Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
7 φωτογραφίες »

Πόσο κοστίζει η φόρτιση e-car και πώς γλιτώνουμε χρήματα;

Διαβάστηκε από 5928 αναγνώστες - 1/1/2021

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν είναι πλέον γρίφος. Πόσο κοστίζει η φόρτιση στο σπίτι, τι ισχύει με τους δημόσιους σταθμούς και πώς μπορώ να εξοικονομήσω χρήματα; Οι απαντήσεις, στο πιάτο σας.

Πόσοι από εσάς έχουν αναρωτηθεί μήπως αξίζει να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Το Κοινοτικό πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού «αγκαλιάστηκε» από το ελληνικό κοινό. Πολλές αιτήσεις συμμετοχής έχουν καταγραφεί, με την χώρα μας να προσπαθεί σιγά σιγά να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, που στον υπόλοιπο κόσμο έχουν γίνει καθημερινή αναγκαιότητα.


 
Αυτό που με σιγουριά ξέρουμε για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αλλά και τα plug-in hybrid μοντέλα (στην Ελλάδα μόνο επαγγελματικά οχήματα) είναι πως έχουν οικολογικό προφίλ συγκρίνοντας τις εκπομπές ρύπων στα αυτοκίνητα με κινητήρες καύσης. Την ίδια στιγμή, στις προδιαγραφές κάθε μοντέλου υπάρχει σχετική αναφορά για την αυτονομία που μπορεί να εξυπηρετήσει.  Τι ισχύει, όμως, με την φόρτιση αλλά και το κόστος της, κεφάλαια θεμελιώδη σε όλα τα νοικοκυριά;
 
Πόσα πληρώνω για την οικιακή φόρτιση
Γενικότερα, υπάρχουν δύο βασικές επιλογές χώρου φόρτισης, οικιακά και σε κάποιον εξωτερικό σταθμό. Ξεκινώντας με την την φόρτιση στο σπίτι υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, όπως το ότι η απλή πρίζα σούκο έχει συγκεκριμένη ισχύ 2,6 kW πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει αρκετά. Συνήθως, μία πλήρης φόρτιση μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 10 ώρες, ίσως και 20 αν η μπαταρία έχει χωρητικότητα στις 50 kWh.  Ολοένα και πιο δημοφιλής για τον λόγο αυτό είναι η δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι μέσω του επιτοίχιου φορτιστή wallbox, μίας ειδικής πρίζας που φορτίζει έως και 10 φορές γρηγορότερα σε σχέση με την οικιακή, χάρη στην ισχύ του που μπορεί να προσεγγίσει τα 22 kW. Για τον ταχυφορτιστή wallbox μπορεί να δοθεί έξτρα επιδότηση 500 ευρώ σε όσους αιτηθούν να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα.


 
Ποιο είναι όμως το κόστος της οικιακής φόρτισης; Ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε, αλλά και το αν φορτίζουμε σε νυχτερινό ρεύμα, προκύπτουν και οι αντίστοιχες χρεώσεις. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, είναι ο πιο συνηθισμένος πάροχος στην χώρα μας. Λόγω των πρωτοφανών εξελίξεων με τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε η καθιέρωση μέτρων στήριξης των πελατών της.
 
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, το χρονικό διάστημα 1/10/2020-31/12/2020 υπάρχει κατάργηση της δεύτερης κλίμακας χρέωσης ενέργειας αλλά και έκπτωση 8% στην κατανάλωση άνω των 2.000 κιλοβατώρων. Αν κάποιος έχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο όριο συχνά ξεπερνιέται για την ανάγκες του οχήματος. Για την παραπάνω χρονική περίοδο έχει καθοριστεί τιμή kWh 0,11058 ευρώ. Το νυχτερινό τιμολόγιο (02:00-08:00 και 15:00-17:00 την χειμερινή περίοδο 1/11-30/4) ορίζεται στα 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα.  Στην πράξη επιλέγουμε τέσσερα τυχαία, μοντέλα για να σας δείξουμε το κόστος του σε κατανάλωση στο σπίτι, σε απλό αλλά και νυχτερινό ρεύμα με βάση την χωρητικότητα της μπαταρίας τους σε κιλοβατώρες.
 
Φόρτιση 100% με το οικιακό τιμολόγιο
  • E-Up (32,4 kWh): 3,58 ευρώ
  • Opel Corsa (50kWh): 5,52 ευρώ
  • Hyundai Kona Electric (64kWh): 7,07 ευρώ
  • Mercedes EQC (80 kWh): 8,84 ευρώ
Φόρτιση 100% μόνο με το οικιακό τιμολόγιο νυχτερινού ρεύματος
  • E-Up (32,4 kWh): 2,55 ευρώ
  • Opel Corsa (50kWh): 3,94 ευρώ
  • Hyundai Kona Electric (64kWh): 5,05 ευρώ
  • Mercedes EQC (80 kWh): 6,31 ευρώ

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις