Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ήρθε το τέλος των Φαναριών και των Πινακίδων?

Διαβάστηκε από 5462 αναγνώστες - 13/2/2020

Έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει πως είμαστε πολύ κοντά στο να καταργηθούν μια και καλή, οι πινακίδες, ακόμα και τα φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας. Πόσο κοντά είμαστε σε μια τέτοια εξέλιξη που θα φέρει την μεγαλύτερη επανάσταση στην οδήγηση αυτοκινήτων, στον πλανήτη?

Η τεχνολογία των αυτοκινήτων, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προβλέψεις των ειδικών, που μερικά χρόνια πριν πίστευαν πως τέτοια εποχή θα πετάμε με τα αυτοκίνητα μας, αφού ήταν το μόνο που μπορούσαν να φανταστούν πως θα έκανε την επανάσταση στην αυτοκίνηση. Αντ αυτού, οι βιομηχανίες εξελίσσουν καθημερινά συστήματα ασφαλείας και μη-συμμετοχικής οδήγησης, ως το νέο trend στην καθημερινότητα μας.
Μια από τις τεχνολογίες που έχει ήδη ξεκινήσει να είναι αρκετά διαδομένη και να εξελίσσετε μέρα, με την μέρα όλο και πιο πολύ, είναι η αυτόνομη οδήγηση και η επικοινωνία των οχημάτων μεταξύ τους. Η τεχνολογία V2V (Vehicle-2Vehicle) ή V2I (Vehicle-2-Infrastructure) δεν είναι κάτι νέο και βασίζεται στην «επικοινωνία» και στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα οχήματα ή στις υποδομές. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, τα οχήματα μπορούν να ανταλλάσουν μεταξύ τους πληροφορίες που θα μπορούν ουσιαστικά να κάνουν την αυτόνομη οδήγηση πιο απλοϊκή και πιο συμβατή.



Ένα νεότερο χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεχνολογίας Vehicle-2Vehicle, είναι το νέο VW Golf 8ης γενιάς, με το οποίο ο ιδιοκτήτης του, δεν έχει ανάγκη τις οδικές σημάνσεις ώστε να ακολουθήσει το δρομολόγιο του.  Ο οδηγός κατά την διάρκεια της κίνησης του στον δρόμο θα ειδοποιείται, για τα όρια ταχύτητας, για την διέλευση οχημάτων, για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις του σημείου που βρίσκεται. Αν και πολύ πιστεύουν πως ένα τέτοιο σύστημα θα προκαλούσε χάος στους δρόμους μας, η συνεχής και άμεση ενημέρωση και προειδοποίηση μεταξύ των αυτοκινήτων, θα εξαφάνιζε την ανάγκη για σημάνσεις, ακόμα και φανάρια.

Βασισμένη επάνω στα συστήματα ημιαυτόνομης και αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 και πάνω, το αυτοκίνητο σου θα κόβει ή θα επιταχύνει αυτόματα, ανάλογα τον Κ.Ο.Κ αλλά και την διέλευση άλλων οχημάτων, από το σημείο, μέσω της αυτόματης επικοινωνίας που θα έχουν μεταξύ τους. Μπορεί βέβαια αυτό, να μην είναι καθόλου εφικτό αυτή την στιγμή, αφού είναι ελάχιστα τα αυτοκίνητα στους δρόμους μας, που διαθέτουν συστήματα αυτόνομης οδήγησης, άρα θα αργήσει μια τέτοια επαναστατική εξέλιξη, παρόλα αυτά δείχνει να είναι μια μελλοντική συνθήκη που θα μας απασχολήσει πολύ μετά το 2030. Μένει μόνο να δούμε πως θα είναι αδύνατον να σπάσει ο κώδικας επικοινωνίας των αυτοκινήτων, από hackers που θα θελήσουν κακόβουλα να δημιουργήσουν ένα οδικό χάος…
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις