
Γιατί τα νέα αυτοκίνητα να έχουν μεγάλες οθόνες αλλά καθόλου κουμπιά;
Η Tesla ξεκίνησε τη μόδα να εξαφανίσει τα κουμπιά από την καμπίνα.
Οι οθόνες στα αυτοκίνητα αντικατέστησαν όλους τους δείκτες και τις ενδείξεις.
Οι κατασκευαστές τώρα ακούνε τους οδηγούς και επαναφέρουν τα κουμπιά.
Η minimal αισθητική τώρα δείχνει φτηνιάρικη και η απώλεια εργονομίας ασυγχώρητη.
Η Tesla ξεκίνησε τη μόδα να εξαφανίσει τα κουμπιά από την καμπίνα.
Κανένας δεν ενοχλήθηκε που εξαφανίστηκαν τα όργανα με βελόνες από τον πίνακα των αυτοκινήτων. Κανείς δεν παραπονέθηκε που μεγάλωσαν οι οθόνες και βλέπουμε καλύτερα. Οι οθόνες δεν έβλαψαν την καμπίνα των αυτοκινήτων. Τη βλάβη έφερε το minimal και η αφαίρεση των κουμπιών. Πως την «πατήσαμε»;
Όταν η Tesla λανσάρισε το Model S το 2012, η αγορά «μαγεύτηκε» από τη καμπίνα που είχε μία μεγάλη οθόνη και τίποτε άλλο. Μας πήρε κοντά 10 χρόνια να καταλάβουμε πως το minimal που λάνσαρε η Tesla δεν το έκανε από μόδα ή από γούστο. Το έκανε για να μειώσει το κόστος της και να φέρει την καμπίνα στο τομέα που εξειδικεύεται, δηλαδή το λογισμικό. Το minimal όμως άρεσε, και έτσι οι κατασκευαστές ξέχασαν την εργονομία που τόσα χρόνια είχαν κάνει ειδικότητά τους, και το γύρισαν σε οθόνες με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα στην καλύτερη.
Οι οθόνες στα αυτοκίνητα αντικατέστησαν όλους τους δείκτες και τις ενδείξεις
Φυσικά μια μεγάλη οθόνη έχει πολλά θετικά. Βάλε μια καμπίνα με 5 ή έξι μικρές οθόνες ενδείξεων. Μία-δυό για τις επιλογές του κλιματισμού, μία για το ηχοσύστημα, μία για τον υπολογιστή ταξιδιού και πάει λέγοντας. Βάζοντας όλες τις ενδείξεις σε μία μεγάλη, έγχρωμη, φωτεινή και ευκρινή οθόνη ήταν απολύτως ευπρόσδεκτη. Η αντικατάσταση του πίνακα οργάνων με μία οθόνη ήταν ίσως ότι καλύτερο έχουμε δει από την άλλη πλευρά του τιμονιού.
Οι κατασκευαστές τώρα ακούνε τους οδηγούς και επαναφέρουν τα κουμπιά
Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η οθόνη. Το πρόβλημα ήταν πως η Tesla πρώτη και μετά και άλλοι θεώρησαν πως επειδή έχουμε μάθει στο κινητό τηλέφωνο με την οθόνη αφής, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και στο αυτοκίνητο. Ε λοιπόν δεν γίνεται. Μετά από 5-6 χρόνια το ένα μοντέλο μετά το άλλο, ακόμη και αυτά με το καλύτερο λογισμικό, τους καλύτερους επεξεργαστές και την πιο γρήγορη απόκριση εκνεύρισαν τους οδηγούς, ανησύχησαν τις αρχές και πιθανώς να έθεσαν και την ασφάλειά μας σε κίνδυνο. Επιτέλους οι κατασκευαστές μας άκουσαν, και τα κουμπιά επιστρέφουν.
Η minimal αισθητική τώρα δείχνει φτηνιάρικη και η απώλεια εργονομίας ασυγχώρητη
Η εργονομία είναι σαφώς ο πρώτος λόγος, όμως στην έρευνα αγοράς των κατασκευαστών φάνηκε και κάτι ακόμη. Το minimal δεν κράτησε πολύ ως αισθητική. Εξάλλου στα minimal αυτοκίνητα αν αφαιρέσεις την οθόνη από την καμπίνα γίνεται αμέσως αντιληπτό πως το κόστος είναι ξεκάθαρα χαμηλό. Το minimal ταυτίστηκε γρήγορα με το «οικονομικό». Μπορεί την Tesla να μην την νοιάζει αν η καμπίνα της δείχνει φτηνιάρικη, όμως οι μεγάλοι κατασκευαστές δεν το «σηκώνουν». Και έτσι το πράγμα αλλάζει.
Εσύ τι λες; Μια μεγάλη οθόνη αλλά και κανονικά κουμπιά δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός;
Σχολιάστε |