος. Ωστόσο οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές είναι συχνά καταστροφικές. Μία από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά για την αραίωση του καθαρού καυσίμου είναι το τολουόλιο, το οποίο είναι διαβρωτικό και φθείρει όλα τα ελαστικά μέρη του κινητήρα. Η βλάβη που προκαλεί επομένως είναι σοβαρή και μπορεί να «ελαφρύνει» την τσέπη του καταναλωτή κατά εκατοντάδες ευρώ.

Η καταγγελία και η φύλαξη της απόδειξης είναι τα μοναδικά όπλα που έχεις

Αν υποψιάζεσαι ότι σου έβαλαν νοθευμένα καύσιμα, τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να απευθυνθείς στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (1520) ή στο Σ.Δ.Ο.Ε. (1517). Έτσι θα ενημερωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και θα προβούν σε έλεγχο του πρατηρίου. Συμπερασματικά, καλό είναι να κρατάς για λίγο καιρό τις αποδείξεις από τα πρατήρια. Αν παρατηρήσεις οτιδήποτε ύποπτο στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, μπορείς να προβείς σε καταγγελία και, έχοντας φυλάξει την απόδειξη, να κινηθείς νομικά εναντίον του πρατηριούχου.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις