Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ο νέος Κ.Ο.Κ φέρνει ελαφρύτερες κυρώσεις και πρόστιμα

Διαβάστηκε από 25988 αναγνώστες - 19/11/2019

Ριζικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τις αλλαγές του νόμου που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών. Σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες οι διοικητικές κυρώσεις αλλά και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει τις κυβερνήσεις να αυξάνουν τις κυρώσεις αλλά και τα πρόστιμα, στους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. ώστε να τους συνετίσουν και να σταματήσουν να παρανομούν στους Ελληνικούς δρόμους. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως καθημερινά πεθαίνουν αμέτρητοι άνθρωποι στο Ελληνικό οδικό δίκτυο και μέσω αυτών των τακτικών προσπαθούσαν να αλλάξουν την κατάσταση.
Αυτή την φορά, ο αναθεωρημένος Κ.Ο.Κ. θα περιλαμβάνει πιο ήπιες διοικητικές κυρώσεις αλλά και πρόστιμα σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ στις κατηγορίες σοβαρών παραβάσεων, οι ποινές θα αυξηθούν.



Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, γίνεται λόγος για ελάφρυνση κάποιων διοικητικών προστίμων, αφού πιστεύουν πως δεν έχουν την επιρροή που θα έπρεπε στους παραβάτες οδηγούς, αλλά κάποιες φορές λειτουργούν χωρίς το αίσθημα του δικαίου. Ετσι λοιπόν, εξετάζεται η απαλοιφή εξοντωτικών κυρώσεων, όπως η διά βίου αφαίρεση της άδειας οδήγησης σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση, ενώ τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για κάθε παράβαση θα είναι ενιαία και δεν θα ακολουθούν εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπει ο σημερινός Κ.Ο.Κ. Εδώ βέβαια να σημειώσουμε πως ο νόμος για τα εισοδηματικά κριτήρια δεν βρήκε ποτέ εφαρμογή στην χώρα μας. Κι αυτό, γιατί εκκρεμεί ακόμα η εφαρμογή της διάταξης του νόμου, καθώς αν και ο τελευταίος νόμος μετρά πάνω από 1.5 χρόνο ύπαρξης, ουσιαστικά δεν βγήκαν ποτέ οι υπουργικές αποφάσεις, αφού η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε συσταθεί με αυτό τον σκοπό παρέδωσε το πόρισμά της λίγο πριν από τις εκλογές, χωρίς αυτό να προλάβει να πάρει τη μορφή υπουργικής απόφασης.
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις