Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

ΔΟΚΙΜΗ: Νέο Fiat Tipo 1.4 95 PS

1/9/2019

TIPOτα δεν το σταματά! - Πώς να μην διαθέτει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα; Το μικρομεσαίο της Fiat αποτελεί την πιο σωστή επιλογή για κάθε οικογενειάρχη. Με το μεγαλύτερο πορτ-παγκάζ της κατηγορίας, όμορφη ιταλική σχεδίαση και ικανότατο κινητήρα, πώς να το προσπεράσεις;

Το 5θυρο Fiat Tipo αποτελεί την αντιβίωση, απέναντι στην ασταμάτητη SUVολατρεία, και εμείς δοκιμάζουμε την έκδοση με τον 1.400άρη βενζινοκινητήρα και τα 95 άλογα.

Εμφάνιση-σχεδίαση: Τόσο δυναμικό και άγριο, όσο χρειάζεται
Παρατηρώντας από μπροστά το ιταλικό μοντέλο, αμέσως το βλέμμα σου θα πέσει πάνω στη μεγάλη μάσκα, που μαζί με το πιο μυώδες καπό, του χαρίζουν έναν έντονο δυναμισμό. Είναι ξεκάθαρο πως το συγκεκριμένο όχημα φτιάχτηκε από το μηδέν και οι σχεδιαστές δεν φοβήθηκαν να δημιουργήσουν ολοκαίνουργιες γραμμές. Έτσι στο πλάι ξεχωρίζει το έντονο νεύρο, ενώ στο πίσω μέρος, το σύγχρονο παρουσιαστικό συμπληρώνουν τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα σε συνδυασμό με τον εκλεπτυσμένο προφυλακτήρα. Δεν έχει τίποτα κραυγαλέο, μα σίγουρα  δεν πρόκειται να το βαρεθείς εύκολά. 



Εσωτερικό: Συνδέεσαι εύκολα, βρίσκεις τα πάντα με τη μία και αποβάλλεις κάθε άγχος
Ο εσωτερικός διάκοσμος στο Fiat χαρακτηρίζεται ως σύγχρονος και καλαίσθητος. Η κεντρική οθόνη είναι ανεξάρτητο στοιχείο της κονσόλας και δεν αποτελεί συνέχεια του πίνακα οργάνων, δίνοντας high-tech πινελιές στο αμάξωμα. Από την άλλη, το πλήθος των πλήκτρων πάνω και πίσω από το τιμόνι μην σας τρομάξουν, καθώς είναι πραγματικά εύκολα στον χειρισμό,  ενώ η εύχρηστη έγχρωμη οθόνη ( 5 ή 7 ιντσών) με το σύστημα UConnectTM κερδίζει το ενδιαφέρον. Η θέση οδήγησης είναι άνετη μέσω του μαλακού καθίσματος, με τον οδηγό να λαμβάνει καλή περιφερειακή ορατότητα και άριστη πληροφόρηση.



Χώροι: Από τα πιο ευρύχωρα της κατηγορίας
Στο Fiat Tipo θα φιλοξενηθούν με περίσσια άνεση 4 ενήλικες, προσφέροντας μεγάλο αέρα στα πόδια των πίσω επιβατών (1.350 χλστ. πλάτος πίσω). Τα 440 λτ. του χώρου αποσκευών είναι η καλύτερη τιμή της κατηγορίας και σίγουρα παίρνει τη πρωτιά, καθώς διαθέτει μεγάλο άνοιγμα, χαμηλό κατώφλι φόρτωσης και αποτελεί το χωροταξικό highlight.

Κινητήρας-επιδόσεις: Φτιάχνει ατμόσφαιρα ο 1.400άρης
Το Fiat Tipo, εξοπλίζεται με 1.400άρη κινητήρα βενζίνης, απόδοσης 95 ίππων και 127 Nm ροπής. Μπορεί τα νούμερα να μην σας εντυπωσιάζουν, μα η χρήση του πολύ κοντού (σε κλιμάκωση) 6τάχυτου κιβωτίου, σώζει αρκετά την ζωντάνια του τετρακύλινδρου μοτέρ. Μη περιμένετε να κολλήσετε στο κάθισμα, καθώς μιλάμε για ένα αμιγώς οικογενειακό αμάξι και δεν είναι αυτός ο στόχος του. Η κατανάλωση είναι ένα από τα λίγα αρνητικά του Tipo, καθώς σε πραγματικές συνθήκες αγγίζει τα 7.2 λτ./100χλμ.

Οδική συμπεριφορά: Ευκολοδήγητο στην καθημερινότητα
Στιβαρό, με σίγουρο πάτημα και χωρίς καμιά πλαδαρότητα το αμάξωμα του Fiat Tipo. Παραμένει προβλέψιμο στις αντιδράσεις του και σταθερό, με το ESP να επεμβαίνει άμεσα όπου χρειαστεί. Ένας καλός καθημερινός σύμμαχος με αρκετά καλή ποιότητα κύλισης και εν μέρει σφικτή ανάρτηση που μπορεί και παρέχει ιδιαίτερη άνεση. Η χρήση του μπουτόν «City» είναι ένα πραγματικό συν στο αυτοκίνητο, καθώς μετατρέπει τις εντός πόλης βόλτες σε παιχνιδάκι. Μοναδικό αρνητικό, ο ήχος του κινητήρα, που στις πραγματικά πολύ υψηλές στροφές, περνάει λίγο στη καμπίνα, αλλά πραγματικά, μικρό το κακό.

Συμπέρασμα
Δεν κοστίζει Tipo-τα για αυτά που προσφέρει. Η τρίτη θέση στις πωλήσεις που κατέχει, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο, ωραίο και πραγματικά ευρύχωρο αυτοκίνητο. Τα 14.600 ευρώ είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να εξασφαλίσετε το αυτοκινητιστικό σας μέλλον με το νέο Fiat Tipo.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις