autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS

Δεν είναι οι μεμβράνες παράνομες;

Διαβάστηκε από 8085 αναγνώστες - 13/9/2016

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξάπλωση των αντηλιακών μεμβρανών είναι η άγνοια του νομικού πλαίσιου και ο φόβος για πρόστιμα που τη συνοδεύει. Νομοθεσία γύρω από τις μεμβράνες σαφώς και υπάρχει, αλλά έχει να κάνει με την ασφάλειά μας και την παρεχόμενη ορατότητα μετά την τοποθέτηση.
Έτσι, για ένα αυτοκίνητο που έχει... καθρέπτες, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσο σκούρες θα είναι οι μεμβράνες στα πίσω παράθυρα και το πίσω τζάμι, αρκεί αυτές να μην καλύπτουν το τρίτο φως φρένων εάν δεν είναι εξωτερικό. Σε όλες τις περιπτώσεις απαγορεύονται οι μεμβράνες που έχουν διαπερατότητα φωτός μικρότερη του 70% στα εμπρός πλευρικά τζάμια και 75% για το παρμπρίζ. Στο τελευταίο επιτρέπεται η τοποθέτηση σκούρας λωρίδας στο άνω μέρος αυτού, ενώ καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι τα νούμερα αναφέρονται στη συνολική διαπερατότητα του φωτός μετά την τοποθέτηση των μεμβρανών και όχι αποκλειστικά σε αυτές. Έτσι, ένα αυτοκίνητο που διαθέτει από τον κατασκευαστή του ελαφρά φιμέ τζάμια θα είναι νόμιμο μόνο με τα πιο ανοιχτόχρωμα φιλμ. 

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται μεμβράνες «καθρέπτες», αυτές δηλαδή που αντανακλούν πάνω από 25% του φωτός καθώς αυτές μπορεί να τυφλώσουν τους οδηγούς των άλλων οχημάτων. Τα σοβαρά καταστήματα διαθέτουν ειδικά μηχανήματα που μετρούν τη διαπερατότητα του φωτός για να είστε σίγουροι ότι είστε εντός των νομικών ορίων.

Οι παραπάνω περιορισμοί δεν ισχύουν σε περίπτωση που κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως υπερευαισθησία δέρματος, απαιτεί μεγαλύτερο βαθμό προστασίας, επιτρέποντας ακόμα πιο σκούρες μεμβράνες σε όλα τα τζάμια. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται να έχετε μαζί σας το σχετικό χαρτί από το γιατρό, καθώς και τη σχετική νομοθεσία σε περίπτωση που αυτός που σας σταματήσει δεν γνωρίζει την εξαίρεση. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

autoagora Team