Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Πώς η τεχνολογία Alexa κάνει την οδήγηση ευχάριστη και ασφαλή

12/10/2020

Η Amazon Alexa, μια τεχνολογία εικονικού βοηθού, εισάγεται σε κάθε αυτοκίνητο και μας λύνει τα χέρια, χάρη στην πρωτοποριακή δυνατότητα των φωνητικών εντολών, με την χρήση μίας και μόνο λέξης!

Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και τα ευρύτερα δημοφιλή έξυπνα gadgets επεκτείνονται σε κάθε μορφή της καθημερινότητάς μας. Το αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση με την Amazon να κάνει το απαραίτητο… πάντρεμα.

Ο αρχικός στόχος της Amazon ήθελε την τεχνολογία Alexa να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσής μας χαρίζοντας νέες προοπτικές. Ενδεικτικά, έχει την δυνατότητα να φέρει στο εσωτερικό ενός σπιτιού την καλύτερη θερμοκρασία, ανεξαρτήτως των εξωτερικών καιρικών συνθηκών, αλλά και να επιλέξει την κατάλληλη μουσική συντροφιά.

Αυτός ο περιορισμός αλλάζει. Πλέον, η Alexa δεν μένει αποκλειστικά εντός των τεσσάρων τοίχων αλλά επεκτείνεται στους… τέσσερις τροχούς. Επιθυμία της Amazon  η περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που συναντά κανείς, με εφαρμογή στα smartphone για τα αυτοκίνητα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παρά πρόβλεψη έναρξης των εργασιών τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο αμερικανικός κολοσσός καθιερώνει στα αυτοκίνητα  το περίφημο ηχητικό βοήθημα, το οποίο πλέον γίνεται δεύτερη φύση σε πολλά οχήματα. Το έξυπνο σύστημα φωνής βασίζεται στην εφαρμογή του cloud, λειτουργεί ως... συνοδηγός και μπορεί μεταξύ άλλων να συμπεριφερθεί σαν GPS, διαβάζει τον οδικό χάρτη, δίνει ωστόσο επιπρόσθετα και τις δικές του προτάσεις. Για παράδειγμα, συστήνει τα καλύτερα καταστήματα εστίασης που μπορούμε να επισκεφτούμε ή αντίστοιχα το πιο οικονομικό βενζινάδικο στην πλησιέστερη απόσταση.

Ποιες όμως είναι οι καινοτομίες του Alexa auto mode;
Σε αντιστοιχία με την εφαρμογή του Android Auto, η Amazon Alexa είναι σε θέση να μετατρέψει το smartphone σε ένα εγχειρίδιο για τον οδηγό εξασφαλίζοντας πιο άνετη αξιοποίηση των υπηρεσιών της,  χάρη στα εντυπωσιακά κουμπιά και γραφικά. Συνολικά υπάρχουν τέσσερις γενικότερες υπηρεσίες.

Σε πρώτο πλάνο, η αρχική οθόνη παρουσιάζει τις πιο πρόσφατα επιλογές , ενώ στην πλοήγηση προτείνονται κυρίως οι αγαπημένες τοποθεσίες, στις οποίες καθοδηγείται ο οδηγός με αφετηρία εκκίνησης το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Στον τομέα της επικοινωνίας, κάθε κλήση ή οδηγία που θέλουμε να μοιραστούμε, μεταβιβάζεται απευθείας στο σπίτι στις αντίστοιχες συσκευές Alexa. Τέλος, η αγαπημένη μας μουσική αναπαράγεται μέσω εφαρμογής streaming. Το απόλυτα εύχρηστο μενού δίνει την άνεση άμεση εναλλαγής κάθε λειτουργίας της Alexa.



Τα πλεονεκτήματα και οι υπηρεσίες εντός αυτοκινήτου
Όπως ισχύει στις δυνατότητες που παρέχει η Alexa στο σπίτι, παρομοίως και στο αυτοκίνητο έχουμε την άνεση να επιλέξουμε την αναπαραγωγή μουσικής (Spotify, Amazon Music) και να αντλήσουμε πληροφορίες για την κίνηση τους δρόμους, δυνατότητα για πλοήγηση και αγορές μέσω της Amazon. Εκτός των παραπάνω, δίνονται ειδοποιήσεις για επαγγελματικά και μη ραντεβού, ενημέρωση για τον καιρό και την τρέχουσα ειδησεογραφική επικαιρότητα, καθώς και απάντηση σε οποιαδήποτε απορία θέσουμε στην Alexa.

Δεδομένα, η πρόοδος που έχει γίνει είναι σημαντική. Αυτό, ωστόσο, δεν εξασφαλίζει την δυνατότητα ανάγνωσης ή αποστολής μηνυμάτων μέσω του WhatsApp, με την Alexa να υστερεί σε σχέση με τα Android Auto και το Apple CarpLay στο συγκεκριμένο δεδομένο. Τον ρόλο αυτό προς το παρόν εξυπηρετεί επί παραδείγματι το Google Assistant ή το Siri.

Βελτιωμένες εκδόσεις στις υπηρεσίες της Αlexa, όπως συμβουλές πρακτικής φύσεως στην οδηγική εμπειρία, μπορούν να ενεργοποιηθούν δωρεάν μέσω συγκεκριμένης φωνητικής εντολής ή απλώς μέσω της εφαρμογής.  Πιο συγκεκριμένα, αξιολογείται η τιμή της βενζίνης στην περιοχή ή την πόλη που βρισκόμαστε γενικότερα και παρουσιάζεται το πιο οικονομικό πρατήριο. Παρόμοιας φύσης είναι η πρόταση για το ποιους δρόμους πρέπει να αποφύγουμε, εξειδικεύοντας την ενημέρωση στον τομέα της κίνησης που θα συναντήσουμε. Επιπροσθέτως, με το PayByPhone είναι εφικτή η αγορά εισιτηρίου για παρκάρισμα με ψηφιακό τρόπο. Μέσω του Amazon, ο οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει και για άλλες μη δημοφιλείς αλλά σημαντικές υπηρεσίες που διατίθενται.

Ο τρόπος εγκατάστασης της Alexa στο αυτοκίνητο
Απαραίτητο για να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία Alexa στο αυτοκίνητο είναι να διαθέτουμε ένα smartphone με το application. Η σύνδεση γίνεται είτε με Bluetooth είτε εναλλακτικά με ένα καλώδιο. Εφόσον ολοκληρώσουμε την διαδικασία, μπορούμε να δίνουμε κατόπιν τις εντολές που θέλουμε χρησιμοποιώντας κάθε φορά την λέξη «Alexa», μιλώντας επί παραδείγματι για τον καιρό ή τις ραδιοφωνικές μας προτιμήσεις.

O ευκολότερος τρόπος ενσωμάτωσης των φωνητικών εντολών είναι μέσω της συσκευής Echo, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση στο αυτοκίνητο. Η ρύθμισή της γίνεται από το application της Alexa και η τροφοδοσία από ένα έτερο καλώδιο. Μπορούμε να επιλέξουμε να ακούμε είτε μέσα από τα ηχεία του αυτοκινήτου, είτε από το μεγάφωνο του smartphone.

Πιθανή συνδεσιμότητα με το διαδίκτυο προσθέτει έναν ακόμη τρόπο εγκατάστασης της Alexa. Αν έχουμε διαθέσιμο Wi-fi, μπορούμε να συνδέσουμε και ηχείο Echo Dot. Ξεχωριστός αντάπτορας στο κινητό ή απλώς η δυνατότητα mobile hotspot επιλέγεται εφόσον δεν υπάρχει ασύρματο internet. Ξανά το Bluetooth επιλέγεται για να ενεργοποιεί την συγκεκριμένη υπηρεσία και να την συνδέει με το σύστημα, χωρίς πάντως να υπάρχει λειτουργία hands-free ή πλοήγησης. Ανάλογα με το μοντέλο Echo Dot μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο σημείο που βρίσκεται ο χώρος υποδοχής ποτηριού/καφέ ή στο κέντρο της κονσόλας.



Ο τελευταίος τρόπος συσχετίζεται έντονα με την υποδοχή για αναπτήρα. Χαρακτηριστικό gagdet σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το Anker Roav VIVA (Anker) που συνδέεται μέσω Bluetooth και διασφαλίζεται αμφότερες τις δυνατότητες και τον περίφημο φωνητικό έλεγχο.

H «έφοδος»  της Alexa συνεχίζεται και στα αξεσουάρ του αυτοκινήτου που αυτόματα περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες της. Στις μάρκες ραδιοφώνου JVC και Kenwood υπάρχει η υπηρεσία φωνής, ενώ παρόμοιο εξοπλισμό συναντάμε στην συσκευή Garmin Drive Smart 65 και την κάμερα Nextbase GW 422.

Αξίζει η επιλογή της τεχνολογίας Alexa στο αυτοκίνητό μας;
Προφανώς, το σημαντικότερο πλεονέκτημα που παρουσιάζει η Alexa αφορά την δυνατότητα... φωνητικής συνεργασίας, δίχως να απαιτείται η απόσπαση προσοχής του οδηγού με το πάτημα κουμπιών, αφού τα πάντα μπορούν να εκτελεστούν χάρη σε μία ηχητική εντολή. Με την άνεση που παρέχεται, περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό κάθε αιτία που μπορεί να προκαλέσει ένα ατύχημα, διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα γραπτό μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα κοστίζει ζωές. Ταυτόχρονα με την έννοια της ασφάλειας, η άνεση και η εξοικονόμηση χρόνου για απλές αγορές δεν είναι αμελητέο πλεονέκτημα.

Το συμπέρασμα, επομένως, είναι απλό και κατανοητό για όλους. Με την εφαρμογή Alexa αποκτάς έναν αόρατο βοηθό, που σου δίνει συμβουλές για κάθε πρόβλημα, προτείνει λύσεις και σου επιτρέπει να εστιάζεις σε αυτό που έχει περισσότερη σημασία. Την ασφαλή οδήγηση.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις