Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
H σχεδίαση γίνεται χειρότερη ή εμείς γερνάμε;

H σχεδίαση γίνεται χειρότερη ή εμείς γερνάμε;

Διαβάστηκε από 1016 αναγνώστες - 31/1/2023

Παρόλο που η ομορφιά κι η ασχήμια είναι δύο εντελώς αντίθετες έννοιες, εύκολα μπορεί να μπλέξουν σε ένα γαϊτανάκι χωρίς τελειωμό. Βλέπεις και οι 2 είναι εντελώς υποκειμενικές, όπως η σχεδίαση των νέων αυτοκίνητων.

Φουτουριστικά ή μήπως άσχημα;

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι η σχεδίαση είναι μια υποκείμενη έννοια και έχει διαφορετική ερμηνεία για κάθε άνθρωπο. Σίγουρα όλοι έχουν βιώσει μυριάδες καταστάσεων όπου κάτι που μας φάνηκε ελκυστικό, θεωρήθηκε αποκρουστικό από κάποιον άλλο και το αντίστροφο. Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν έχει την εξουσία να αποκαλεί κάτι όμορφο ή άσχημο χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να αμφισβητηθεί η γνώμη του. Αυτό ακριβώς συμβαίνει  και με τα αυτοκίνητα με μια διαφορά, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι η σχεδίαση των νέων μοντέλων έχει χάσει την σπίθα του παρελθόντος. Άραγε είναι αλήθεια ή απλά όσο μεγαλώνουμε δεν μας αρέσουν οι αλλαγές;
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Φουτουριστικό ή μήπως άσχημο

Μετά την έλευση των Tesla και ιδιαιτέρως την εμφάνιση τoυ CuberTruck, όλα τα καινούργια μοντέλα, κυρίως τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα, διαθέτουν μια φουτουριστική σχεδίαση που σύμφωνα με τις εταιρείες έχει θετικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία, στην απόδοση και στην οικονομία. Όμως οι περισσότερες από αυτές απλά  χρησιμοποιούν την εξωτερική σχεδίαση ως ένα επιπρόσθετο εργαλείο για να δείξουν πόσο τεχνολογικά προηγμένα είναι και όχι για να τονίσουν τα εμπορικά τους πλεονεκτήματα, όπως γινόταν παλαιότερα. Τελικά μήπως τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο «περίεργα», επειδή έτσι πιστεύουν ότι θα τα θεωρήσουμε πιο σύγχρονα;
 

Μήπως φταίει το CuberTruck για όλο αυτό;

Σου φαίνεται περίεργο αυτό; Σκέψου όμως ότι το CuberTruck δεν είχε τόσο μεγάλες δυνατότητες (αυτονομία, επιδόσεις, ρυμούλκησης κτλ) ώστε να μπορείς να αγνοήσεις την άσχημη σχεδίαση του κι όμως το προπαράγγειλαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια άτομα. Η Τesla πέταξε το τυράκι και πολλοί έπεσαν στη φάκα, αρά γιατί και οι άλλες εταιρίες, που μάλιστα δεν φτάνουν και τη δυναμική της αμερικάνικης εταιρείας στην ηλεκτροκίνηση, να μην δοκιμάσουν κάτι αντίστοιχο.
 

Μήπως η ηλικία ευθύνεται που κάποιοι βλέπουν άσχημο το νέο τρόπο σχεδίασης;

Η ηλικία ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την κρίση του προς την σχεδίαση των αυτοκινήτων, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα ο μοναδικός παράγοντας. Οι προτιμήσεις σχεδίασης ενδέχεται να είναι περισσότερο συνδεδεμένες με την κουλτούρα, την οικονομική  την κοινωνική κατάσταση ενός ατόμου.
 

Η φουτουριστική σχεδίαση θα παραμείνει στο κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας;

Όσο οι εταιρείες θεωρούν ότι με τις νέες σχεδιαστικές φιλοσοφίες βοηθάνε στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή αποδοτικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα κάτι. Μάλιστα από τη στιγμή που «φωνάζουν» ότι έτσι βοηθάνε την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης τόσο πιο πολύ θα επιμένουν. Τουλάχιστον ταυτόχρονα επικεντρώνονται στην ευρυχωρία και στην ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών.

Εσένα ποια είναι η άποψη σου για τη σημερινή σχεδίαση;


Τελικά τα νέα αυτοκίνητα είναι φουτουριστικά ή μήπως άσχημα;
Μήπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουν ότι όσο πιο περίεργο το σχήμα, τόσο πιο εξελιγμένο είναι;
Μήπως φταίει το CuberTruck, που αν και άσχημο δέχτηκε πάνω από 1,5 εκατομμύριο προπαραγγελίες;
Εσένα πως σου φαίνεται η σχεδίαση των νέων αυτοκινήτων;


 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε