Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Η SEAT σχεδίασε το νέο χειροκίνητο κιβώτιο της VW

16/7/2019

Το νέο μηχανικό κιβώτιο με κωδική ονομασία MQ281 ανέλαβε η SEAT, για λογαριασμό της VW. To νέο χειροκίνητο κιβώτιο θα εφοδιάζει διάφορα μοντέλα του VW Group, αρχής γενομένης από το πρόσφατα ανανεωμένο Passat.

Οι τάσεις της αυτοκίνησης με τη στροφή προς τον εξηλεκτρισμό των οχημάτων, που έχουν ως απώτερο σκοπό τις μειωμένες εκπομπές ρύπων, θέλουν τα νέα μοντέλα να χρησιμοποιούν αυτόματα κιβώτια και σε αυτά να έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα. Παρόλα αυτά, το γερμανικό group επιμένει στην αξιοποίηση των χειροκίνητων κιβωτίων και προχωρά στη δημιουργία ενός «φρέσκου» μηχανικού σασμάν με μικρές τροποποιήσεις που είναι αρκετές όμως για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τις εκπομπές ρύπων.

Η συνεχής ανάπτυξη της αγοράς των SUV, που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους μεγάλους τροχούς, τα ογκώδη αμαξώματα και το επιπλέον βάρος, οδήγησε με τη σειρά της σε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα κιβώτια ταχυτήτων όσον αφορά στην αντοχή και την απόδοση, αλλά και στην κατανάλωση καυσίμου. Έτσι ο γερμανικός Όμιλος εξέλιξε το MQ281, ένα υψηλής απόδοσης μηχανικό κιβώτιο που ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις, σύμφωνα με τον Χέλμουτ Γκέμπελς, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης μηχανικών κιβωτίων και συστημάτων τετρακίνησης.

Το MQ281 έχει φάσμα ροπής από 200 έως και 340 Nm, κάτι που σημαίνει πως αντικαθιστά πλήρως ή εν μέρει τα κιβώτια ταχυτήτων της Volkswagen, MQ250 και MQ350. Το νεότερο κιβώτιο βασίζεται σε ένα μοτίβο 2,5 αξόνων με τη σχέση μετάδοσης να αγγίζει το 7,89, κάτι που αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την καλή απόδοση σε «βαριά» οχήματα με τροχούς μεγάλης διαμέτρου ενώ παράλληλα διευκολύνει το downspeeding (σ.σ. το downspeeding είναι τρόπος οδήγησης για εξοικονόμηση καυσίμου με επιλεγμένη μεγάλη σχέση και τον κινητήρα να λειτουργεί σε χαμηλές σ.α.λ.).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της μάρκας, η βελτίωση της σχέσης απόδοσης του νέου κιβωτίου οφείλεται κατά βάση στην καλύτερη κυκλοφορία του λιπαντικού, επιτυγχάνοντας στην ουσία ομοιόμορφη λίπανση στα εντόσθια και επιμήκυνση του χρόνου ζωής του λιπαντικού.

Τέλος, να πούμε πως, το πρώτο μοντέλο που θα εξοπλιστεί με το νέο MQ281 κιβώτιο θα είναι το πρόσφατα ανανεωμένο Passat, ενώ η παραγωγή του θα γίνεται στα εργοστάσια της SEAT στη Βαρκελώνη και στην Κόρδοβα.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις