Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τα SUV αύξησαν κατά 120 εκατομμύρια τόνους τους ρύπους

Τα SUV αύξησαν κατά 120 εκατομμύρια τόνους τους ρύπους

9/6/2022

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να παρουσίασαν αύξηση στις πωλήσεις την χρονιά που μας πέρασε, αλλά τα SUV συνεχίζουν να έχουν σχεδόν την μίση «πίτα» των πωλήσεων σε όλο τον κόσμο. Και αυτό, έχει τις συνέπειες του στο περιβάλλον...

Τα SUV είναι η πιο μοδάτη επιλογή αυτοκινήτων την τελευταία 10ετια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Και όλα αυτά μέσα σε δέκα χρόνια, αφού αυτή η κατηγορία αυτοκινήτων, το 2010 δεν είχε πάνω από το 10% της συνολικής αγοράς του αυτοκινήτου Παγκοσμίως. Μέσα σε αυτή την 10ετια όμως, εκτός από τις προτιμήσεις των οδηγών, άλλαξαν πολλά και με τα όρια των ρύπων του περιβάλλοντος. Και κάπου εδώ ξεκινάει η πραγματική ανισορροπία...

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

SUV ήταν το 45% των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν πέρσι Παγκοσμίως

Χαρακτηριστικό στοιχείο της «μανίας» που έχει πιάσει τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο με την κατηγορία των SUV, είναι η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων τους σε κάθε χώρα του πλανήτη, εκτός ίσως της αγοράς στην Κίνα. Τα SUV σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν επιθετική αύξηση στις πωλήσεις τους, και κατάφεραν να κατακτήσουν το 45% της αγοράς. Η τεράστια αύξηση της δημοτικότητας τους είχε ως αποτέλεσμα μόνο το 2021 να πουληθούν 320 εκατομμύρια SUV. Η μοναδική αγορά στην οποία δεν υπήρξε αξιοσημείωτη άνοδος στις πωλήσεις των SUV, ήταν της Κίνας, κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης των μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το 98% των SUV στους δρόμους σήμερα έχει κινητήρες εσωτερικής καύσης

Οι βιομηχανίες των αυτοκινήτων δεν έχουν σταματήσει να παρουσιάζουν καινούργια ηλεκτρικά SUV τα τελευταία χρόνια. Η προσπάθεια τους είναι έντονη να συνδυάσουν και τις απαιτήσεις του κοινού, αλλά και την προσπάθεια μείωσης των ρύπων στο περιβάλλον, με την πώληση ηλεκτρικών μοντέλων. Χαρακτηριστικό είναι πως, το 2021, περίπου το 55% των μοντέλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά ήταν SUV. Η πραγματικότητα στους δρόμους όμως, είναι διαφορετική! Το 98% των αυτοκινήτων SUV που κυκλοφορούν στους δρόμους όλου του πλανήτη, διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Και μέχρι να αλλάξει αυτό το ποσοστό, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.

120 εκατομμύρια τόνους αύξησαν τους ρύπους τα SUV

Πλέον η κατηγορία των SUV έχει κατακλύσει σχεδόν όλο τον πλανήτη, και η συνεχής άνοδος των πωλήσεων τους, δημιουργούν πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων για μειωμένους ρύπους στο περιβάλλον. Τα SUV κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων αιτιών αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια την τελευταία δεκαετία. Μόνο το 2021, ο παγκόσμιος στόλος των SUV αυξήθηκε κατά πάνω από 35 εκατομμύρια, αυξάνοντας τις ετήσιες εκπομπές κατά 120 εκατομμύρια τόνους CO2. Η αύξηση των πωλήσεων των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, δεν είναι αρκετή ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών, λόγω της αύξησης του αριθμού των SUV, αφού για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε ο παγκόσμιος στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων να ήταν διπλάσιος.

Extra φόροι στους ιδιοκτήτες SUV με κινητήρα εσωτερικής καύσης

Αν και οι κυβερνήσεις δηλώνουν πως θα εντείνουν τις προσπάθειες να δημιουργήσουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και παράλληλα θα συνεχίσουν να δίνουν κίνητρα για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αυτό από μόνο του μάλλον αρκεί.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε