Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Τεχνικό: Αυτά είναι τα 3 υβριδικά συστήματα της Hyundai
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τεχνικό: Αυτά είναι τα 3 υβριδικά συστήματα της Hyundai

30/1/2023

Mild, full ή Plug-in hybrid; Η πλήρης γκάμα υβριδικών μοντέλων της Hyundai έχει ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας, αλλά έναν κοινό παρονομαστή. Την χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Πάμε να δούμε πώς λειτουργούν οι 3 διαφορετικές υβριδικές τεχνολογίες της κορεατικής φίρμας.

Πού διαφέρουν και το μοντέλο που τα «παντρεύει» όλα

Η διαφορά των hybrid κάθε είδους συγκριτικά με τα συμβατικά οχήματα είναι πως έχουν δύο κινητήριες μονάδες αντί για μία. Ανεξάρτητα από τις τεχνικές προδιαγραφές της καθεμίας, γίνεται συνδυαστική χρήση του θερμικού και του ηλεκτρικού μοτέρ. Το εκάστοτε υβριδικό σύστημα ολοκληρώνουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Έχουν υψηλή ισχύ με ανώτερα χαρακτηριστικά φόρτισης/αποφόρτισης. Το τελευταίο τεχνικό τους χαρακτηριστικό είναι που μεγιστοποιεί την αποθήκευση ενέργειας, άρα και την απόδοσή τους. Ρόλος των μπαταριών είναι να τροφοδοτούν με ενέργεια το ηλεκτρικό μοτέρ.
 
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση πληρότητας ως προς τις υβριδικές τεχνολογίες του είναι το C-SUV Hyundai Tucson. Εκτός του κορυφαίου χώρου αποσκευών της κατηγορίας (616 λτ.), φημίζεται και για την πληθώρα επιλογών «εξηλεκτρισμού» στις οποίες προσφέρεται. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, υπάρχουν 4 διαθέσιμες λύσεις: α) mild hybrid 48V βενζίνης, mild hybrid 48V diesel, full hybrid και Plug-in hybrid. Πάμε να τις δούμε, μία προς μία.


Το Plug-in υβριδικό Hyundai Tucson είναι 4κίνητο, έχει 265 άλογα και ηλεκτρική αυτονομία γύρω στα 50 χλμ..

Το Plug-in υβριδικό Hyundai Tucson είναι 4κίνητο, έχει 265 άλογα και ηλεκτρική αυτονομία γύρω στα 50 χλμ..

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Mild hybrid: Με 48βολτο κύκλωμα σε βενζίνη και diesel

Το πρώτο στάδιο υβριδικής τεχνολογίας είναι τα mild hybrid μοντέλα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν ίδια χαρακτηριστικά με ένα συμβατικό όχημα, επωφελούμενα από μειωμένη κατανάλωση καυσίμου γύρω στο 20%. Αυτή προκύπτει χάρη στην συνδρομή τεχνολογίας 48V η οποία βοηθά το «βασικό» θερμικό μοτέρ σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Το συγκεκριμένο 48βολτο σύστημα αποτελείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα που τροφοδοτείται με ενέργεια από μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 0,44 kWh που βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το πίσω κάθισμα. Στην ουσία το ήπια υβριδικό σύστημα φροντίζει ώστε να «χορηγεί» στο θερμικό μοτέρ περισσότερη ισχύ όταν χρειάζεται (π.χ. εκκινήσεις) και να επιτρέπει την άμεση και ομαλή ενεργοποίησή του μετά από παύση της λειτουργίας του κατά τη στάση. Αξίζει να τονιστεί πως η Hyundai είναι η μοναδική εταιρεία που συνδυάζει ήπια υβριδική τεχνολογία με diesel μοτέρ, όπως στην περίπτωση του Tucson των 136 ίππων.

Plug-in hybrid: Πάς ηλεκτρικά 50 χλμ., έχεις 265 άλογα και 4κίνηση

Η κορυφαία έκδοση του Hyundai Tucson εξοπλίζεται με Plug-in υβριδικό σύστημα συνδυαστικής απόδοσης 265 ίππων. Ένας βενζινοκινητήρας 180 αλόγων «συνεργάζεται» με έναν ηλεκτροκινητήρα των 91 αλόγων, ο οποίος παίρνει ενέργεια από μία μπαταρία των 13,8 κιλοβατώρων. Η μεγάλης ισχύς του ηλεκτρικού μοτέρ σε συνδυασμό με την μεγάλη χωρητικότητα της μπαταρίας επιτρέπουν στο PHEV Hyundai Tucson να κινείται αμιγώς ηλεκτρικά και με μηδενικούς ρύπους παραπάνω από 62 χλμ. σύμφωνα με εργοστασιακές μετρήσεις. Η συγκεκριμένη μπαταρία ιόντων λιθίου εκτός της αναγεννητικής πέδησης φορτίζεται και από εξωτερική υποδοχή, περίπου σε 2 ώρες σε Wallbox των 7,2 kW. Στα πλεονεκτήματα του Hyundai Tucson είναι και η τετρακίνηση «HTRAC» στην οποία μεταβαλλόμενη ροπή κατανέμεται στους εμπρός και τους πίσω τροχούς με βάση τις συνθήκες πρόσφυσης και την κατάσταση οδήγησης.
 

Πού διαφέρουν τα υβριδικά της Hyundai;
Ήπια υβριδικά με 48βολτο κύκλωμα
Plug-in με 50 χλμ. αυτονομία, 4κίνηση και 265 άλογα
Full υβριδικά με 6 φάσεις λειτουργίας
Ποιο μοντέλο έχει και τις 3 τεχνολογίες
 
Τι λες; Ποια τεχνολογία είναι πιο συμφέρουσα; Φθηνό mild hybrid, μεσαίου κόστους και οικονομικό στην πόλη full υβριδικό, ή Plug-in που αγοράζεις ακριβά αλλά φορτίζεις κάθε μέρα και πας ηλεκτρικά;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε