Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ηλεκτρικά πατίνια: Είναι επικίνδυνα;
5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ηλεκτρικά πατίνια: Είναι επικίνδυνα;

25/12/2023

Τα ηλεκτρικά πατίνια τα έχεις δει να κυκλοφορούν παντού, ακόμα και σε μεγάλες λεωφόρους. Μπορεί να φαίνεται ένας έξυπνος τρόπος οικονομικής μετακίνησης, αλλά μήπως είναι περισσότερα επικίνδυνα παρά λύση;

Τελικά πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά πατίνια;

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η ευκολία χρήσης, η καλή για τη φύση τους αυτονομία και το σχετικά χαμηλό κόστος απόκτησης έκαναν αρκετό κόσμο να στραφεί προς αυτά, χρησιμοποιώντας σε καθημερινή βάση για τις βασικές μετακινήσεις τους. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, πολλοί αναβατές τους δεν έχουν ιδέα πως πρέπει να συμπεριφερθούν στο δρόμο, όντας ένας κινητός κίνδυνος που πηγαίνει (τουλάχιστον νόμιμα) με 25 χλμ./ώρα.
 

Πολλοί οδηγοί ηλεκτρικών πατινιών δεν γνωρίζουν πως να συμπεριφέρονται στο δρόμο

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε δει ηλεκτρικό πατίνι να πηγαίνει στη μεσαία λωρίδα σε λεωφόρο, περνώντας με ταχύτητα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα και αδιαφορώντας για το τι γίνεται γύρω του. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αναβάτες τους διαπληκτίστηκαν με άλλους οδηγούς αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών επειδή έτυχε να τους προσπεράσουν. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι πολλοί κάτοχοι ηλεκτρικών πατινιών δεν έχουν ιδέα από οδική συμπεριφορά, αφού δεν έχουν καν δίπλωμα. Αυτό τους «επιτρέπει» να πιστεύουν ότι ο δρόμος τους ανήκει και ότι θα πρέπει να τους συμπεριφέρονται σαν να ήταν πεζοί, κάτι που εννοείται ότι δεν ισχύει από τη στιγμή που βγαίνεις με ένα δίτροχο στο δρόμο.



Επίσης η έλλειψη παιδείας οδηγεί πολλά ηλεκτρικά πατίνια να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και χωρίς προφανή λόγο σε όλο το πλάτος του οδοστρώματος, που φυσικά απαγορεύεται και αυξάνει κατακόρυφα το κίνδυνο ατυχήματος και τραυματισμού. Μεταξύ άλλων η πλειοψηφία των κατόχων ηλεκτρικών πατινιών δεν φοράνε εξοπλισμό ασφάλειας, όπως  κράνος, προστατευτικά αγκώνων ή γονάτων ή έστω αντανακλαστικό γιλέκο για να γίνονται άμεσα ορατοί το βράδυ, παίζοντας τη ζωή τους κορώνα γράμματα.
 

Τελική μέχρι 25 χλμ./ώρα και όχι σε δρόμους με όριο πάνω από 50

Ο νόμος αναφέρει ότι η μέγιστη ταχύτητα των ηλεκτρικών πατινιών πρέπει να είναι τα 25 χλμ./ώρα  και ότι απαγορεύονται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας υπερβαίνει τα 50 χλμ/ώρα. Με απλά λόγια απαγορεύεται ένα ηλεκτρικό πατίνι να βγει σε λεωφόρο, ενώ τα πατίνια που ξεπερνάνε την τελική των 25 χ.α.ω. είναι «παράνομα».

Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, ο αναβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Αν τον πιάσουν να υπερβαίνει τα 35 χλμ/ώρα το πρόστιμο ανεβαίνει στα 100 ευρώ και για όποιον το θέτει σε κυκλοφορία στα 200 ευρώ, ενώ όποιος κυκλοφορεί με πατίνι σε δρόμους όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50χλμ /ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ. Για αυτό και θα δεις πατίνια που πιάνουν μεγαλύτερη ταχύτητα να αναφέρονται και σαν scooter, παρόλο που δεν έχουν σέλα, ενώ κανονικά χρειάζονται ΑΜ δίπλωμα για οδηγηθούν αν και ο νόμος εδώ δεν είναι ξεκάθαρος.
 

Σελ.
2
Τα ηλεκτρικά πατίνια δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις