Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ότι και αν αλλάξεις, σιγουρέψου ότι είσαι εντός προδιαγραφών θορύβου και καυσαερίων.

Εξατμίσεις: Τι να προσέξω

28/2/2017

Ποια σημάδια «δείχνουν» ότι πρέπει να αλλάξεις εξάτμιση; Τι πρέπει να προσέξεις όταν αλλάξεις εξάτμιση; Τι αλλάζει αν αγοράσεις νέο σετ και πώς μπορείς να αποφύγεις πιθανά πρόστιμα

Σημάδια που δείχνουν αλλαγή
Πριν προβούμε στην αλλαγή της εξάτμισης ίσως υπάρχουν κάποια σημάδια που θα μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποιο μέρος ή όλο το σετ του συστήματος εξάτμισης. Δώστε προσοχή λοιπόν στα παρακάτω:
• Σε περίπτωση που το καζανάκι έχει τρυπήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητό μας δεν θα πάρει Κάρτα Καυσαερίων.
Απώλεια καυσαερίων από την πολλαπλή εξαγωγής (μέρος της εξάτμισης), που γίνεται άμεσα αισθητή λόγω του θορύβου (σαν φύσημα) ενώ μειώνεται αισθητά και η απόδοση του κινητήρα.
Διαρροή βενζίνης (εκτός από απώλεια καυσαερίων). Μειώνεται η απόδοση του κινητήρα αφού αλλάζει η αναλογία του μείγματος αέρα καυσίμου. Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις ο κινητήρας δεν μπορεί να κρατήσει ρελαντί και εμφανίζει αρρυθμία (ακούσιο ανεβοκατέβασμα ρυθμού περιστροφής). Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει και κίνδυνος για φωτιά.
• Μείωση απόδοσης έχουμε και αν έχει τρυπήσει ο σωλήνας της εξάτμισης.

Αν αλλάξω πλήρες σετ
Αν όπως είπαμε πριν, αποφασίσουμε να αλλάξουμε όλο το σετ της εξάτμισης, τότε τις περισσότερες φορές απαιτούνται παράλληλα και εκτενείς αλλαγές στον ίδιο τον κινητήρα, καθώς το αποτέλεσμα δε θα λειτουργεί αρμονικά και δε θα δικαιολογεί το αρκετά υψηλό κόστος.

Προσοχή στον θόρυβο και τις προδιαγραφές
Πολλοί οδηγοί σπεύδουν σε αλλαγή/βελτίωση της εξάτμισής τους, για να πετύχουν καλύτερο ή και μεγαλύτερο θόρυβο για λόγους οδικής ευχαρίστησης. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο ήχος να παραμένει μέσα στις προδιαγραφές που υπάρχουν. Εκτός όμως από τον θόρυβο σε κάθε περίπτωση αλλαγής του καταλύτη με κάποιου ελευθέρας ροής, θα πρέπει να διασφαλίζουμε ότι το αυτοκίνητο συνεχίζει να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές καυσαερίων. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για επιβολή προστίμων σε πιθανό έλεγχο ή στον καθιερωμένο έλεγχο ΚΤΕΟ.
Η αλλαγή ή η βελτίωση ,λοιπόν, της εξάτμισης δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης και ήχου. Η καλή λειτουργία της εξάτμισης συμβάλει στην ασφάλειά μας και βελτιώνει την απόδοση του κινητήρα και της ποιότητας οδήγησης. Κάνε τη σωστή επιλογή και πρόσεξε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να προβείς άμεσα σε αλλαγές όλου ή μέρους του συστήματος εξάτμισης. Τέλος, σε όποιες αλλαγές και αν προβείς να φροντίζεις να είσαι μέσα στις προδιαγραφές για θόρυβο και καυσαέρια προς αποφυγή προστίμων και εκπλήξεων..

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις