Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πως νοθεύονται τα καύσιμα? Ούτε το υγραέριο δεν ξεφεύγει!

Πως νοθεύονται τα καύσιμα? Ούτε το υγραέριο δεν ξεφεύγει!

Διαβάστηκε από 30528 αναγνώστες - 9/2/2024

Τολουόλιο, αλκοόλες, μεθαιθανόλη, βιομηχανικό υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα και νερό βάζουν στα καύσιμα οι διάφοροι απατεώνες, νοθεύοντας τα και κερδίζοντας εις βάρος της τσέπης μας και των αυτοκινήτων μας, τεραστία ποσά. Πάμε να δούμε πως τα καταφέρνουν.

Ότι χειρότερο για το αυτοκίνητο και την τσέπη μας είναι τα νοθευμένα καύσιμα. Η ποιότητα του καυσίμου που τροφοδοτεί τον κινητήρα του αυτοκινήτου παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία του και στην απόδοση του. Δυστυχώς όμως οι «καλοθελητές» μερικών πρατηρίων νοιάζονται μόνο για την τσέπη τους και προχωράνε σε νοθεία των καυσίμων με διάφορα πρόσθετα ή καύσιμα χειρότερης ποιότητας, πλουτίζοντας στις πλάτες των οδηγών και του κράτους.


Η βενζίνη 95 οκτανίων νοθεύεται με τολουόλιο ή αλκοόλες  ή ακόμα και νερό προκαλώντας  τεράστιες ζημιές στο κινητήρα

Η «απλή» βενζίνη των 95 οκτανίων συνήθως αραιώνεται με  προσθήκη άλλων χημικών ουσιών, όπως τολουόλιο ή αλκοόλες, ενώ πολλές φορές βάζουν μέχρι και νερό. Είναι ίσως το πιο σπάνιο αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνο είδος νοθείας, αφού το τολουόλιο μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές ζημιές, καθώς είναι διαβρωτικό και αποσυνθέτει όλα τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως τσιμούχες, φλάτζες, σωληνάκια και άλλα πολλά. Το αξιοπερίεργο είναι, ότι το τολουόλιο αυξάνει την απόδοση του κινητήρα στην αρχή, δίνοντας την εντύπωση ότι η βενζίνη που έχει βάλει ο οδηγός είναι αρκετά καλή, με αποτέλεσμα να ξαναπηγαίνει στο ίδιο πρατήριο, μεγαλώνοντας την έκταση της καταστροφής του κινητήρα.


Η 100αρα βενζίνη αραιώνεται με 95αρα, ενώ η 98αρά με ειδικό χημικό, τη Μεθαιθανόλη μέχρι και 40%

Μια πολύ συνηθισμένη νοθεία είναι η αραίωση της 100αρας βενζίνης με 95αρά, προκαλώντας ζημίες ειδικά σε μοντέλα που απαιτούν υψηλό αριθμό οκτανίων βενζίνης από τον κατασκευαστή τους. Εκτός από τη μείωση της απόδοσης, αυξάνει τα επικίνδυνα καυσαέρια και τις επικαθήσεις στον κινητήρα, με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά του. Ένα σχετικά καινούργιο χημικό νοθείας είναι η Μεθαιθανόλη, που λόγω των 97 οκτανίων της συνήθως νοθεύεται με τις 98αρές βενζίνες. Κοστίζει μόλις 10 λεπτά το λίτρο και είναι μη ανιχνεύσιμη στους ελέγχους νοθείας σε ποσοστό που φτάνει το 40%.


Το diesel κίνησης το αναμιγνύουν με θέρμανσης ή ναυτιλίας, με καταστροφικές συνέπειες για το αυτοκίνητο και το περιβάλλον

Η πιο κλασική νοθεία γίνεται στο πετρέλαιο κίνηση. Το καύσιμο αναμιγνύεται με diesel θέρμανσης ή diesel ναυτιλίας και σπανιότερα με νέφτι. Το diesel θέρμανσης ή ναυτιλίας μπορεί να επιφέρει τεράστιες ζημίες στους σύγχρονους κινητήρες που είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν με πετρέλαιο καλής ποιότητας, με το κόστος επισκευής να ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις