Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Κινητήρας: Εκτόξευση με 0-100 χλμ./ώρα σε 4,8 δλ.

Διαβάστηκε από 19857 αναγνώστες - 6/8/2021

Σε ένα αυτοκίνητο σαν την BMW M235i Gran Coupe, το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στον κινητήρα. Κάτω από το καπό βρίσκεται εγκάρσια τοποθετημένος ένας υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο μοτέρ χωρητικότητας 1.998 κ.εκ., η ισχύς του αγγίζει τους 306 ίππους και η μέγιστη τιμή των 450 Nm ροπής διατηρείται από τις 1.800 έως τις 4.500 σ.α.λ. Η κίνηση περνά και στους τέσσερις τροχούς (xDrive), μέσω του αυτόματου Steptronic Sport 8 σχέσεων. Κάπως έτσι, το αμάξωμα των 1.645 κιλών επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,8 δλ. και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε, για την ιστορία, ότι η BMW M3 e92 του 2008 με τον V8 κινητήρα των 420 ίππων ολοκληρώνει την ίδια διαδικασία σε 4,7 δλ. Εννοείται ότι ένας κινητήρας τέτοιας απόδοσης έχει αυξημένες ανάγκες σε καύσιμο, με την βαυαρική φίρμα να ανακοινώνει κατανάλωση της τάξης των 7,8 λτ./100 χλμ. σε μεικτό κύκλο. Στη διάρκεια της δοκιμής είδαμε στον πίνακα οργάνων την εν λόγω τιμή να κυμαίνεται κοντά στα 10 λτ./100 χλμ.

Kοινοποίησε το »




Στον δρόμο: Ταχύτατη και αποτελεσματική
Σε αυτοκίνητα αυτού του βεληνεκούς, η θέση οδήγησης είναι το Α και το Ω. Στην περίπτωση της BMW M235i Gran Coupe «κουμπώνεις» κατευθείαν στο εκπληκτικό κάθισμα και η εξοικείωση έρχεται πολύ γρήγορα. Ο TwinPower Turbo κινητήρας ενεργοποιείται παράγοντας έναν μπάσο ήχο, ενώ εν συνεχεία αποδεικνύεται γραμμικός σε όλο το φάσμα των στροφών. Το τιμόνι έχει το ιδανικό βάρος, στοχεύεις, βυθίζεις το δεξί πεντάλ και, με τη συνεισφορά του διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης Torsen, το αμάξωμα κατευθύνεται ακριβώς εκεί που επιθυμείς. Τα φρένα δείχνουν πραγματικά ακούραστα, ακόμα και σε διαρκή καταπόνηση το πεντάλ δε χάνει την αίσθηση του, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων πραγματοποιεί ταχύτατες αλλαγές. Ιδιαίτερα βολικό είναι και το Head-Up Display, το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να μην «ξεκολλά» το βλέμμα από τον δρόμο. Τέλος, η ανάρτηση M Sport (χαμηλωμένη κατά 10 mm) είναι αρκετά σφικτή, οι κλίσεις του αμαξώματος απουσιάζουν ακόμα και σε γρήγορο ρυθμό οδήγησης, αλλά ταυτόχρονα δεν περνά έντονους κραδασμούς στο αμάξωμα παρά το χαμηλό προφίλ των ελαστικών (235/35 R19).

Η προτεινόμενη τιμή λιανικής της BMW M235i xDrive Gran Coupe ορίζεται στα 63.800 ευρώ σύμφωνα με την επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία.

Συμπέρασμα
Η BMW M235i xDrive Gran Coupe είναι ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει εκπληκτικά την πολυτέλεια με τον «sportive» χαρακτήρα. Οι επιδόσεις της είναι αμείλικτες, αλλά ταυτόχρονα είναι πρακτική και διαθέτει μία καθ όλα πολιτισμένη λειτουργία στις καθημερινές μετακινήσεις. Βέβαια, όταν το επιθυμήσει ο οδηγός, ο 2λιτρος κινητήρας των 306 ίππων δηλώνει βροντερά παρών.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Kοινοποίησε το »