Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Cruise control: Οικονομία ή πεταμένα λεφτά;

Cruise control: Οικονομία ή πεταμένα λεφτά;

23/11/2022

Το cruise control έχει τη φήμη ότι μειώνει την κατανάλωση γιατί κρατάει σταθερή την ταχύτητα, χωρίς να πατάς γκάζι. Όμως κάποιες φορές έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Cruise control, το σύστημα για άνετα ταξίδια

Το cruise control είναι ένα σύστημα υποβοήθησης που κρατάει σταθερή την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ενώ στις πιο εξελιγμένες του εκδόσεις, εκτός από τα παραπάνω , έχει τη δυνατότητα να αυξομειώνει την ταχύτητά σου, διατηρώντας σταθερή την απόσταση που έχεις από τον μπροστινό σου. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σύστημα που προσφέρει άνεση στο ταξίδι, αφού σε απαλλάσσει από το πάτα-φρέναρε-πάτα.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Κρατάει σταθερή ταχύτητα, όχι και στροφές

Το cruise control ρυθμίζει τη λειτουργία της πεταλούδας, όπως ακριβώς αν κάποιος «έπαιζε» με το γκάζι και κατά αυτόν τον τρόπο διατηρεί την ταχύτητα του οχήματος σταθερή. Έτσι αυτό  που αλλάζει είναι οι στροφές που δουλεύει το μοτέρ, ανάλογα με το αν βρίσκεστε σε ανηφόρα/κατηφόρα ή ανάλογα με τη σχέση που έχετε στο κιβώτιο. Εδώ να αναφέρουμε πως στα αυτόματα οχήματα, τότε αλλάζει και τη σχέση. Στην περίπτωση των πιο εξελιγμένων συστημάτων που αναφέραμε παραπάνω, μέσω ραντάρ που βρίσκεται στο πάνω μέρος του παρμπρίζ, το σύστημα υπολογίζει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ρυθμίζοντας ανάλογα και την ταχύτητα του οχήματος.

Στην ευθεία κερδίζεις μέχρι και 5%

Το θέμα μας είναι όμως η οικονομία που προσφέρει και υπό ποιες συνθήκες. Εκεί λοιπόν που θα δείτε διαφορά στην κατανάλωση είναι σε αυτοκινητόδρομο, καθώς διατηρώντας σταθερή την ταχύτητα, δεν μπορείτε να κάνετε άσκοπες επιταχύνσεις που αυξλανουν απότομα την κατανάλωση. Τι εξοικονόμηση θα πετύχετε; Υπολογίστε κοντά στο 5%, το οποίο μπορεί να μην είναι κάποιο μεγάλο ποσό, αλλά σε αυτό συνυπολογίστε και την έξτρα άνεση που προσφέρει.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις