Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Οι δημόσιοι σταθμοί και το Ionity

Διαβάστηκε από 5942 αναγνώστες - 1/1/2021

Η επιλογή των δημόσιων σταθμών φόρτισης είναι η επιλογή που κάνουμε όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Επειδή στην Ελλάδα είναι πολύ πρώιμη η χρήση των e-cars διαρκώς υπάρχουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις όπως λόγου χάρη η υποχρεωτική από το 2021, η υποδομή για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα νέα κτίρια. Επίσης, το περασμένο καλοκαίρι κατατέθηκε νομοσχέδιο για την ελεύθερη διαμόρφωση της μεθόδου τιμολόγησης των υπηρεσιών δημόσιων σταθμών, με σχετική σήμανση να ειδοποιεί τον κάτοχο του οχήματος για την τιμή.


 
Σε ΣΕΑ αυτοκινητοδρόμων που βρίσκουμε δημόσιους φορτιστές ταχείας και ημιταχείας φόρτισης η χρεώση είναι αντίστοιχη με την χρόνο χρήσης του φορτιστή, 0,25 ευρώ το λεπτό + 2,5 ευρώ πάγια χρέωση. ¶ρα, αν φορτίσουμε το αυτοκίνητό μας για 2 ώρες (120x,0,25=30) και προσθέσουμε το πάγιο, θα πληρώσουμε συνολικά 32,5 ευρώ. Όσον αφορά τους κοινόχρηστους φορτιστές δικτύων υπάρχει η δυνατότητα χρήσης είτε με ειδική κάρτα RFID κατάλληλη και για την αναγνώριση και ταυτοποίηση του χρήστη είτε μέσω application από το κινητό μας τηλέφωνο. Η πληρωμή σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνιε με μηνιαίο πάγιο-συμβόλαιο και χρέωση ανά λεπτό σύνδεσης στο δίκτυο, καθώς και με προπληρωμένη κάρτα. Σε σπάνιες στην χώρα μας περιπτώσεις υπάρχουν super markets, εμπορικά κέντρα και μεγάλα parking με δωρεάν δυνατότητα φόρτισης.
 
Αξίζει να τονιστεί ότι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει την κοινοπραξία Ionity. Σε αυτήν μετέχουν οι BMW, Mercedes-Benz, Ford, Volkswagen και Hyundai Motor Group. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με σταθμούς υπερταχείας φόρτισης έως και 350 kW. Από τον Ιανουάριο του 2020 η εταιρεία ανακοίνωσε νέα τιμολογιακή πολιτική με χρέωση στα 0,79 ευρώ ανά kWh στους «ανεξάρτητους» πελάτες της. Σημαντική έκπτωση θα έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι συμβαλλόμενα με την Ionity.


 
Πώς εξοικονομώ χρήματα στην φόρτιση του αυτοκινήτου μου
Όσοι θέλουν να γλιτώσουν χρήματα κατά την οικιακή φόρτιση έχουν μία ενδιαφέρουσα και επαναστατική λύση. Την δημιουργία του... δικού τους ιδιωτικού σταθμού φόρτισης!
 
Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά η Auto Bild ανακάλυψε ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πήραν την συγκεκριμένη απόφαση. Ένα ζευγάρι στο Αμβούργο εγκατέστησε ηλιακό σύστημα φόρτισης πληρώνοντας 12.000 ευρώ. Η μονάδα έχει τοποθετηθεί στην στέγη του σπιτιού τους και παράγει 4,7 kW την ώρα.
 
«Στην αρχή, ήταν μία επιλογή που αφορούσε μόνο το περιβάλλον. Τώρα μάθαμε ότι είναι επίσης οικονομικά χρήσιμο. Το καλοκαίρι το σύστημα παρέχει περισσότερο ρεύμα από ό, τι καταναλώνει το αυτοκίνητο» τονίζουν οι Marianne and Götz Warnke. Μάλιστα, η ενέργεια που δεν καταλήγει στην μπαταρία και δεν χρησιμοποιείται στο νοικοκυριό τους τροφοδοτεί το δημόσιο δίκτυο, έναντι συγκεκριμένης συμφωνίας. Με το deal αυτό, εκτιμάται ότι μέσα σε 8 χρόνια το Renault Zoe της συγκεκριμένης οικογένειας θα έχει κάνει απόσβεση και έκτοτε θα το αυτοκίνητο θα φορτίζεται δωρεάν!


 
Η γερμανική ιστοσελίδα παρουσιάζει αντίστοιχη περίπτωση και σε έναν κάτοικο του Βερολίνου. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, René Pohl, κατασκευάζει φωτοβολταϊκά συστήματα για ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών αυτοκινήτων εδώ και χρόνια. Γνωρίζει ότι πρόκειται για μία ανερχόμενη τάση και επέλεξε ο ίδιος ναεγκαταστήσει το δικό του σύστημα σε ένα σταθερό κτίριο. Παράγει ηλεκτρική ενέργεια για το BMW i3 του σε έκταση 57 τετραγωνικών μέτρων. «Τα φωτοβολταϊκά είναι η καλύτερη επένδυση. Έχοντας το δικό σου άτυπο βενζινάδικο η οδήγηση γίνεται πιο άνετη. Η μπαταρία είναι γεμάτη το πρωί και δεν χάνω χρόνο στο δρόμο για να την φορτίσω».
 
Εσείς τι λέτε; Πλησιάζει η ώρα που κάποιος στην Ελλάδα θα φορτίσει το αυτοκίνητό του με φωτοβολταϊκά συστήματα;
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει