
Honda και Skoda ξεκίνησαν με ποδήλατα, γιατί να μην φτιάξει αυτοκίνητα η Xiaomi και η Sony;
Honda και Skoda ξεκίνησαν με ποδήλατα, γιατί να μην φτιάξει αυτοκίνητα η Xiaomi και η Sony;
Η βιομηχανία αλλάζει, το ίδιο και ο τρόπος που αγοράζουμε αυτοκίνητα.
Κάποιοι όμως θα προτιμούν πάντα τους «παραδοσιακούς» κατασκευαστές.
Στην επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης, η Sony φαντάζει outsider και άρα «άσχετη».
Όμως πρόκειται για τεράστιο οργανισμό και εγχείρημα με «τις πλάτες» της Honda.
Η βιομηχανία αλλάζει, το ίδιο και ο τρόπος που αγοράζουμε αυτοκίνητα
Δεν είναι πραγματικά η πρώτη φορά, που η επικράτηση ενός νέου βιομηχανικού κλάδου, καταργεί έναν άλλο προηγούμενο και μια ολόκληρη αγορά που τον συνόδευε. Η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού πχ, τερμάτισε την ατμοκίνητη εποχή της βιομηχανίας. Και η έλευση της Αεροπλοΐας, αμέσως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμανε τη σταδιακή εξάλειψη των υπερατλαντικών ταξιδιών με τα πλοία.
Στις ημέρες μας, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο πεδίο της Αυτοκίνησης. Η επομένη ημέρα, φαντάζει εξηλεκτρισμένη, και όλοι πλέον οι κατασκευαστές εξελίσσουν τα μοντέλα που -σύντομα όπως όλα δείχνουν- θα αντικαταστήσουν τα σημερινά… συμβατικά θερμικά. Πολλοί από τους υποψήφιους νέους πελάτες αλλάζουν τις ως τώρα αγοραστικές τους συνήθειες. Σπεύδουν να προτιμήσουν τις νέες τεχνολογίες, άλλοι από την πεποίθηση τους για πιο «πράσινο αποτύπωμα» και άλλοι απλά για να έχουν στα χέρια τους ό,τι πιο «προηγμένο τεχνολογικά».
Κάποιοι όμως θα προτιμούν πάντα τους «παραδοσιακούς» κατασκευαστές
Στο «ράλι» αυτό της ηλεκτροκίνησης, έχουν εμπλακεί -φυσικά- εκτός από τους «νέους παίκτες» που προέρχονται κυρίως από την Κίνα, οι ως τώρα «παραδοσιακοί» κατασκευαστές, όπως η Opel και η Mercedes, όπου αμφότεροι μετρούν περισσότερα από 120 χρόνια δραστηριότητας. Οι μάρκες αυτές έχουν παγκόσμια παρουσία εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, και διατηρούν πάντα ένα «πιστό» πελατολόγιο. Οι «ταγμένοι» σε αυτούς αγοραστές θα εμπιστευτούν αυτές τις ίδιες εταιρίες που έχουν εμπιστευτεί και στο παρελθόν, ακόμη και αν πρόκειται να επιλέξουν τις νέες ηλεκτροκίνητες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στις ημέρες μας.
Στην επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης, η Sony φαντάζει outsider και άρα «άσχετη»
Όμως αυτό που είναι αξιοσημείωτο, είναι το πόσο πολύ έδαφος από αυτά τα 120 χρόνια «ανυπαρξίας» έχουν καταφέρει να κερδίσουν οι πιο νεόκοπες εταιρίες -εως και startups-ειδικά αυτές που προέρχονται «εξ ανατολάς» (βλέπε τη χώρα των «Κόκκινων Δράκων»). Εκμεταλλευόμενες τη «καινούργια παρτίδα» που ξεκινάει στο παιχνίδι της αυτοκίνησης λόγω ηλεκτροκίνησης, και έχοντας στα χέρια τους ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογία, έχουν καταφέρει σε πραγματικά ελάχιστο διάστημα, να μπορέσουν να κερδίσουν μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος και να πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις, ανταγωνιζόμενες τον «παραδοσιακό ανταγωνισμό» της Ευρώπης, της Αμερικής, και των -έστω και των συγκριτικά πιο νεοεισελθέντων- Ιαπώνων και Κορεατών. Και πέρα από τους όντως «νεόκοπους», στο «παιχνίδι» μπαίνουν και τεράστιοι οργανισμοί όπως η Sony και η Xiaomi. Εταιρίες πολύ μεγάλου βεληνεκούς, που όμως ως outsider, φαντάζουν «άσχετες» από αυτοκίνητα.
Όμως πρόκειται για τεράστιο οργανισμό και εγχείρημα με «τις πλάτες» της Honda
Το εμπόριο και η παγκόσμια οικονομία όμως δεν λειτουργούν με τόσο απλό τρόπο. Έτσι, εταιρίες που όντως δεν έχουν καμιά «δουλειά» στην παραγωγή αυτοκινήτων, έχουν τα κεφάλαια να προσλάβουν ειδικούς αλλά και να συνεργαστούν με καταξιωμένους του χώρου, προκειμένου να μπορέσουν να «αγοράσουν» την τεχνολογία που δεν έχουν. Στην περίπτωση μάλιστα της Sony, την τεχνολογία οχημάτων που θα αποκτήσει η τελευταία από την κοινοπραξία της με τη Honda, θα τη συμπληρώσει με τη δική της τεχνογνωσία στα ηλεκτρονικά και την Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου να παρουσιάσει ένα προϊόν που θα μπορεί να ανταγωνίζεται «στα ίσια» τους πιο έμπειρους κατασκευαστές.