Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Συγκρίνουμε την Alfa Romeo Tonale με το Audi Q3 Sportback

Συγκρίνουμε την Alfa Romeo Tonale με το Audi Q3 Sportback

Διαβάστηκε από 55044 αναγνώστες - 18/10/2022

Βάζουμε την ολοκαίνουργια Alfa Romeo Tonale απέναντι στη σπορτίφ παραλλαγή του Audi Q3 και συγκρίνουμε τα 2 premium οικογενειακά SUV σε 11 κρίσιμους τομείς σύγκρισης.

Alfa Romeo Tonale VS Audi Q3 Sportback

Η ολοκαίνουργια Alfa Romeo Tonale, το πρώτο C-SUV της θρυλικής μιλανέζικης φίρμας,  είναι ένα μοντέλο που περιμέναμε καιρό. Ήρθε σχεδιασμένη από τον Αλέξανδρο Λιώκη για να φέρει συναίσθημα στη ψυχρή λογική του premium μέρους της κατηγορίας των οικογενειακών SUV, όπως αυτή εκφράζεται απόλυτα στο Audi Q3 Sportback.

Οι τομείς αφορούν τόσο τα κόστη αγοράς και συμβίωσης (κατανάλωση), όσο την ασφάλεια (οδηγικά βοηθήματα, φρένα, προσπέραση) αλλά και την άνεση (εξοπλισμός, ευρυχωρία, πορτ-μπαγκάζ). Για τη σύγκριση επιλέξαμε την «καλή» υβριδική Tonale των 160 ίππων (προσφέρεται και με 130 ίππους χωρίς turbo μεταβλητής γεωμετρίας) στην έκδοση Ti και τιμή 47.000 ευρώ και το Audi Q3 Sportback των 150 ίππων με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη στην έκδοση S-Lineμε τιμή 45.900 ευρώ (41.900 η έκδοση Base).

Να σημειώσουμε εδώ πως επιλέξαμε τη Sportback έκδοση του Q3 που ταιριάζει περισσότερο με το σπορτίφ χαρακτήρα της Tonale και επίσης πήραμε την έκδοση S-Line που είναι πιο κοντά σε τιμή. Το Q3 SB προσφέρεται και με χειροκίνητο κιβώτιο χωρίς όμως ήπια υβριδική τεχνολογία. H Τonale είναι στάνταρ ήπια υβριδική με δυνατότητα όμως ηλεκτροκίνησης στο παρκάρισμα και στο σταμάτα-ξεκίνα, ενώ στάνταρ είναι το αυτόματο κιβώτιο.
 
Θα καταφέρει η φλογερή Alfa Romeo Tonale να κερδίσει ένα καταξιωμένο premium οικογενειακό μικρομεσαίο SUV, όπως το Audi Q3; Ας δούμε πώς θα έρθει το «σκορ»!
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Με μια ματιά οι 11 τομείς σύγκρισης της Alfa Romeo Tonale απέναντι στο Audi Q3 Sportback

Tα 11 Βήματα Νικητής
1 Εγγύηση: 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση έχει η Tonale και 2 χρόνια +2 χρόνια χωρίς χρέωση (προσφορά) με την αγορά του το Q3 SB. Η Alfa Romeo Tonale έχει μεγαλύτερη στάνταρ εγγύηση.
2 Kατανάλωση: Μέσα στην πόλη και χάρη στη δυνατότητα ηλεκτροκίνησης, η Tonale «καίει» σύμφωνα με τις μετρήσεις μας 6,3 λτ/100 χλμ. και έχει μέση κατανάλωση 8,7 λτ./100 χλμ. Αντίστοιχα, το Audi Q3 SB «καίει» 11,7 λτ/100 χλμ. στην πόλη και σε μικτό κύκλο 10,2 λτ/100 χλμ.. Σχεδόν 50% μεγαλύτερη κατανάλωση στην πόλη και 11+% για το Audi Q3 SB.
3 Design: Ακόμα και αν δεν είχε ελληνικό DNA o σχεδιασμός της Tonale (σχεδιασμένη από τον Αλέξανδρο Λιώκη), πάλι θεωρούμε το design της αντάξιο πολύ πιο φλογερό και θελκτικό από το «αυστηρό» στυλ του Q3 ακόμα και στην κουπέ εκδοχή Sportback. Η Tonale είναι μια γνήσια Alfa Romeo «κούκλα».
4 Φρένα (από τα 100 χλμ/ώρα): H Tonale χρειάζεται 34,5 μέτρα για να ακινητοποιηθεί από τα 100 χλμ/ώρα, και το Q3 SB 36,3 μέτρα. Το Q3 SB φρενάρει 2 μέτρα μακρύτερα.
5 Προσπέραση (60-100 χλμ/ώρα): Εκμεταλλευόμενη το ηλεκτρικό boost και τα 10 παραπάνω άλογα, η Tonale επιταχύνει από 60 στα 100 χλμ/ώρα (εικονικό προσπέρασμα) μέσα σε 4,4 δλ και το Q3 SB σε 5,5 δλ.. Η διαφορά του 1,1 δευτερολέπτου είναι σημαντική μιας και αντιστοιχεί σε μήκος περίπου 5 μικρομεσαίων SUV (24 μέτρα).
6 Εξοπλισμός άνεσης:Τα δύο μοντέλα έχουν στάνταρ ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, αυτόματο 2ζωνικό κλιματισμό, ηλεκτρικές ανέσεις και πλήρη σουίτα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης. Η Tonale προσφέρει όμως περισσότερο στάνταρ εξοπλσιμο. Συνολικά, η Tonale έχει καλύτερο επίπεδο εξοπλισμού ακόμα και στη βασική έκδοση Ti.
7 Ευρυχωρία-πρακτικότητα: Το Q3 SB προσφέρει μεγαλύτερο χώρο για τα γόνατα των πίσω (18,2 έναντι 15,5 εκατοστά), πιο φαρδιά καμπίνα και μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, έχοντας μάλιστα και στάνταρ πίσω συρόμενο κάθισμα.
8 Απόσταση από το έδαφος: Η Alfa Romeo Tonale απέχει από το έδαφος 15,6 εκατοστά, και το Αudi Q3 Sporback 17,0 εκατοστά. Η διαφορά είναι σημαντική για τις κακοτοπιές και τις κακοτεχνίες της καθημερινότητας.
9 Εξοπλισμός ασφαλείας: Και τα δύο μοντέλα προσφέρουν πλήρεις σουίτες ασφαλείας με 6 αερόσακους, ESP, αυτόματο φρενάρισμα, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, ρυθμιζόμενο περιοριστή ταχύτητας κτλ.
10 Αίσθηση ποιότητας και εικόνα καμπίνας: Το Audi Q3 SB αποτελεί σημείο αναφοράς για την ποιότητα υλικών, το φινίρισμα και την αίσθηση πολυτέλειας που προσφέρει. Η νέα Alfa Romeo όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει σε κάτι, αλλά σε μερικά σημεία έχει και μια μικρή υπεροχή (στυλ, paddles, ρετρό αναφορές).
11 Τιμή: 47.000 ευρώ κοστίζει η Alfa Romeo Tonale και 45.900 ευρώ το Audi Q3 SB συγκρίνοντας τη βασική Ti έκδοση του ιταλικού μοντέλου και την S-Line αντίστοιχη σπορ έκδοση του γερμανικού. Το Q3 SB είναι 1.100 ευρώ φθηνότερο, αλλά σε αυτή την τάξη τιμής, η διαφορά είναι αμελητέα.
Tonale – Q3 SB 6-2

Ας δούμε αναλυτικά τις διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων

5 χρόνια εγγύηση η Tonale , 2+2 το Q3 SB (1-0)
Ένα από τα βασικά όπλα της Tonale είναι η εγγύηση του, η οποία είναι 5 χρόνια και που επεκτείνεται με 1.100 ευρώ για 3 χρόνια (300 ευρώ για 1 χρόνο και 700 για δύο). Στον αντίποδα τώρα, το εργοστάσιο της Audi δίνει 2 χρόνια εγγύηση σε όλα τα αυτοκίνητα, πράγμα που ακολουθεί και η ελληνική αντιπροσωπεία παρέχοντας όμως δωρεάν με προσφορά τα +2 έτη επέκτασης.

Καίει σχεδόν 50% περισσότερο στην πόλη το Q3 SB (2-0)
Πάμε στο πιο «σκληρό» για την εποχή θέμα: Κατανάλωση και κόστος μετακίνησης σε ετήσια βάση, τομέας στον οποίον κερδίζει η Tonale καθώς το
1,5λτ/100 χλμ. υπέρ της σε μέση κατανάλωση μεταφράζεται σε 450€/έτος λιγότερα. Αν κάνετε πολλά χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, τότε το όφελος θα αυξάνει ακόμα περισσότερο, καθώς η διαφορά κατανάλωσης υπέρ της Tonale διπλασιάζεται. Η Tonale καίει μόλις 6,3 λτ/100 χλμ, σε σχέση με τα 11,7 λτ του Q3 SB, με το γερμανικό μοντέλο να απαιτεί σχεδόν 50% περισσότερα καύσιμα.
  
Είναι κούκλα η ιταλίδα (3-0)
Όσο και υποκειμενισμό να κρύβει αυτός ο τομέας, δεν μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος στο μεσογειακό ταμπεραμέντο της Alfa Romeo Tonale. Μάλιστα οι όμορφες γραμμές της Tonale, που έχουν στοιχειά από το ένδοξο παρελθόν της Alfa Romeo, έχουν προκύψει από τα χέρια του Έλληνα Αλέξανδρου Λιώκη. Το Audi Q3 Sportback ξεχωρίζει για την χαρακτηριστική μάσκα και την κουπέ διαμόρφωση του πίσω μέρους.
 
Φρενάρει και προσπερνά καλύτερα η Alfa Romeo Tonale (5-0)
Σχεδόν 2 μέτρα καλύτερα «κοκκαλώνει» η Alfa Romeo Tonale από τα 100 χλμ/ώρα σε κατάσταση φρένων πανικού. Στην ασφάλεια κατατάσσουμε και την δυνατότητα προσπέρασης, αφού όσο πιο πολύ μένεις «εκτεθειμένος» στο αντίθετο ρεύμα, τόσο πιο επικίνδυνο είναι. Σε αυτόν τον τομέα η Tonale θα κάνει την προσπέραση σε 1,1 δευτερόλεπτο πιο γρήγορα το οποία μεταφράζεται σε 24 μέτρα λιγότερα.

Με σημαντικά καλύτερο στάνταρ εξοπλισμό η Alfa Romeo Tonale (6-0)
Η Tonale αρχικά δείχνει ακριβότερη, αλλά ο στάνταρ εξοπλισμός άνεσης είναι πληρέστερος. Μεταξύ άλλων προσφέρει στάνταρ προβολείς LED Matrix (+1.860 ευρώ στο Q3 SB), adaptive cruise control, κάμερα όπισθεν (+480 ευρώ στο Q3 SB), ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέφτες, ηλεκτρική πίσω πόρτα, υπηρεσίες Alfa Connect με 1 χρόνο δωρεάν Wi-Fi, ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3’’ (10,25 ιντσών στο Q3 SB), οθόνη αφής 10,25’’ (10,1’’ στο Q3 SB) και σύστημα εισόδου/εκκίνησης χωρίς κλειδί με starter στο τιμόνι. Επίσης στο στάνταρ εξοπλισμό η Tonale προσφέρει παθητικά αμορτισέρ μεταβλητής απόσβεσης KONI FSD και έξτρα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση.
  
Πιο πρακτικό το Audi Q3 Sportback (6-1)
Στην άνεση των πίσω επιβατών, έχουμε πάρει ως σημαντικότερη μέτρηση αυτή στο χώρο που έχουμε στα γόνατα. Εκεί λοιπόν, το Q3 SB έχει 2,7 εκατοστά διαθέσιμα παραπάνω, ενώ μεγαλύτερος είναι κ ο χώρος αποσκευών από 30-175 λτ., ανάλογα με τη θέση του συρόμενου πίσω καθίσματος.
 
Περνά με περισσότερη άνεση πάνω από τις κακοτοπιές το Q3 (6-2) 
Παρότι η το Q3 SB «κάθεται» χαμηλότερα σε σχέση με το κανονικό Q3 και πάλι περνάει με περισσότερη ευκολία μια κακοτοπιά σε σχέση με την Τοnale, η απόσταση από το έδαφος της οποίας είναι 15,6 εκατοστά.
 
Συμπέρασμα: 6-2 κερδίζει η Tonale
H Alfa Romeo Tonale καίει σχεδόν τα μισά στην πόλη, έχει 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης, διαθέτει καλύτερο εξοπλισμό και έχει σαφώς πιο μεσογειακό ταμπεραμέντο στο δρόμο και στο design. Το Audi Q3 Sportback κερδίζει μόνο στην πρακτικότητα (λόγω του συρόμενου πίσω καθίσματος και την ευρυχωρία) και στην απόσταση από το έδαφος.

 

«Βάζουμε κάτω» την Alfa Romeo Tonale και το Audi Q3 Sportback.
Συγκριτικό σε 11 σημαντικά σημεία για κάποιον που θέλει ένα σπορτίφ premium οικογενειακό SUV.
Ελέγχουμε τιμή, εγγύηση, οικονομία, χώρους, εξοπλισμούς, φρένα, επιδόσεις και απόσταση από το έδαφος!
Μετράμε τα «κουκιά» και κερδίζει με μεγάλη διαφορά η Alfa Romeo Tonale!! 
Τελικά, πόσο παραπάνω αξίζει το image της Audi για εσένα, για να αγοράσεις το Q3 Sportback;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε