Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Πως νοθεύονται τα καύσιμα? Ούτε το υγραέριο δεν ξεφεύγει!

Πως νοθεύονται τα καύσιμα? Ούτε το υγραέριο δεν ξεφεύγει!

Διαβάστηκε από 28458 αναγνώστες - 30/12/2022

Τολουόλιο, αλκοόλες, μεθαιθανόλη, βιομηχανικό υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα και νερό βάζουν στα καύσιμα οι διάφοροι απατεώνες, νοθεύοντας τα και κερδίζοντας εις βάρος της τσέπης μας και των αυτοκινήτων μας, τεραστία ποσά. Πάμε να δούμε πως τα καταφέρνουν.

Ότι χειρότερο για το αυτοκίνητο και την τσέπη μας είναι τα νοθευμένα καύσιμα. Η ποιότητα του καυσίμου που τροφοδοτεί τον κινητήρα του αυτοκινήτου παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία του και στην απόδοση του. Δυστυχώς όμως οι «καλοθελητές» μερικών πρατηρίων νοιάζονται μόνο για την τσέπη τους και προχωράνε σε νοθεία των καυσίμων με διάφορα πρόσθετα ή καύσιμα χειρότερης ποιότητας, πλουτίζοντας στις πλάτες των οδηγών και του κράτους.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Η βενζίνη 95 οκτανίων νοθεύεται με τολουόλιο ή αλκοόλες  ή ακόμα και νερό προκαλώντας  τεράστιες ζημιές στο κινητήρα

Η «απλή» βενζίνη των 95 οκτανίων συνήθως αραιώνεται με  προσθήκη άλλων χημικών ουσιών, όπως τολουόλιο ή αλκοόλες, ενώ πολλές φορές βάζουν μέχρι και νερό. Είναι ίσως το πιο σπάνιο αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνο είδος νοθείας, αφού το τολουόλιο μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές ζημιές, καθώς είναι διαβρωτικό και αποσυνθέτει όλα τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως τσιμούχες, φλάτζες, σωληνάκια και άλλα πολλά. Το αξιοπερίεργο είναι, ότι το τολουόλιο αυξάνει την απόδοση του κινητήρα στην αρχή, δίνοντας την εντύπωση ότι η βενζίνη που έχει βάλει ο οδηγός είναι αρκετά καλή, με αποτέλεσμα να ξαναπηγαίνει στο ίδιο πρατήριο, μεγαλώνοντας την έκταση της καταστροφής του κινητήρα.


Η 100αρα βενζίνη αραιώνεται με 95αρα, ενώ η 98αρά με ειδικό χημικό, τη Μεθαιθανόλη μέχρι και 40%

Μια πολύ συνηθισμένη νοθεία είναι η αραίωση της 100αρας βενζίνης με 95αρά, προκαλώντας ζημίες ειδικά σε μοντέλα που απαιτούν υψηλό αριθμό οκτανίων βενζίνης από τον κατασκευαστή τους. Εκτός από τη μείωση της απόδοσης, αυξάνει τα επικίνδυνα καυσαέρια και τις επικαθήσεις στον κινητήρα, με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά του. Ένα σχετικά καινούργιο χημικό νοθείας είναι η Μεθαιθανόλη, που λόγω των 97 οκτανίων της συνήθως νοθεύεται με τις 98αρές βενζίνες. Κοστίζει μόλις 10 λεπτά το λίτρο και είναι μη ανιχνεύσιμη στους ελέγχους νοθείας σε ποσοστό που φτάνει το 40%.


Το diesel κίνησης το αναμιγνύουν με θέρμανσης ή ναυτιλίας, με καταστροφικές συνέπειες για το αυτοκίνητο και το περιβάλλον

Η πιο κλασική νοθεία γίνεται στο πετρέλαιο κίνηση. Το καύσιμο αναμιγνύεται με diesel θέρμανσης ή diesel ναυτιλίας και σπανιότερα με νέφτι. Το diesel θέρμανσης ή ναυτιλίας μπορεί να επιφέρει τεράστιες ζημίες στους σύγχρονους κινητήρες που είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν με πετρέλαιο καλής ποιότητας, με το κόστος επισκευής να ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ.
 

Νοθεύουν το υγραέριο κίνησης με υγραέριο βιομηχανικής χρήσης χαλώντας την αναλόγια προπάνιο/βουτάνιο

Ούτε το υγραέριο δεν ξεφεύγει από την νοθεία. Η νοθεία του υγραερίου γίνεται με διάφορα άλλα αέρια που έχουν χαμηλή πηκτικότητα, με πιο συχνό να είναι το υγραέριο βιομηχανικής χρήσης. Η διαφορά των δυο υγραερίων είναι στην αναλογία προπάνιο-βουτάνιο που έχουν. Το υγραέριο κίνησης έχει αναλογία βουτανίου/προπανίου 70-30%μ ενώ στης βιομηχανικής χρήσης η αναλογία είναι 90-10. Ουσιαστικά μειώνουν το ακριβό προπάνιο, που είναι το συστατικό που προσφέρει την ενέργεια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μειωμένη απόδοση και λιγότερη αυτονομία, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές ζημίες στο κινητήρα και στο σύστημα υγραερίου

Το μόνο που φαίνεται αυτή τη στιγμή να την γλυτώνει είναι το φυσικό αέριο, καθώς το συγκεκριμένο καύσιμο διανέμεται μέσω αγωγών και δεν μπορεί να μπει ανθρώπινο χέρι. Η μόνη σοβαρή λύση του προβλήματος, απέναντι στα νοθευμένα καύσιμα, είναι η επιλογή ενός αξιόπιστου πρατηρίου. Βέβαια μπορείς πάντα να κυκλοφορείς με ένα τεστ ποιότητας καυσίμου (spot test kits) και να ελέγχεις την ποιότητα μόνο σου.
 
Στην 95αρα βενζίνη βάζουν μέχρι και νερό
Την 98αρα την αραιώνουν με μη ανιχνεύσιμο χημικό μέχρι 40%
Το diesel κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης ή ναυτιλίας
Προσοχή γιατί βάζουν βιομηχανική χρήσης υγραέριο αντί για κίνησης
Εσύ την έχεις πατήσει από νοθευμένο καύσιμο? Που την έπαθες και πόσο πλήρωσες τη ζημιά?
Βάζεις καύσιμα σε συγκεκριμένο πρατήριο ή όπου να ναι?
 
 Σου άρεσε? Κοινοποιήσε το και στους φίλους σου!
Έχεις άλλη άποψη ή να προσθέσεις κάτι ακόμα? Πες το στα σχόλια!

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις