
Το σκέφτεσαι για ηλεκτρικό αν το πάρεις με Leasing;
Το σκέφτεσαι για ηλεκτρικό αν το πάρεις με leasing;
Μεγάλο πλεονέκτημα η αποφυγή του μεγάλου κόστους της αγοράς.
Ξενοιάζεις από περίπλοκες βλάβες ή ακριβές επισκευές φανοποιείας.
Η δύσκολη και μειωμένη μεταπώληση «μετακυλίεται» στην εταιρεία μίσθωσης.
Όμως το αυτοκίνητο δεν αποτελεί περιουσία σου, δεν αποφασίζεις τι θα το κάνεις.
Μεγάλο πλεονέκτημα η αποφυγή του μεγάλου κόστους της αγοράς
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται ανά την υφήλιο και η πορεία προς τον εξηλεκτρισμό δείχνει ότι - αν και θα είναι πιο μακρά από τις αρχικές εκτιμήσεις - εντούτοις προχωράει. Το μεγάλο ζήτημα για πολλούς αγοραστές, το οποίο και τους κάνει να το σκεφτούν δυο φορές για την αγορά ηλεκτρικού, ως γνωστόν δεν είναι άλλο από το κόστος απόκτησης. Η νέα τεχνολογία έχει απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις από την πλευρά των εργοστασίων και είναι λογικό τα κόστη αυτά να μετακυλίονται στις τιμές λιανικής, πρακτική που ακολουθεί το εμπόριο γενικότερα, πέρα από τα όρια της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι, με την αύξηση των εξαγωγών που πέτυχαν τα Κινέζικα εργοστάσια την τελευταία χρονιά και με την πλειοψηφία αυτών των εξαγωγών να αποτελούν οχήματα μπαταρίας, οι τιμές έχουν αρχίσει να πιέζονται προς τα κάτω. Σε κάθε περίπτωση, και αναλογιζόμενοι ότι για την ώρα ένα Opel Corsa e στοιχίζει 10.000 ευρώ περισσότερα από την αντίστοιχη θερμική έκδοση, ακόμη και με τη νέα επιδότηση, μια καλή ιδέα ίσως θα ήταν να αποκτήσει κάποιος ένα νέο τέτοιο μοντέλο με την όλο και επικρατέστερη μέθοδο του leasing.
Ξενοιάζεις από περίπλοκες βλάβες ή ακριβές επισκευές φανοποιείας
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κανείς εκτός από τη μεγαλύτερη τιμή αγοράς - την οποία θα αναλάβει η χρονομισθωτική - και άλλα αναπάντεχα κόστη που μπορούν να προκύψουν: η διαφορετική μηχανολογία (ή καλύτερα… ηλεκτρολογία) που χαρακτηρίζει ένα όχημα τέτοιας τεχνολογίας, συνεπάγεται περιπλοκότερες και ως εκ τούτου ακριβότερες επισκευές - όταν οι βλάβες προκύπτουν. Και επίσης, μια φανοποιεία σε ηλεκτρικό είναι γνωστό ότι είναι αρκετά ακριβότερη από ό,τι σε ένα συμβατικό, λόγω του «παντρέματος» του πατώματος με τη συστοιχία των μπαταριών.
Η δύσκολη και μειωμένη μεταπώληση «μετακυλίεται» στην εταιρεία μίσθωσης
Ένα σημαντικό οικονομικό ζήτημα ακόμη, που μπορεί κανείς να προσπεράσει αποκτώντας ένα μπαταριοκίνητο με τη μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης, αφορά τη μεταπώληση. Και οι υποψήφιοι αγοραστές το θέμα αυτό το αφήνουν λίγο στην τύχη του συνήθως, καθώς δεν κοιτούν πάντα και λίγο πιο μακριά. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πόσο θα κάνει το αυτοκίνητό σου - η περιουσία σου - σε ένα βάθος χρόνου δεν είναι δεδομένο. Εξαρτάται από την επιλογή σου κατά τη διαδικασία της αγοράς. Και οι τιμές κάποιων μεταχειρισμένων ηλεκτροκίνητων που έκαναν καινούργια 45.000 ευρώ και στην 5ετία μπορούν να αποκτηθούν με 18-19.000 ευρώ, δεν είναι ό,τι πιο… ενθαρρυντικό. Στην περίπτωση του leasing ωστόσο, τα συμβόλαια και οι συμφωνημένες τιμές επαναγοράς αφορούν τον πάροχο της μίσθωσης, και είναι κάτι για το οποίο ο πελάτης δεν έχει να ανησυχεί στο ελάχιστο.
Όμως το αυτοκίνητο δεν αποτελεί περιουσία σου, δεν αποφασίζεις τι θα το κάνεις
Για να είμαστε πάντως δίκαιοι, η περίπτωση της μίσθωσης δεν ταιριάζει σε όλους, ούτε αφορά τις περιπτώσεις όλων ανεξαιρέτως των πελατών. Αν δεν αποσβεστεί η μηνιαία δόση φορολογικά ως έξοδο (στην περίπτωση πχ ενός ιδιώτη), η μέθοδος του leasing χάνει ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματά της. Και αν αναλογιστούμε ότι και το αυτοκίνητο τελικά δεν αποτελεί περιουσία σου, και ως εκ τούτου δεν θα αποφασίσεις εσύ τι θα το κάνεις στο τέλος, τότε καταλαβαίνουμε ότι κάθε ισχυρός κανόνας, έχει και την εξαίρεση που τον… επιβεβαιώνει.