Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Η ιστορία ενός …Datsun 280Z! (+video)

18/4/2019

Ξεκίνησε το 1970 ως 240Ζ, έγινε 260Ζ το 1974 και 280Ζ το 1976.. Ποιο είναι το sport coupe με τις μαγευτικές ικανότητες που καθιέρωσε τη διεθνή φήμη της Nissan, και αγαπήθηκε τόσο από τους λάτρεις της εξέλιξης?

Το επικό Nissan/Datsun 280Z αποτέλεσε την «ναυαρχίδα» της Ιαπωνικής εταιρίας την δεκαετία του 1970, με την αυτοεκτίμησή της βιομηχανίας, να σκαρφαλώνει στην κορυφή! Η Nissan αποφασίζοντας να ακολουθήσει την πορεία των performance αυτοκινήτων, λανσάρισε ένα μοντέλο που ήταν ικανό να αντιπαρατεθεί με τα καλύτερα Ευρωπαϊκά δείγματα της εποχής..



Το κόστος παραγωγής του ήταν αισθητά χαμηλότερο από όλους τους ανταγωνιστές του, και αυτό είχε αντίκτυπο στην τελική τιμή του, αλλά και στην δημοτικότητα του. Οι προδιαγραφές ασφαλείας που θεσπίστηκαν την εποχή εκείνη, δημιούργησαν ένα σχετικό πανικό στην βιομηχανίες, με αποτέλεσμα όλες οι Ιαπωνικές εταιρίες να καταφέρουν να καρπωθούν το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους κατασκευής.


 
Datsun ή Nissan?
Η Nissan τα χρόνια εκείνα, είχε λανσάρει ως Αμερικανικό brand name το Datsun κι έτσι μέχρι και σήμερα, κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα μοντέλα με διπλή ονομασία. Η Nissan αποφάσισε να στοχεύσει πολύ ψηλά, σε μια αγορά που γινόταν ολοένα και πιο πλεονεκτική, πιο αβανταδόρικη για την Ιαπωνική βιομηχανία. Η δημιουργία ενός κινητήρα υψηλών επιδόσεων ήταν και το ισχυρό χαρτί της, αφού απέναντι της έβρισκε μικρά Βρετανικά roadster, όπως τα Triumph και τα MG, αλλά και αυτά των Alfa Romeo, FIAT και Opel, τα οποία όμως «τα είχαν βρει σκούρα» στον τομέα των επιδόσεων κάτω από την επιβολή των νέων προδιαγραφών ασφαλείας.



Να τονίσουμε δε, πως την ίδια χρονική περίοδο Αμερικανική βιομηχανία αντιμετώπιζε και αυτή προβλήματα, καθώς Chevrolet Corvette και Camaro, και Ford Mustang, ήταν θύματα των νέων αντιρρυπαντικών προδιαγραφών της εποχής.

Retro Διαμάντι
Ενα τέτοιο τεχνολογικό διαμάντι βρέθηκε στα χέρια της εταιρίας ADV.1. Το Project 2ADZ.1 (όπως το ονόμασαν) άφησε στην άκρη το «στοκ» 6κύλινδρο μοτέρ των 2,8 λίτρων με το στάνταρ αυτόματο 3άρι σασμάν, και αντικαταστάθηκε από ένα μπλοκ από Toyota Supra με 6άρι κιβώτιο. Ο 2JZGTE 3.4 λίτρων, εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας της Toyota Supra, έκατσε ιδανικά επάνω στο σασί της performance «γριάς», φόρεσε μια τουρμπίνα Garrett Gt42gtx και υπέστη ολοκληρωτική αναμόρφωση. Καίγοντας καύσιμο E85, δικαιωματικά πήρε μια μικρή δόση υποξειδίου του αζώτου (NOS), κι έτσι η μετρημένη ισχύς του έφτασε τους 825 ίππους και με τη χημική υπερτροφοδότηση ξεπέρασε τα 1.000 άλογα! Οι άξονες και αυτοί με τη σειρά τους τροποποιήθηκαν πλήρως, με αλλαγές σε ελατήρια, αμορτισέρ, σινεμπλόκ, και τα τεράστια φρένα της Wilwood. Οι ζάντες Track Spec Series φυσικά και είναι της ADV.1 σε 10J και 11Jx17”, ντυμένες με semi-slicks Toyo R888 σε 275/40 R17 εμπρός και 315/35 R17 πίσω.


 
Οι κοσμητικές βελτιώσεις είναι ελαφρές και σε καλή δοσολογία. Αλλά κυρίως η χρωματική επίστρωση «Gunmetal Mat» είναι που δίνει αυτή την απίστευτη όψη στο αυτοκίνητο. Αρκεί να το δεις στη στοκ μορφή του στα video για να κατανοήσεις πόσο ανέβηκε σε αυτόν τον τομέα. Στο εσωτερικό τα πάντα εξοπλίστηκαν από τη Momo.
Υστερα από 13 χρόνια απραξίας το απίστευτο Datsun 280Z, μετά από μια μεγάλη δόση αναζωογόνησης, κατάφερε να γίνει το Γιαπωνέζικο κουπέ που ο καθένας μας θα ονειρευόταν να αποκτήσει ακόμα και σήμερα..
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις