Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Μπαταρίες ηλεκτρικών: Γιατί να μην θεωρούνται αναλώσιμες;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Μπαταρίες ηλεκτρικών: Γιατί να μην θεωρούνται αναλώσιμες;

Διαβάστηκε από 3418 αναγνώστες - 15/3/2023

Θυμάσαι πότε άλλαξες τελευταία φορά μπαταρίες στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, ή στο ρολόι του τοίχου; Ούτε εγώ, μιας και αποτελεί μια διαδικασία ρουτίνας. Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η ανάγκη αντικατάστασης μπαταρίας μπορεί να αποτελέσει λόγο να ξεφορτωθείς το όχημά σου κακήν-κακώς. Για ποιο λόγο δεν απλουστεύουν τη διαδικασία;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών που λειτουργούν με μπαταρίες, οι τελευταίες θεωρούνται αναλώσιμες με συγκεκριμένο όριο ζωής. Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, τα τηλεκατευθυνόμενα αυτοκινητάκια, οι φωτογραφικές μηχανές, τα ρολόγια, όλα αυτά διαθέτουν μπαταρίες οι οποίες αντικαθιστώνται εύκολα όταν πάψουν πλέον να λειτουργούν σωστά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις «κλασσικές» μπαταρίες που βρίσκουμε κάτω από το καπό των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τα δευτερεύοντα συστήματα και στα ηλεκτρικά μοντέλα. Ξέρεις ότι στα 4 με 5 χρόνια θα τις αντικαταστήσεις, μιας και τότε θα ξεφορτίζονται γρήγορα, με καινούργιες που θα είναι απροβλημάτιστες.

Το ίδιο κάποτε συνέβαινε με τα παλαιότερα κινητά τηλέφωνα, τα οποία διέθεταν αποσπώμενη μπαταρία. Κάποια στιγμή στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, τα κινητά ξεκίνησαν να έχουν ενσωματωμένες μπαταρίες, τις οποίες πλέον δεν μπορείς να αλλάξεις. Μάλιστα, σε συμφέρει περισσότερο να αγοράσεις νέα συσκευή, παρά να αντικαταστήσεις τη μπαταρία. 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν εγγύηση μπαταρίας 8 έτη

Τα αυτοκίνητα δεν είναι συσκευές όμως. Ή μάλλον, δεν θα έπρεπε να είναι. Και παρόλο που ένας θερμικός κινητήρας μπορεί με την κατάλληλη συντήρηση να λειτουργεί για πολλές δεκαετίες και για χιλιόμετρα που θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, οι μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι προδιαγεγραμμένες από τη φύση και την τεχνολογία τους να έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Με τη λεγόμενη «υποβάθμιση μπαταρίας» ονομάζουμε την μείωση της ωφέλιμης χωρητικότητας των μπαταριών ιόντων λιθίου (όπως στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στα κινητά) λόγω των συνεχών φορτίσεων-αποφορτίσεων που συμβαίνουν από τη χρήση.

Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα τους εγγύηση μπαταρίας 8 ετών, ή 160.000 χιλιομέτρων (όποιο έρθει πρώτο). Αν στα συγκεκριμένα διαστήματα η χωρητικότητα της μπαταρίας πέσει κάτω από το 70%, το εξάρτημα θα αλλαχθεί δωρεάν. Τι γίνεται όμως για όσους σκοπεύουν να κρατήσουν το αυτοκίνητό τους για παραπάνω από 8 έτη; Ας μην ξεχάσουμε πως τα αυτοκίνητα 8ετίας σήμερα έχουν έτος παραγωγής το 2015 και θεωρούνται ακόμα «φρέσκα», τόσο από τους κατόχους τους όσο και από αυτούς που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μεταχειρισμένο όχημα.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε