Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Απέκτησε ήχο επιπέδου studio στο αυτοκίνητό σου

24/2/2021

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν πλέον μεγάλη έμφαση στην ποιότητα των ηχοσυστημάτων που εξοπλίζουν τα μοντέλα τους. Έτσι, αν θες το κάτι παραπάνω, οι «πινελιές» που χρειάζεται να βάλεις είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές! Δες με ποιον τρόπο θα κάνεις την ακουστική ποιότητα του αυτοκινήτου σου ακόμα καλύτερη.

Πλέον αγοράζοντας το νέο σου αυτοκίνητο από την αντιπροσωπεία, βρίσκεσαι μπροστά σε μια πλειάδα επιλογών για να στήσεις συμφώνα με τις δικές σου απαιτήσεις το multimedia σύστημα σου. Κάμερες, οθόνες αφής, σύνδεση με Smartphones, εξελιγμένα GPS, συστήματα εντοπισμού είναι έτοιμα να προστεθούν στο αυτοκίνητο σου, όταν πριν μερικά χρόνια για να βάλεις οθόνη στο αυτοκίνητο, έπρεπε να ακουμπήσεις κάμποσα χιλιάρικα…
Πλέον όλα είναι εύκολα και φυσικά πολύ πιο φθηνά, αλλά το σημαντικότερο όλων, με τεράστια εργονομία στο αυτοκίνητο σου. 

High End
Αν υπάρχει ένας τομέας που δεν έχουν δώσει την σοβαρότητα που θα έπρεπε οι αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι ο ήχος μέσα στο αυτοκίνητο. Μπορεί στο κομμάτι multimedia να έχουν εξελιχτεί και μάλιστα πολύ, αλλά για να μπορείς να ακούς με κρυστάλλινο και υψηλής ποιότητας ήχο κάθε σου επιλογή, θα πρέπει να κάνεις μια πολύ καλή έρευνα αγοράς και να βοηθήσεις το σύστημα σου να απογειωθεί.
Οι επεμβάσεις που πρέπει να κάνεις αγγίζουν την κατηγορία των ηχείων και της ενίσχυσης τους. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, τα ηχεία που εξοπλίζουν συνήθως οι βιομηχανίες τα αυτοκίνητα τους, είναι από πεπιεσμένο χαρτί, και σίγουρα δεν είναι και υψηλής πιστότητας. Μπορεί φυσικά στις χαμηλές εντάσεις, ένα τέτοιο ηχείο να αναπαράγει «γλυκά» το μεσαίο φάσμα συχνοτήτων, αλλά δυστυχώς είναι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων.

Ηχεία και εργονομία
Στην αγορά θα βρεις αμέτρητες επιλογές ηχείων για να τοποθετήσεις στο αυτοκίνητο σου. Γι αυτό θα πρέπει να κάνεις μια σωστή έρευνα αγοράς, ώστε να επιλέξεις στην σωστή σχέση/τιμή το κατάλληλο ηχείο. Ένα διαιρούμενο set είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι για τις εμπρός πόρτες του αυτοκινήτου. Συστήματα με Kevlar κώνους είναι τα πιο διαδομένα πλέον αφού η τονικότητα και η διασπορά του ήχου, είναι κορυφαία. Εδώ να τονίσουμε πως πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή του εγκαταστάτη του συστήματος σου. Μπορεί η τοποθέτηση του διαιρούμενου να γίνετε στις εργοστασιακές θέσεις της πόρτας, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τεχνικός χωρίς εμπειρία, μπορεί να σου προκαλέσει βλάβη (σπασμένα clips). Τα tweeter συνήθως μπαίνουν ανάμεσα στα «κολωνάκια» και το ταμπλό, ώστε να μπορούν να διαχωριστούν σωστά οι συχνότητες στα αυτιά μας. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου καλό θα ήταν να ακολουθήσεις την ίδια διαδρομή, ειδικά αν το αυτοκίνητο σου είναι 4/5πορτο. Σε ένα μεγάλο αυτοκίνητο για να μην αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος ότι πίσω μας υπάρχει «κενό» τότε βάζουμε τα πίσω ηχεία να παίζουν σε τέτοιο βαθμό έντασης σε σχέση με τα μπροστινά, ώστε ναι μεν να γίνονται αντιληπτά αλλά παράλληλα να επιτυγχάνουν τον «ηχητικό κύκλο», ενώ εξαφανίζουν τις αρνητικές επιδράσεις που υπάρχουν χωρίς την ύπαρξη τους (θόρυβος ελαστικών, ανάρτησης, εξάτμισης). Η στερεοφωνική εικόνα και η μουσική σκηνή (stereo image & soundstage) βγαίνει μόνο από τα μπροστινά ηχεία. Έτσι λοιπόν σε ένα μικρό 3πορτο αυτοκίνητο δεν χρειάζονται καθόλου πίσω ηχεία. Με ένα σωστό «στήσιμο» σε έμπειρο τεχνικό, η στερεοφωνική εικόνα θα ανοίξει και θα παρουσιαστεί η μουσική σκηνή με σωστό βάθος. Όταν αυτό πραγματοποιηθεί παύεις να ακούς ηχεία, και ακούς την μουσική σκηνή.

Ενίσχυση
Το τελευταίο βήμα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι να οδηγήσεις τα ηχεία σου με ένα αξιόλογο ενισχυτή. Μπορεί η επιλογή σου για ποιοτικό φάσμα συχνοτήτων από τα ηχεία σου να είναι η ενδεδειγμένη, αλλά δυστυχώς καμιά εργοστασιακή μονάδα αναπαραγωγής δεν θα μπορέσει να οδηγήσει σωστά τα ηχεία που απέκτησες. Κι αυτό, διότι συνήθως οι μονάδες αναπαραγωγής (είτε εργοστασιακές, είτε after market) δεν διαθέτουν αρκετά δυνατό ενισχυτή ώστε να δουλέψουν σωστά τα διαιρούμενα set. Ο απαραίτητος τετρακάναλος amplifier θα ενισχύσει τα διαιρούμενα συστήματα που εγκατέστησες στις εργοστασιακές θέσεις και θα σου προσφέρει την ηχητική εμπειρία που αναζητάς. Επιλογές υπάρχουν 100αδες, για όλα τα πορτοφόλια. Το μέγεθος ενός τέτοιου ενισχυτή δεν είναι μεγάλο, κι ένας εξιδανικευμένος εγκαταστάτης θα βρει διάφορες θέσεις να τον «κρύψει» ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την εργονομία του αυτοκινήτου σου.
Ακλουθώντας αυτή την διαδρομή, θα καταφέρεις να απογειώσεις το multimedia σύστημα του αυτοκινήτου σου, χωρίς να επηρεάσεις καθόλου την εργονομία του αλλά και την εργοστασιακή του μορφή.   
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις