Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
VW και SEAT: Ίδια αυτοκίνητα, άλλη εγγύηση

VW και SEAT: Ίδια αυτοκίνητα, άλλη εγγύηση

21/12/2022

SEAT και VW μπορεί να διαθέτουν ίδια μοντέλα, κοινά μηχανικά μέρη, ωστόσο η SEAT πουλάει τα μοντέλα της με 4 χρόνια εγγύηση έναντι 2 της VW.

Εγγύηση VW και SEAT

Η εγγύηση αποτελεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των νέων μοντέλων και ιδιαίτερης σημασίας παράγοντα για την απόφαση αγοράς ενός νέου αυτοκινήτου από την πλευρά του καταναλωτή. Γι αυτό άλλωστε και στην αγορά βλέπουμε πως συχνά οι φίρμες προσφέρουν δωρεάν επεκτάσεις στην αρχική εργοστασιακή εγγύηση.

4 χρόνια εγγύηση η SEAT, 2 η VW

Μελετώντας τις εγγυήσεις που προσφέρουν οι ελληνικές αντιπροσωπείες λοιπόν θα δει κάποιος πως η SEAT δίνει 4 χρόνια εγγύησης στα μοντέλα της, ενώ η VW δύο (τα ίδια ισχύουν και για τη Skoda).

Το παράλογο είναι πως μιλάμε για δύο εταιρείες που εμπορεύονται τα ίδια αυτοκίνητα. Παραδείγματος χάριν, το VW Polo και το SEAT Ibiza εφοδιάζονται με τους ίδιους κινητήρες, τα ίδια κιβώτια και είναι βασισμένα στην ίδια πλατφόρμα. Εύλογη απορία, γιατί το Polo έχει δύο χρόνια εγγύηση και το Ibiza τέσσερα;

Δωρεάν επέκταση η SEAT, πληρώνεις για την ίδια επέκταση της VW

Αρχικά να τονίσουμε πως η βασική εργοστασιακή εγγύηση είναι και για τα δύο μοντέλα δύο έτη, ωστόσο η ελληνική αντιπροσωπεία της SEAT προσφέρει ακόμα δύο χρόνια επέκταση, εντελώς δωρεάν. Την ίδια ώρα η Kosmocar τη διετή επέκταση την δίνει προαιρετικά με την αγορά και έναντι κόστους. Άρα μιλάμε για ένα ένα έξτρα έσοδο στα ταμεία της ή αν το θέλετε διαφορετικά ένας τρόπος να ανεβάζει έμμεσα το κόστος αγοράς  για κάθε μοντέλο που πουλάει.

Δύσκολο να βγει ζημιά στη διετία

Στην ουσία γιατί αυτό ενδιαφέρει, είναι αρκετά σπάνιο ένα καινούριο αυτοκίνητο να πάθει κάποια σοβαρή βλάβη τα πρώτα δύο χρόνια ζωής. Έτσι στην συντριπτική πλειοψηφία, η πρώτη διετία της εγγύησης στην ουσία είναι δώρον-άδωρο.  Άρα και τα αντίστοιχα after sales τμήματα δεν έχουν οικονομικές απώλειες. Γιατί  το ρίσκο κάποιας ζημιάς μεγαλώνει ανάλογα με την ηλικία του αυτοκινήτου.

Η VW λοιπόν αρνείται να αναλάβει αυτό το ρίσκο, αλλά και το κόστος να καλύψει τους πελάτες της, εκτός φυσικά αν έχετε αγοράσει επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης. Άρα αν  έχετε «προπληρώσει» πιθανές ζημιές. H SEAT από την πλευρά της το πράττει.
Συνεπώς τι καταλαβαίνουμε από αυτό; Ότι η SEAΤ σέβεται περισσότερο τους κατόχους των μοντέλων της, την ίδια ώρα που η VW το βλέπει πιο «λογιστικά» το όλο ζήτημα  
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε